A refluxbetegség és az alkohol

WEBBeteg
frissítve:

A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.

Élénk kutatások folynak a működési zavar okának tisztázása céljából, de pontos magyarázat még nincs. Ismerünk azonban olyan tényezőket, melyek vagy hajlamosítanak a refluxra, vagy fokozzák a reflux által kiváltott tüneteket. Egyértelmű az összefüggés az alkoholfogyasztással.

A tömény alkohol fogyasztásakor a refluxos tünetek erősödnek

Az szinte mindennapos tapasztalat, hogy egyszeri tömény alkoholfogyasztást követően a refluxos betegekben a tünetek megjelennek, erősödnek, tartósan akár órákon át megmaradnak. Az is bizonyított, hogy rendszeres alkoholfogyasztókban ezek a tünetek gyakoribbak, és nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyelőcsőben a nyálkahártya felmaródása, fekélye, vagy akár daganata.

Az alkohol elvonása önmagában elégséges lehet a tünetek megszüntetésére, de mindenképpen javítja a terápia hatékonyságát. Emiatt a betegek kezelése során javasolni szoktuk a tömény alkohol fogyasztás mellőzését, illetve rendszeres használók esetén az alkohol teljes tilalmát.

A reflux rizikófaktorai

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak. Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Az alkohol reflux betegséget indíthat be, vagy csak fokozza a meglévő tüneteket?

A reflux tünetek és a különböző súlyosságú komplikációk kialakulásában a nyelőcső-gyomor átmenet záró funkciójának károsodása, valamint a nyelőcső nyálkahártya védekező képességének romlása játszik szerepet.

Egyszeri tömény alkoholfogyasztás során az ismert relfuxos betegekben megjelenő tüneteket azzal magyarázzák, hogy a vissza-visszaáramló gyomorsav a nyelőcső nyákhártyáját érzékennyé teszi az alkohol maró hatásával szemben.

Emiatt az alkoholfogyasztás égő fájdalmat provokálhat. Emellett az alkohol bevitel hatására a záróizom ellazul, valamint romlik a nyelőcső perisztaltikus mozgása, ami miatt a feljutott maró hatású gyomortartalom lassabban, nehezebben távozik a normálisnál, hosszabb ideig károsítja a nyelőcső szöveteit. Romlik tehát a záró funkció és a nyelőcső tisztulása is. Ezt a felszívódott, a vérben keringő alkohol hatásának tulajdonítják, mely károsítja (átmenetileg) a nyelőcső simaizmának a működését.

Az alkohol fokozza a savtermelést is, bár ebben a tekintetben úgy tűnik, fontosabb az alkohol típusa, mint a bejutott alkohol mennyisége. Tiszta alkohol nem provokálta a savtermelést, a sör, vagy bor igen.

Összefoglalva tehát az alkohol a refluxos tüneteket fokozza, de önmagában az alkalmi alkoholfogyasztás nem okoz refluxbetgséget.

Rendszeres alkoholfogyasztás mellett eltérő hatásokkal számolhatunk

Alkoholistákban az alkoholnak a nyelőcsőre gyakorolt akut hatását az idegrendszerben bekövetkező változások módosítják. Meglepetésre a kutatók azt találták, hogy ezekben a betegekben nem csökken a nyelőcső mozgása, nem romlik a zárófunkció, hanem inkább erőteljesebb, mint ha az illető nem iszik rendszeresen. Az észlelt változásoknak pedig akadályozniuk kellene a gyomortartalom visszaáramlását, így nem érthető a reflux gyakori előfordulása. A magyarázatot máshol kell keresni.

Valószínű, hogy alkohol hatására az egyéb szervek károsodása mellett a nyelőcső nyálkahártya is sérül. Részben direkt úton az alkohollal történt érintkezés révén, részben a sejtekben felhalmozódó káros anyagcsere termékek hatására (ugyan ezen anyagok, pl. acetaldehid, felelősek a májsejtek károsodásáért is).

Ezek a nyálkahártyát érzékennyé teszik, mely miatt rövidebb ideig tartó savas hatás is képes kiváltani a panaszokat, illetve refluxbetegség esetén nagyobb valószínűséggel jelenik meg nyálkahártya sérülés, illetve egyéb szövődmények. Nem meglepő tehát, ha alkoholfogyasztókban a reflux kialakulásának rizikója (a kedvező nyelőcső mozgások ellenére) csaknem háromszorosa a nem ivó populációban várható értéknek.

Az alkohol mennyisége, típusa és a reflux gyakorisága közötti összefüggés

Azonban a kapcsolat mégsem ilyen egyszerű, mivel egyes kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott alkohol mennyisége és a reflux gyakorisága között, sőt egyes adatok szerint a mérsékelt mennyiséget fogyasztók esetén a reflux betegség előfordulása magasabb volt, mint a nagyivókban. Ezt nehéz magyarázni a fenti hipotézissel.

Nem találtak összefüggést az alkohol típusától függően sem (bor, likőr, sör). Érdekes, hogy a refluxra legkevésbé a nagymennyiségű sört fogyasztók voltak hajlamosak, pedig teoretikus úton azt várnánk, hogy a gyomor nagyfokú tágulásának fokoznia kéne a záróizom ellazulását, a reflux kialakulását.

Ezek alapján az mondható, hogy bár az alkoholfogyasztás és a refluxbetegség között egyértelmű statisztikai összefüggés áll fenn, ennek pontos mechanizmusát nem ismerjük. Refluxos beteg esetén helyes az alkoholfogyasztástól, különösen a tömény formáktól való tartózkodást javasolni.

Ez is érdekelheti

(WEBBeteg, M. Zs.)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.