Krioterápia: A DVSC sportolói is kipróbálták a fagyasztást

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az ATC (Aero Cryo Terapia), levegő- (aero-) krioterápia, hidegterápia vagy hidegszauna néven ismert kezelés egyre népszerűbb hazánkban, már a focisták is felfedezték. A lényege, hogy a szervezet saját védekezőrendszerét mozgósítja. Azonkívül, hogy gyógyít, még a sok nő által legyőzhetetlennek hitt narancsbőrt is eltünteti.

Krioterápia - Fagyasztva gyógyít?

A terápiáról Szegedi Krisztinát kérdeztük, aki a hidegkabint forgalmazó céget képviseli. A speciális készülék folyékony nitrogénnel dolgozik. Ezt elpárologtatva keletkezik a hideg, ami gyógyít. A mamuszt, fürdőruhát viselő beteg feje a tartály fölött van (körülbelül, mint egy álló szoláriumban), és a terem levegőjét lélegzi be az 1-3 percig tartó kezelés során, nem a belül uralkodó -110,-180 fokot. A padló állítható, így az alacsony termetűek sincsenek hátrányban.

A folyamat során a test hőmérséklete 0,5 fokkal, a bőr hőmérséklete pedig 2-3 fokkal csökken, miközben a testben beindul a gyógyhatású hormonok és enzimek felszabadulása.

Az eljárás alatt a beteg bőrhőmérséklete 0° C-ra csökken le, azonban ezt követően a perifériás vérkeringés felpezsdülése révén 35°C-ra emelkedik (a normális bőrhőmérséklet 32,5 °C). Vizsgálatok szerint ez a kompenzációs hőmérséklet–emelkedés mintegy másfél órán át tart.

A hidegszauna gyógyító, regeneráló hatása fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó mechanizmusoknak köszönhető. Ajánlott mozgásszervi betegeknek, akár 80 éves páciensen is alkalmazható. A rehabilitáció egyik igen fontos eszköze lehet reumánál, sportsérülések után, gyulladások esetében. Ortopédiai műtétek után, nyak-és derékfájás esetén is ajánlott, de depresszió, drogfüggés kezelésében is biztatóak az eredmények, hiszen a terápia egyik kellemes mellékhatása a boldogsághormonok felszabadulása. Asztmásoknál, valamint influenza, nátha megelőzésében is nagy segítség lehet.

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Mikor nem ajánlott a krioterápia?

  • Ha a beteg súlyos általános állapotban van
  • Dekompenzált szív- és érrendszeri betegségekben
  • Akut szívinfarktus és az infarktus utáni rehabilitációs időszakban
  • Agyi vérkeringési zavar esetén
  • Súlyos magas vérnyomás betegségben
  • Lázas állapot
  • Tüdő TBC aktív stádiuma
  • Rosszindulatú daganatok
  • Egyéni hidegintolerancia
  • Terhesség
  • 10 év alatti életkor

Igen kellemes mellékhatása, hogy a fogyni vágyókon is segít: a hidegterápia hatására a szervezet rengeteg kalóriát eléget. Akár 1000-3000 kalóriát is egyetlen kezeléssel. A narancsbőr is javul vagy teljesen eltűnik, hiszen a salakanyagok távozása felgyorsul.

A DVSC labdarúgói is kipróbálták a terápiát

Áldásos hatását már a sportolók is felfedezték, sok országban a nagyobb kluboknak saját hidegterápiás készülékük van. Nálunk legutóbb a DVSC focistái próbálták ki. Nekik azért hasznos, mert a sportsérüléseik gyorsabban gyógyulnak, és nem mellesleg a készülék segítségével csúcsformájukat hosszabban őrizhetik meg. Közvetlenül (20-60 perccel) verseny előtt is használható, az izom az oxigént és az egyéb tápanyagokat jobban felveszi, nő a teljesítőképesség.

A szív keringése is javul. A DVSC focistái közül Varga József középpályás volt az egyik, aki „megfagyhatott” egy kicsit. Kétszer volt eddig a -180 fokos kezelésen. Saját bevallása szerint amikor véget ért a pár perces terápia, sokkal frissebbnek, lazábbnak érezte magát. Azt mondja, nem érezte, hogy ilyen extrém alacsony lenne a hőmérséklet, egy-egy hideg vizes medencét a termálfürdőben sokkal kellemetlenebbnek érzett. Meccs után érkezett, a lábát sem érezte fáradtnak, és úgy vette észre, az izmai nagyon hamar regenerálódtak.

A hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. A hirtelen szívhalálról

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.