Tiazid vízhajtók

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A tiazidok a vese vizeletgyűjtő csatornáiból meggátolják a nátrium- és a klorid-ionok visszaszívódását, ugyanis bénítják az azokat átjuttató ioncsatornát. A vizelet nagy elektrolittartalma miatt sok víz is távozik a szervezetből.

A tiazidok hatására megnő a vizelet nátrium tartalma, ennek egy része a gyűjtőcsatorna későbbi szakaszán káliummal kicserélődik, ebből következően jelentős mennyiségű káliumot is ürítenek a tiazidok.

A tiazidok és a kálium

Tiazidok

A tiazidok csoportja kémiai szerkezetéről kapta a nevét. A Magyarországon forgalomban lévő tiazid hatóanyagok a hidroklorotiazid, a klopamid, a klórtalidon, és az indapamid.

Ez az egyik legjelentősebb mellékhatásuk, ugyanis a vér alacsony kálium szintje izomgörcsöket okozhat. Ha valakit szívritmuszavar miatt szívglikozidokkal kezelnek, a tiazidok egyidejű szedése növelheti az újabb szívritmuszavarok kialakulásának esélyét.

Az alacsony káliumszint súlyos májbetegség esetén agykárosodást és kómát is kiválthat.

Emiatt a tiazidokat vagy káliumpótló készítményekkel, vagy olyan vízhajtókkal adják együtt, melyek visszatartják a káliumot a szervezetben, így nem alakulnak ki ezek a mellékhatások.

A káliumszint csökkenésének további következménye lehet, bár káliumpótlás mellett is előfordulhat, hogy csökken az inzulin mennyisége, és megnő a vércukorszint, mert a sejtek nem tudják kellő mértékben feldolgozni a cukrot.

Az addig tünetmentes cukorbetegeknél megjelenhetnek a tünetek, valamint a vércukorszint csökkentők és az inzulin hatását is csökkentik a tiazidok. A szteroid gyulladáscsökkentők szintén csökkentik a káliumszintet, és ha egyszerre szedjük őket, mellékhatásaik összeadódnak, ami miatt hirtelen túl alacsonyra csökkenhet a káliumszint.

Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

A tiazid típusú vízhajtók és a szervezet kalciumkiválasztása

Csökkentik a kalcium kiválasztását is, ezt ki is használhatják az orvosok. Érdemes tiazid típusú vízhajtókat adni osteoporózisban szenvedőknek, vagy akiknél kalcium tartalmú vesekövet diagnosztizáltak.

A csökkent kalciumürítés miatt D-vitamin-készítményekkel alakulhat ki gyógyszerkölcsönhatás, ugyanis túl magasra emelkedhet a vér kalciumszintje.
A tiazdiok serkentik a magnézium kiürülését is, az alacsony magnéziumszint főképp időseknél okozhat zavartságot.

Növelik a bromid ionok kiválasztását, ezt a tulajdonságukat mérgezések esetén használják ki az orvosok. Ugyancsak növelik a jodid ionok ürítését is, ami viszont problémás lehet csökkent pajzsmirigyműködésűeknél, illetve jód tartalmú készítményeket szedőknél.

A tiazidok mellékhatásai

Tudta Ön?

Ha hosszú távon adagolják a tiazidokat, csökkenhet a húgysav kiválasztása, ami arra hajlamos embereknél köszvényes rohamot válthat ki. A köszvényben szenvedőknek ezért másfajta vízhajtót kell szedniük.

Fontos mellékhatása a tiazidoknak, hogy növelik az LDL-koleszterin és a trigliceridek mennyiségét a vérben. A vízhajtó hatás miatt a kezelés elején nagy mennyiségű folyadék távozik a szervezetből, ami egyrészt testsúlycsökkenéssel jár, másrészt gyengeséget, szédülést okozhat.

Ezért is használják a vízhajtókat rövid ideig különböző eredetű ödémák elvezetésére. Egy idő után a szervezet hozzászokik a vízhajtó hatáshoz, és nem fog folyamatosan túl sok víz távozni, viszont a vérnyomáscsökkentő hatás megmarad. A vérnyomáscsökkentő hatás kialakulásához körülbelül 4 hétre van szükség.

Károsodott veseműködés esetén azonban nem hatnak a tiazidok megfelelően, mert a vese túl lassú működése miatt nem tud a hatóanyag kiválasztódni a gyűjtőcsatornába, hogy ott eljusson a hatás helyére.

További mellékhatásként színlátási zavarokat, gyomor-bélrendszeri zavarokat, impotenciát, és esetenként bőrkiütést okozhatnak, valamint savanyítják a vizeletet. Kölcsönhatásba léphetnek a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, mert azok csökkentik a tiazidok hatását, valamint lítiummal, mert gátolják egymás kiválasztását.

Várandósoknak nem ajánlott szedni, mert bár kutatások szerint nincs hatása a magzatra, de átjut a méhlepényen, és csökkenti annak véráramlását. Alkalmazásuk szoptatáskor is kerülendő.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.