Mogyoró - A vérátömlesztés kockázati tényezője

MTI
megjelent:

Egy korábbi feltevés klinikai bizonyítását eredményezte Hollandiában az a szokás, hogy a vasárnap esti focimeccs mellett mogyorót rágcsálnak a férfiak: kiderült, hogy súlyos allergiát okozhat a vérátömlesztést kapott embereknél, amit a donor a véradás előtt evett.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent esettanulmány szerint egy hatéves fiúnál súlyos allergiás reakciók jelentkeztek, mivel öt véradó donora közül három mogyorót evett a vér levételét megelőző estén.

Az esetet Joannes Jacobs, a Radboud Egyetem (Nijmegen, Hollandia) orvosi központjának munkatársa írta le. A gyerek akut limfoblasztos leukémiája miatt kapott vért: nem sokkal később kiütések jelentkeztek nála, vérnyomása lezuhant, és légzési nehézsége támadt. Édesanyja visszaemlékezése szerint ugyanilyen reakciókat mutatott a fiú egyéves korában, miután mogyorót evett.

Jacobs szerint az allergiás reakció azért következhet be ilyenkor, mert a mogyoróban lévő fő allergén fehérje nem bomlik le az emésztés során, ráadásul hozzájárul egy másik fehérje kialakulásához, amely a vérbe bekerülve 24 órán át benne is marad. A fiúnak mindkét allergénnel szemben voltak antitestek a vérében.

A hasonló esetek elméleti lehetőségét már 2003-ban felvetették, ám "ez az első klinikai jelentés róla" - hangsúlyozta Jacobs.

A leukémiáról

A vér sejtjeit a csontvelő és a nyirokrendszer képzi. Ezek a sejtek az oxigénszállításért felelős vörösvértestek, a fertőzésekkel szembeni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtek és a véralvadásban nélkülözhetetlen vérlemezkék. A fehérvérsejtek további három fő típusra oszthatók: granulocitákra, monocitákra és limfocitákra. A leukémia típusai

Fontos tudni!

A közhiedelemmel ellentétben a kalcium adása nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

Enyhe allergiás reakcióra megfelelő kezelés lehet a szteroidos kúp is, anafilaxia esetén azonban ez sem segít.

Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni. Az Epipen és az Epipen Junior használatát bemutató oktatóvideó a https://www.epipen.co.hu/ oldalon tekinthető meg.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.