Friss zöldség és gyümölcs - Újabb egészségvédő hatás?

Szerző: orvostkeresek.hu

Az Új-Zélandi Plant & Food Research's Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat.

A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítnek bizonyos asztmás légzési nehézségeket – állítja egy Új-Zélandi kutatás. Kutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tünetei.

Asztma teszt

Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van!
Töltse ki Asztma tesztünket! >>

Laboratóriumi kísérletek során azonosították azt az összetevőt, amely növelte a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelőre vizsgálják. Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdőszövet gyulladásának kialakulását, és fő alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidin-nek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra.

Amikor a tüdőbe allergének kerülnek, akkor a szervezet természetes válasza, hogy megtámadja az azonosított idegen elemet. Erre viszont egyes érzékeny szervezetek hosszantartó gyulladással reagálnak. A friss zöldségek és gyümölcsök válogatott alkotórészei együttesen viszont képesek pozitívan befolyásolni a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A kutatók szerint az epigallocatechin erősíti a természetes immunválaszt és egyidejűleg csökkenti a gyulladást. Ezek a hatások különböznek a más gyulladás-csökkentő összetevők, például az anthocycanin hatásaitól, amelyek szintén gazdagon megtalálhatók a feketeribizliben.

Természetes hatóanyag, ami mérsékli az allergén kiváltotta gyulladást

„Izgalmas áttörést jelent, ha megtaláljuk azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek mérsékelhetik az allergén kiváltotta gyulladást, és hatásosak az immunrendszer erősítésében is. Tovább kell kutatnunk, hogyan hatnak ezek az anyagok, és hogyan lehetne a táplálkozással további alternatívákat nyújtani az asztmában és más allergiás eredetű betegségekben szenvedőknek, a gyógyszeres kezelés mellett.” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Az Új-Zélandi Plant & Food Research''s Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat. Az élelmiszer-ipari vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy nő az igény az egészség fenntartásának természetes módjai iránt. Az már most bizonyos, hogy friss, nyers vagy kíméletesen feldolgozott táplálék jótékony hatással van a szervezet természetes védekezőképességére.

(www.allergiakozpont.hu - Forrás: New Zealand Institute for Plant and Food Research)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

COVID-19: az asztma nem jelent...

Az asztma önmagában sem a kórházba kerülés, sem a súlyos COVID-19 szempontjából nem kockázati tényező, és azok az emberek, akiknél az asztma...

Miért ne együnk mosatlan...

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Koronavírus - Az asztmások ne...

A jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék a kezelőorvos által korábban felírt...

Zöldség és gyümölcs - Miért és...

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.