Rákos megbetegedések megnövekedett kockázata köthető az asztmához

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az asztmában szenvedőknél a tüdőráké mellett számos más rák kialakulásának kockázata is megnövekszik, beleértve a melanomát, valamint a vér-, vese- és petefészekrákot - derül ki egy új kutatásból. Szerencsére a kutatók azonban azt is megállapították, hogy az asztma bázisterápiája, az inhalatív szteroid kezelés csökkentheti ezt a kockázatot, valószínűleg talán a gyulladás kordában tartása révén.

Mi lehet az összefüggés pontosan?

"Valós adatok felhasználásával tanulmányunk az első, amely bizonyítékot szolgáltat az asztma és a rákkockázat közötti pozitív összefüggésre az egyesült államokbeli betegeknél" – mondta Yi Guo, PhD, a Floridai Egyetem gainesville-i munkatársa egy sajtóközleményben.

A tanulmányt online tették közzé a Cancer Medicine folyóiratban. A krónikus gyulladás és a rák kapcsolata továbbra is a rák etiológiája kutatásának kulcsfontosságú kutatási területe. Az adatok azt mutatják, hogy a rák kialakulásának kockázata megnő a krónikus gyulladásos betegségben szenvedőknél, az asztmában szenvedő betegek pedig – mondhatjuk, hogy – összetett és krónikus gyulladásban szenvednek.

Az asztma és a rák közötti lehetséges kapcsolatot vizsgáló korábbi tanulmányok azonban vegyes eredményeket hoztak. A további ismeretszerzés érdekében Guo és munkatársai a OneFlorida+ klinikai kutatási hálózatban körülbelül 90 000 asztmás felnőtt és hozzávetőleg 270 000 asztmában nem szenvedő felnőtt elektronikus egészségügyi nyilvántartási adatait elemezték.

A többváltozós elemzés kimutatta, hogy az asztmás felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakult ki rák, mint a nem asztmás társaiknál (kockázati arány (HR): 1,36).

Pontosan melyik rákos megbetegedések gyakorisága lehet emelkedettebb?

Az asztmás felnőtteknél a 13 vizsgált rák közül ötnél emelkedett a rákos megbetegedések kockázata – gyakorisági sorrendben felsorolva ezek: a melanoma (HR: 1,98), a petefészekrák (HR: 1,88), a tüdőrák (HR: 1,56), a veserák (HR: 1,48) és a vérképzőszervi rák (HR: 1,26). Összehasonlítva az asztmában nem szenvedő felnőttekkel az asztmás betegeknél, akiket nem kezeltek belélegezhető inhalatív szteroiddal, nagyobb volt a rák általános kockázata, mint azoknál, akik használták „befújóikat”, vagyis az inhalatív szteroidokat (HR: 1,60 vs 1,11).

A vizsgált 13 ráktípus közül kilenc előfordulási gyakorisága szintén megemelkedett az inhalációs szteroidot nem szedő asztmás betegeknél, ezek a: prosztata- (HR: 1,50), tüdő (HR: 1,74), vastagbél- (HR: 1,51), vér- (HR: 1,44), melanoma (HR: 2,05), méhűri (HR: 1,76), vese- (HR: 1,52), petefészek- (HR: 2,31) és méhnyakrák (HR: 1,46) voltak.

Ezzel szemben az inhalációs szteroidot rendszeresen használó asztmás betegeknél csak két ráktípus, a tüdőrák (HR: 1,39) és a melanoma (HR: 1,92) esetében figyeltek meg emelkedett rákkockázatot, ami arra utal, hogy az inhalációsszteroid-használat potenciális védőhatással bír a rákos megbetegedések szempontjából, mondták a kutatók.

Bár már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az inhalációsszteroid-használat bizonyos rákos megbetegedések esetén védő hatást fejt ki, potenciálisan a gyulladás csökkentésével, a „krónikus gyulladás (pl. az asztma mint gyakori példa), mint a rákos megbetegedések kialakulásának hátterében álló lehetséges fő ok, további vizsgálatokat igényel" – figyelmeztettek Guo és munkatársai. A jelenlegi tanulmány megfigyeléses jellege miatt Guo és csapata hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények nem bizonyítanak okozati összefüggést az asztma és a rák között, pusztán a kapcsolatot és összefüggést igazolják. "Mélyebb, a real world data (RWD), vagyis a valós, mindennapi betegellátás, kezelés során gyűjtött adatokat használó tanulmányokra van szükség az asztma rákkockázatra gyakorolt ok-okozati mechanizmusának további feltárásához" – állapították meg a kutatók.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Asthma Tied to Increased Risk for Multiple Cancers

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.