Diéta epeműtét után

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum, WEBBeteg
frissítve:

Az epehólyag-eltávolító műtétet követően eleinte szigorú, majd 5 hét alatt fokozatosan bővíthető diéta szükséges, amíg emésztőrendszerünk alkalmazkodik az epehólyag hiányához. A 6. héttől vissza lehet térni a normál étrendhez, ám az egészséges táplálkozás általános szabályainak követése élethosszig tartóan fontos.

Az epeműtétet követő diéta alapelvei

Az epehólyag eltávolításával az emésztéshez szükséges epe folyamatosan, kis mennyiségben áramlik a vékonybélbe, a szervezet nem képes tárolni, majd szükség esetén nagyobb mennyiségben felszabadítani. A diéta célja, hogy elkerülje a zsírok felszívódásának elégtelenségét és a csökkent emésztéssel járó panaszokat (puffadás, hasmenés), valamint kímélje az epét termelő májat.

Az epeműtétet követő diéta alapjai a zsírmentes, illetve alacsony zsírtartalmú és durvarost-szegény étrend, a többszöri kis mennyiségű táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás, a puffasztó és irritáló hatású ételek, fűszerek kerülése.

A szervezet egy idő után alkalmazkodik az epehólyag hiányához. Az epevezeték egy szakasza kitágul, így újra képes lesz tárolni az epét, az epevezeték körüli izmok pedig szabályozzák az epe kibocsátását. A szigorú diéta így fokozatosan enyhíthető, ám a kisebb tárolókapacitás és az ismételt kőképződés megelőzése miatt ajánlott bizonyos étrendi szabályok tartós követése.

A diéta eleinte szigorú, de folyamatosan bővülő

0. szakasz - A műtét napján

Az epekő műtétet követően 6-12 órán át a beteg infúziót kap, a beteg nem ihat és nem ehet semmit. A kiszáradástól az infúzió miatt nem kell tartani. Ezt követően - az ápolók által jelzett időben - megkezdhető a folyadékpótlás, eleinte egy-egy korty mennyiségben. Naponta többször, kis mennyiségeket igyon beteg.

A folyadék lehet:

  • szénsavmentes ásványvíz;
  • világosra főzött ízesítetlen tea, később ízesíthető;
  • limonádé.

A szénsavas üdítők és a gyümölcslevek kerülendők.

1. szakasz - A műtét utáni napokban

A műtétet követő napon a folyadékpótlás mellett a beteg elkezdhet enni. A fogyasztható ételek legyenek zsiradékmentesek (állati és növényi eredetű zsiradékok is) és könnyen emészthetőek. Naponta többször, kis mennyiségű ételt fogyasszunk. Ajánlott ételek:

  • pirított fehér kenyér és vizes zsemle, háztartási keksz;
  • főtt burgonya, vizes burgonyapüré, főtt sárgarépa;
  • főtt hántolt rizs, vízben főtt búzadara;
  • rántott leves szárazon (olaj nélkül) pirított liszttel, zöldségfőzetek (burgonya, sárgarépa főzőleve), zsírtalanított húsleves, dara leves (szétfőzve);
  • szűrt gyümölcslevek;
  • hámozott, pépesített gyümölcsök (elsősorban reszelt alma), kevés cukrot tartalmazó, citrommal ízesített almakompót, barack kompót.

Ezt a szakaszt 2-3 napig kell tartani. A diéta alatt végig fontos a bőséges folyadékfogyasztás.

2. szakasz - A műtétet követő 3. nap után

Beépíthetőek az étrendbe a sovány fehérjék. Eleinte egyszerre kis mennyiségben fogyaszthatóak bizonyos sovány húsfélék és tejtermékek, és csak akkor lépjünk tovább, ha nem okoz panaszokat. Fogyasztható ételek:

  • alacsony zsírtartalmú felvágottak: csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka;
  • főtt csirkemell, főtt csirkecomb bőr nélkül;
  • sovány tejtermékek: kefir, natúr joghurt;
  • ezeket használva habaráshoz készíthetünk durva rostmentes főzelékeket – burgonya, sárgarépa, tök, cukkini, paraj;
  • sovány sajtok és sovány túró (light változatok);
  • tejjel készült ételek fogyaszthatóak (pl. tejberizs), de a tejivást hagyjuk a legvégére.

3. szakasz - A műtét utáni 2. héttől

Az emésztés rendeződésétől és az egyéni jellemzőktől függő időpontban, általában a második héttől megkezdődhet a zsírok beépítése. Ebben a szakaszban is fontos a napi többszöri, kis mennyiségű táplálkozás és a fokozatosság. Bevezethető ételek:

  • a kenyérre kenhetünk light margarint;
  • a csirkemellet piríthatjuk egy kevés olajon;
  • sertés comb, sertés karaj, párizsi, virsli étrendbe iktatása;
  • trappista jellegű sajtok reszelve.

Ha a hólyag eltávolításra került, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű epe, így a zsíremésztés zavart szenved, hasmenés alakul ki. Ilyenkor visszalépés szükséges, csökkentsük a zsírbevitelt, majd később ismét fokozatosan kezdjük növelni azt.

A diéta alatt kerülendő ételek
  • Magas zsírtartalmú húsfélék: kolbász, szalonna, csülök, tarja, zsír
  • Magas zsírtartalmú tejtermékek: tejföl, tejszín, zsíros sajtok, vaj
  • Olajos magvak és ebből készült élelmiszerek: földimogyoró, gesztenyepüré, mák, csokoládé, mogyorókrém
  • Bő olajban sült ételek: rántott hús, hasábburgonya
  • Sült tojás (tojást részben tartalmazó ételek, pl. tojásos tészták fogyaszthatóak)
  • Friss kelt tészták és vajas tészták: fánk, lángos, számos sütemény, péksütemény
  • Durvarostok: magvas pékáruk, gyümölcsök héja
  • Puffasztó ételek és italok: bab, lencse, káposztafélék, szénsavas italok
  • Erős, irritőáló fűszerek: bors, erős paprika, mustár, torma, hagyma, füstölt élelmiszerek
  • Alkoholfogyasztás

Epekímélő diéta hosszabb távon

Az epehúlyag-eltávolító műtétet követően általában 5 hétig szükséges a diéta követése. Ezt követően a 6. héttől az epekő kialakulásának kockázatát csökkentő, epekímélő étrendre kell áttérni. Epekövek képződhetnek az epeutakban is, így az ismételt kőképződés megelőzése érdekében érdemes továbbra is figyelni az epekímélő étrendre.

Ennek lényege a zsírszegény, rostban gazdag, napi 4-5 étkezést tartalmazó, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás. Valamennyi élelmiszer fogyasztható, ám korlátozott mennyiségben, az arányokat és a napon belüli eloszlást szem előtt tartva. A napi zsírfogyasztás maradjon 50 g alatt.

Részletesen Epekímélő étrend - Mit szabad és mit nem?

Áttekintés Diéta epekövesség esetén

Szerző:WEBBeteg; Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.