A szoptatás védi a nőket a szklerózis multiplex súlyosbodásától

MTI
megjelent:

A szklerózis multiplexben szenvedő szoptató nők bizonyos mértékben védettek állapotuk romlásától. Ez összefüggésben lehet a szokásos havi ciklusuktól való eltéréssel - írják amerikai kutatók az Archives of Neurology című szakfolyóiratban.

A kutatók úgy találták, hogy azok a páciensek, akik legalább két hónapig kizárólag szoptatták csecsemőjüket, ritkábban estek vissza betegségükben a szülést követő egy évben, mint azok a nők, akik ezt nem tették.

"Jól ismert, hogy terhesség alatt ritkábban romlik a sclerosis multiplexben szenvedő nők állapota, a szülést követően azonban nagy a visszaesés kockázata" - írják közleményükben a kutatók.

Anette Langer-Gould munkatársaival 32 szklerózis multiplexes és 29 egészséges terhes nőt vizsgált. Szülés után az utóbbiak közül csaknem valamennyi szoptatott, míg az SM-pácienseknek 69 százaléka. A szoptatás alatt nem ajánlják a szklerózis multiplex elleni gyógyszerek szedését, ezért a nők egy része inkább a szoptatásról mond le, hogy állapota ne romoljon tovább.

A követéses vizsgálat megállapította, hogy a nem szoptató, vagy két hónapnál rövidebb ideig szoptató nők 86 százalékánál, míg a szoptatóknak csak 36 százalékánál jelentkezett állapotromlás.

A szklerózis multiplex (orvosi írásmóddal sclerosis multiplex) akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer a saját szervezet ellen támad, tévesen idegenként azonosítja és károsítja a sejteket. Az idegsejtek elveszítik a nyúlványaikat védő burkot, ezért az ingerület átadásába rendre hibák csúsznak.

Ennek következtében egyre inkább romlik a páciens mozgása, koordinációja, de látása is károsodhat. A betegség - mely világszerte 2,5 millió embert érint - hullámokban jelentkezik, jobb és visszaeső időszakok válthatják egymást.

(MTI)

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.