Gennyes agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A kora nyári időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, a gennyes agyhártyagyulladás és a kullancs közvetítette agyvelőgyulladás.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

A Meningococcus baktérium

A gennyes agyhártyagyulladások jelentős részét egy Meningococcus nevű baktérium okozza, melynek altípusait A, B, C, W, Y betűkkel jelöljük. Hazánkban a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C szerotipusok okozzák. A kórokozót jellemzően a garatváladékban, a torokban, a lakosság egy része tünetmentesen hordozza és terjeszti. Az agyburkok gennyes gyulladását okozó fertőzés csecsemőkben, kisdedekben és serdülő korúakban a leggyakoribb. A kicsiknél az immunrendszer éretlensége miatt veszélyes a fertőzés, míg serdülők, fiatal felnőttek esetében bentlakásos kollégiumokban, táborokban, laktanyákban a szoros kontaktus miatt gyorsan igen magasra emelkedhet a tünetmentes hordozók aránya.

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei

A kialakult betegség tünetei a magas láz, csillapíthatatlan hányás, fejfájás, elesettség, a bőrön apró bevérzések, gyakran a tarkótájék merevsége. Ezt az állapotot órákon belül követheti az eszméletvesztés, gyakran befolyásolhatatlan sokszervi elégtelenség és halál. A Meningococcus agyhártyagyulladás halálozása ma is magas, hazánkban 15%.

Míg korábban főleg a B szerotípusok dominanciája volt jellemző hazánkban, az utóbbi néhány évben a C szerotipus vált egyre gyakoribbá és a megbetegedések száma is kismértékben emelkedett. 2010 július-2011 április között hazánkban 69 esetet regisztráltak, ennek több, mint felét a C szerotipus okozta és 9 eset volt halálos kimenetelű. A legtöbb eset Vas megyében fordult elő.

Védőoltás

A Meningococcus C elleni védőoltás kb. 10 éve kapható hazánkban, többféle változatban. A hosszú távú, kb. 5-10 éves védelmet nyújtó, konjugált változat már 2 hónapos kortól adható. Idén májustól elérhető nálunk is a legkorszerűbb, legtöbb szerotipusra (A,C,W,Y) kiterjedő új vakcina, mely 11 éves kor felettieknek javasolt. A B szerotipus ellen még nem rendelkezünk hatásos vakcinával.

A Nyugat-Európai és USA-beli relative magas előfordulás miatt, angliai és amerikai nyári iskolákban, kollégiumokban, nyelvtanfolyamokon általában követelmény a Meningococcus elleni védőoltás beadásának igazolása.

Feltétlenül javasolt a legveszélyeztetettebb csecsemő és kamasz korosztály megfelelő védelme. Ennek ajánlott, leghatékonyabb megoldása: 1 alapoltás a konjugált, C szerotipus elleni oltóanyagból 12 hónapos korban, majd 1 emlékeztető, kiterjesztő oltás a konjugált ACWY elleni vakcinából 12-15 éves korban.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancsencephalitis)

A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivirusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek. A betegség ritkán halálos, de idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar. Míg 1985 és 1996 között hazánkban évi 260 eset fordult elő, manapság már csak évi 60-70 esetről szerzünk tudomást. Kiemelkedő gyakoriság figyelhető meg Vas, Zala és Somogy megyékben. Az észlelt csökkenés, vélhetően a veszélyeztetett lakosság magas oltási arányának tulajdonítható.

Fertőzött ételek

Kevesen tudnak arról, hogy fertőzött állatból származó, nyers kecsketej vagy tehéntej fogyasztása is közvetítheti a kullancsencephalitist. 2007-ben Zala megyében 26 fő betegedett meg így, nyers kecsketej fogyasztását követően. Nem győzzük hangsúlyozni a háztáji származású, nem pasztőrözött tej fogyasztás, felhasználás előtti alapos, legalább 5 perces átforralásának szükségességét!

A kullancsencephalitis ellen 1 éves kor felett adható biztonságos oltóanyag áll rendelkezésre. A 2+1 alapoltást korábban 3 évente javasolták felfrissíteni, de újdonság, hogy ma már elegendőnek tűnik az 5 évente adott emlékeztető oltás is a védettség tartós megőrzéséhez.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.