Modern menopauza: régi tünetek, új hozzáállás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön fel napjaink modern életszemléletére a menopauza alatt és után!

A menopauza tünetei, mint a hőhullámok és a szexuális érdeklődés elvesztése ugyan még ma is ugyanolyanok, mint régen, ám a mai nők próbálnak optimistán tekinteni a menopauzára és azt követő éveikre. Mivel a változókor elkerülhetetlen, egyre inkább előtérbe kerül a „próbáljuk meg kihozni belőle a maximumot” szemlélet. A mai nők a klimax idején is odafigyelnek megjelenésükre és szerencsére egyre több fórumon oszthatják meg egymással tapasztalataikat.

Azok a hírhedt tünetek

A menopauza a menstruációs ciklus egy éve tartó elmaradását, illetve azokat a változásokat jelenti, ami a nő testében megy végbe, mikor a termékeny korszak vége felé közelít. Noha minden nőben másként játszódik le a folyamat, 75 százalékuk tapasztalja a tünetek valamelyikét, és 25 százalékuk használ az enyhítésükre valamilyen gyógyszert.

Sajnos a tünetek sokkal hamarabb, már a premenopauza idején jelentkezhetnek, ezáltal a klimax akár 10 évig is elhúzódhat. Sokak számára ez az időszak nehezebb, mint maga a menopauza bekövetkezése, mivel nem készültek fel rá, s a tünetek is hónapról hónapra változnak, így nehéz kezelni őket.

A premenopauza tünetei:

  • rendszertelen ciklus,
  • erős vérzés,
  • erősödő premenstruális tünetek,
  • alvási problémák,
  • hőhullámok,
  • éjszakai verítékezés,
  • hangulati zavarok.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Érdemes orvoshoz fordulni a klimax időszakában, hogy az öregedéssel együtt járó betegségekkel szemben idejében lehessen megelőző intézkedéseket tenni.
  • Ha Ön szexuális életet él és kimaradt egy menstruációja, először a terhességet kell kizárni vagy megerősíteni. A modern terhességi tesztekkel ezt Ön is biztonságosan megteheti.
  • Azonnal forduljon orvoshoz, ha a menopauza után (vagyis 1 éves időtartamú vérzéskimaradás után) hüvelyi vérzést tapasztal!

Segít az életmódváltás!

A legtöbb változókorú nő általában gondoskodik tinédzser gyermekeiről, idősödő szüleiről, ellátja az otthoni teendőket, és akkor a munkahelyi helytállásról még nem is beszéltünk. Rendszertelenül eszik, nem alszik eleget, mindez még nehezebbé teszi a klimax elviselését.

Jó hír azonban, hogy az életmódváltás általában igen hasznos a tünetek enyhítésében. A rendszeres, kevésbé megterhelő sporttevékenység, mint a séta, a kocogás vagy az aerobic segít a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, a jóga pedig stresszcsökkentő hatású. A rendszeres sportolás a változókorban gyakorta csökkent libidót is növeli, hiszen a nők akkor hiszik el igazán, hogy szexisek, ha fittnek és fiatalosnak érzik magukat.

A kalciumban és D-vitaminban gazdag, egészséges táplálkozás szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítésében, a változókorral járó súlygyarapodás megelőzéséhez. A fűszeres ételek, a koffein és a vörösbor kerülése pedig csökkenti a hőhullámokat.

Segít a modern orvostudomány!

Régebben az orvos egyedül döntött a kezelésről, ám ma már a nőknek is beleszólásuk van a gyógyszerelésükbe. A mai gyógyszeripar három fő területen adhat segítséget:

Tünetek csökkentése. A menopauza tüneteinek enyhítésére, a leghatásosabb módszer a hormonterápia. Éveken át úgy gondolták, hogy rengeteg egyéb pozitív hatása is van, ám használói körében fokozódik a szívinfarktus, a stroke és a mellrák kockázata, ezért akik veszélyeztetettek vagy ilyen betegségeik vannak, azoknak a hormon ellenjavallt. A fitoösztrogént (pl. vöröshere, szója) tartalmazó ételek és étrendkiegészítők használata kapcsán sem bizonyított még egyértelműen, hogy nincsenek hatással az ösztrogénérzékeny szövetekre.

A Cimicifuga, magyarul poloskavész azonban egy olyan gyógynövény, amelynek izopropanolos kivonata klinikailag igazoltan képes a változókori testi és lelki tüneteket csökkenteni úgy, hogy az ösztrogén-érzékeny szövetekre nincs negatív hatással. Orvosi javaslatra a hormonkezelés ellenjavallata esetén is alkalmazható. Az orbáncfű-kivonattal kombinált növényi gyógyszer pedig még a kifejezett lelki panaszokat is enyhíti.

Csontritkulás megelőzése. Mint már említettük, sporttal és egészséges étkezéssel sokat lehet a helyzeten javítani, ám a nagyon súlyos esetekben, akár csontépítő bifoszfátos kezelésre is sor kerülhet.

Libidónövelés. Ez ügyben még folynak a kutatások, s noha ösztrogénes krémekkel, illetve hormonmentes, többnyire hialuronsav-, tejsav-, gyógynövény-tartalmú hüvelyi készítményekkel is csökkenthető a hüvelyi szárazság, emellett a megértő partner, kitartó próbálkozás és életmódbeli váltás itt is segíthet.

Fel a fejjel!

Manapság az interneten és más gyors kommunikációs forrásokon keresztül soha nem tapasztalt bőségben van lehetőségünk arra, hogy minél többet tudjunk meg a menopauzáról, annak tüneteiről, lehetséges kezelési módjairól és a különböző túlélési technikákról.

Próbáljunk meg minél kevesebbet stresszelni a klimaxunk miatt, hiszen nap mint nap jelennek meg új kutatási eredmények, melyek mind rajtunk szeretnének segíteni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.