Fokozott veszélyben az allergiások és az asztmások

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Fokozott veszélyben vannak az allergiások és az asztmások a közelgő influenzajárvány miatt. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakemberei a gyógyszerek előírásszerű használatára figyelmeztetik az érintetteket.

Akár fulladásos rohamokat is okozhat az influenza vagy a nátha vírusa az asztmás gyerekeknél – figyelmeztetnek a gyermekgyógyászok. Több millió allergiás és asztmás életét nehezíti meg a közelgő influenzajárvány. Ezt jelzi, hogy a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet várótermeiben a megszokottnál sokkal több a kis paciens mostanában.

Az asztmás gyerekek könnyebben fertőződhetnek

Az intézet szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az allergiás, illetve asztmás gyermekeknek az alapbetegségükből adódóan eleve gyulladt a nyálkahártyájuk, amelyeken könnyebben megtapadhatnak a kórokozók és megjelenhetnek a légúti fertőzés tünetei. Éppen ezért fontos, hogy a gyógyszereiket az előírásnak megfelelően használják, mert ezzel csökkenthetik az akut megbetegedések kockázatát.

Az asztmás gyermekeknél fellépő légúti fertőzéshez nehézlégzés is társulhat, ami miatt a gyermek lassabban gyógyulhat. Nehézlégzés esetén hörgőtágító gyógyszerre is szükség lehet, ami fokozott gyógyszerterhelést jelent.

Influenza ellen az antibiotikumok hatástalanok

A légzőszervi betegségekben szenvedők esetében csupán a tünetek enyhítésére van mód influenza vagy nátha esetében – mondják a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértői. A kezelőorvos vagy a gyógyszerész által javasolt orrcsepp, torokfertőtlenítő, szükség esetén köhögéscsillapító vagy köptető illetve lázcsillapító bő folyadékbevitellel és könnyű, vegyes étrend alkalmazásával mérsékelheti panaszokat. Abban az esetben, ha fulladás is jelentkezik a megbetegedés során, akkor hörgőtágító gyógyszerre is szükség lehet.

Az asztma kezelése

Sokféle gyógyszer alkalmazható az asztma kezelésére. A rendelkezésre álló szereket három nagy csoportba sorolhatóak. A fenntartó kezelésre használatos gyógyszereket rendszeresen kell használni a krónikus panaszok kezelése és az asztmás rohamok megelőzése végett. A rohamoldó gyógyszerek gyorsan, de rövidebb ideig hatnak, az asztmás rohamok oldására szolgálnak. Az allergia indukálta asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek csökkentik a szervezet érzékenységét bizonyos allergénekkel szemben, és megakadályozzák, hogy szervezete reagáljon az allergénekre. Az asztma kezelési lehetőségei>>

Nagyon fontos, hogy indokolatlanul senki ne szedjen, és ne adjon a gyermekének antibiotikumot – figyelmeztetnek az orvosok. Mind a nátha, mind az influenza kórokozója ugyanis vírus, ezek ellen az antibiotikumok hatástalanok, viszont számos veszéllyel járhat a helytelen alkalmazásuk.

Csak akkor van ezeknek a gyógyszereknek létjogosultságuk, ha esetleg valamilyen szövődmény lép fel (arcüreg-gyulladás, tüdőgyulladás). Ilyenkor is fontos, hogy a szedését kizárólag orvos rendelje el, és a javasolt készítményt az előírt dózisban és ideig szedje a beteg.

Megelőzés megfelelő étrend és életmód kialakításával

A megelőzésnek a következő hetekben is kiemelt szerepe lehet. A kórokozókkal szembeni hatásos védekezés fő eleme a tudatos étrend, amelynek fókuszában a fokhagyma, a grapefruit, illetve az aloe vera készítmények állnak.

Fontos elkerülni a járványos időszakban a túlzsúfolt helyeket, és még fokozottabban kell ügyelni a higiénés rendszabályok betartására. A gyermekközösségekben is megfelelő gyakorisággal és alapossággal kell szellőztetni. Különösen fontos, hogy a hurutos gyermek pár napot maradjon otthon a panaszai megszűnéséig, hiszen nemcsak a környezetét fertőzheti tovább, hanem ő is könnyebben fertőződik felül más kórokozókkal. Jótékony hatással lehetnek a légtisztító berendezések is, ám sajnos alkalmazásuk nem mindenhol megoldható.

Asztmát kiváltó tényezők

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek illetve, ha Ön érzékenyebb a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergén expozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét. Az asztma okai és rizikófaktorai>>

Tünetek

Az influenza típusos tünetei a hirtelen jelentkező magas láz (39 fok feletti), izomfájdalom, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, szédülés, majd vizes orrfolyás, száraz köhögés, torokfájás, csecsemőkorban akár hányás és hasmenés. A láz általában 72 óra elteltével mérséklődik, illetve megszűnik, míg az orrfolyás, torokfájás, köhögés 7-10 nap után marad el.

Az elmúlt években megjelentek olyan vírusellenes gyógyszerek, melyek az influenza vírusok szaporodását gátolják. Ezeknek a gyógyszereknek is csak a fertőzés első napjaiban lehet érdemi hatása. Rutinszerű alkalmazásuk azonban semmiképpen nem javasolt. Egyrészt banális felső légúti fertőzések is ilyen tünetekkel kezdődnek, melyek kezelésekor nincs szükség ilyen szerekre.

A másik fontos tudnivaló, hogy a felesleges és gyakori alkalmazása ezeknek a gyógyszereknek a vírusok érzéketlenségéhez vezethetnek (hasonlóan az antibiotikumoknál ismert gyógyszer-rezisztenciához).

Lehetőség van védőoltással való védekezésre, mivel az oltás beadását követően két hét elteltével már megfelelő ellenanyagszint emelkedés következik be az oltottak szervezetében. Ez az ellenanyagszint emelkedés természetesen az oltóanyagban szereplő vírustörzsekkel szemben történik. A védettség körülbelül 70-90 százalékos.

Hazánkban az influenza vírus okozta fertőzések általában január végén, február elején kezdenek tömeges méreteket ölteni, ezért még nem késő most sem a védőoltásokat beadatni, melyekre 6 hónapos kortól van lehetőség. A légúti fertőzésekre egyébként is hajlamos gyermekek számára (asztmások, visszatérő középfül-gyulladásban szenvedők) különösen ajánlott a védőoltás beadása.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Minden ötödik ember allergiás...

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság /MAKIT/ nyaranta az Allergia Napon az allergológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.