Tojásallergia téma

A tojásallergia

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász - 2021-04-02 13:06
Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

A tojásallergia tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2019-05-11 13:33
Tojásallergia
Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.

Táplálkozási Akadémia: Tojás- és szójaallergia

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016-02-26 21:41
A tojás és a szója mind gyermek-, mind felnőttkorban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában, mert míg az első tradicionálisan lényeges alapanyaga a táplálkozásunknak, addig a második a 80-as évektől vált azzá.

Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus - 2016-01-25 05:21
A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, melynek kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.

Mivel helyettesíthető a tojás?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2015-04-02 14:55
Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

Még mindig sok a félreértés az allergiákkal kapcsolatban

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2015-02-10 14:55
Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) közleménye szerint a belgyógyászok és gyermekorvosok tudása nem naprakész az allergiás betegek ellátásával kapcsolatban. A kérdőíves felmérés során például csak 50 százalékuk tudta, hogy súlyos allergiás reakció esetén mi a teendő.

Tojás alergia

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2021-02-25 11:59
Tavaly fehérje diétával több mint 20 kilót fogytam, köretként párolt zöldség, vagy salátát ettem, gyakran fogyasztottam tojást is. Kb egy hónVálaszapja tojás evés után nagyon erős gyomorgörcsöt éreztem, hasmenésem lett, hánytam. Nem tudtam mi okozta

Kinőhető-e a tojásallergia/tejallergia?

Orvos valaszol - Dr. Csáki Csilla - 2014-04-22 22:35
Az lenne a kérdésem, hogy kinőhető-e a tojás- és tejallergia? 5 éves koromban, egy allergia vizsgálaton megállapították, hogy 2-3 keresztes allergiás vagyok rá, viszont már régóta tünetmentes vagyok. Anyukám szerint nem kinőhető, csak tünetmentessé