A születési hónap és az allergia összefüggései

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Egy tanulmány szerint a gyermek allergiakockázata összefügghet a születési évszakkal, egészen pontosan a terhesség időszakával.

Számos kutatás talált már összefüggést az egyes betegségek kialakulása és a születés időpontja közt.

A légúti betegségek közül az asztma a szeptemberben, az akut hörghurut (bronchitis) pedig a novemberben világra jötteket veszélyezteti inkább, természetesen csak a magyarországihoz hasonló mérsékelt égövi, északi féltekén található országokban született babák esetében.

Az allergiás betegségek vonatkozásában több kutatás szintén az őszi születésű babák fokozott kockázatát mutatták ki Egy 2016-os kutatás szerint az ekcéma jóval gyakrabban fordul elő az őszi születésűek körében, mint a tavasziaknál. A finn Oulu Egyetem kutatóinak 2010-es elemzése szerint az októberben és novemberben születettek 10 százaléka mutatott pozitív eredményt allergiás bőrteszten, ami duplája a júniusban és júliusban születetteknél tapasztalt aránynak. Az allergiás érzékenység az október-novemberi születésűekben különösen a tejre és a tojásra volt erős.

Mivel magyarázható az összefüggés?

A statisztikai összefüggésre számos magyarázat született, a pontos mechanizmus azonban máig nem tekinthető tisztázottnak.

Az őszi születésű babák fokozott allergia-kockázata kutatók szerint azzal magyarázható, hogy az október-novemberi csecsemők a nyír- és az égerfa virágporának magas koncentrációjának voltak kitéve magzati fejlődésük kulcsfontosságú szakaszában, vagyis a terhesség 11. hetében. Ezeknél a fafajtáknál a virágpor legmagasabb koncentrációja áprilisban és májusban mérhető. Ezzel szemben a legalacsonyabb pollenkoncentráció decemberben és januárban mutatható ki, ami megmagyarázza, miért a június-júliusban születettek allergia érzékenysége a legalacsonyabb. Az erős allergének behatása az anyaméhben a terhesség kulcsfontossági szakaszában befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerének fejlődését, bár ennek pontos folyamatát egyelőre nem ismerjük.

Az asztma esetében nem a magzati korban, hanem a születés utáni első hónapokban a babát ért allergénkoncentráció lehet döntő befolyással a betegség kialakulására, szeptemberben pedig igen magas koncentrációt ér el több erősen allergén pollen. Más magyarázatok szerint a betegségért a légzőszervi fertőzéseket, megfázást okozó vírusok szezonalitása a felelős.

Egy tényező a sok közül

Természetesen nem érdemes a születés hónapját az esetleges légúti és allergiás betegségekhez kötni. Bár lehet hatása annak, hogy akár a magzati fejlődés időszakában, akár a születés utáni első hónapokban milyen környezeti hatások érik a kiababát, a pollen csak egy a sok közül, és az eddigi ismereteink szerint nem is a legnagyobb jelentőségű.

A fenti betegségek kockázatának csökkentéséhez törekedjünk a légyszennyezettség (pontosabban a szennyezett levegőnek való kitettség) csökkentésére, lakóhelyünk a poratka- és penészmentesítésére, a fertőző betegségek megelőzésére. A higiéne-hipotézis szerint ugyanakkor a túlzott tisztaság miatt nem tud megfelelően fejlődni a gyermek immunrendszer, és ezért növekszik az utóbbi évtizedekben az allergia előfordulása. Több kutatás első helyen említi ugyanakkor az anyatejes táplálás prevenciós szerepét.

Úgy tűnik, a legnagyobb szerepet ugyanakkor a genetikai örögünk játssza, két allergiás szülő esetén már 80 százalék az esélya annak, hogy közös gyermekük is allergiás lesz.

WEBBeteg összeállítás
Felhasznált források:
Medipress; Dr. Augugusztinovicz Mónika - Budai Allergiaközpont; Cs. K. fordító - WEBBeteg

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.