• A vörösbor jótékony hatásai

        Szerző:
        WEBBeteg

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

        Manapság a mértékletes borfogyasztás, a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, és az azok által okozott halálesetek száma, mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kultúrált és mértéket tartó vörösbor-fogyasztásban látják.

        Hirdetések

        Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás, nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        Az említett mennyiséget fogyasztók közt, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

        A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával.

        Antioxidánsok, polifenolok

        Antioxidáns hatás


        Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.

        Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

        A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        Az antioxidáns hatás mellett a vörösborban található vegyületek más hatásokat is közvetítenek. Az összkoleszterin szintet csökkentik, azonban a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik.

        A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

        A vörösbor növeli, az úgynevezett szöveti típusú plazminogén (t-PA) aktivitását, amely a fibrinolízis folyamatát gyorsítja. Emellett csökkenti a vérlemezkék öszzecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását.

        A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével, szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.

        Az említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

        (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

        Legutóbb frissült:
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Kiemelt hírek

        Vérzékenység fogyókúrától

        Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni a fürdőruha szezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni.

        Haskörfogat

        Miért fontosabb jelzőszám a haskörfogat, mint a BMI? Mik a legfontosabb rizikótényezők a szív- és érrendszeri betegségekre?

        Reflux betegség

        A reflux betegség nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

        Ön hogy kezeli a stresszt?

        Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk a mindennapi stresszhelyzetekhez. Mit tehet saját érdekében?

      •  


        Szóljon hozzá ön is!




        Hozzászólások (11)
        Írta: Vendég
        2010-10-30 13:27
        Vörös bor, vörös bor !!! Hát milyen, miből készült vörösbornak nevezett "lőréket" lehet manapság az italkimérésekben kapni. Tisztelet a "KIVÉTELEK"-nek, csak, hogy hol lehet ezeket megtalálni egy városi embernek, akitől nagyon távol esnek az "IGAZI" vörösborok?

        Írta: Vendég
        2010-01-31 18:49
        További olvasnivaló itt: http://tofalvip.blogspot.com/2009/09/vorosbor-mitosza.html egyébként ezt a Captchas tortúrát ki találta ki? egy szadista?

        Írta: Vendég
        2009-12-26 23:28
        Vajon a forralt (vörös)borban megmaradnak a vörösbor jótékony összetevői? Persze nem a legolcsóbb borból gondoltam. Az alkohol nagyrészt (vagy egészen) elpárolog 70 celsiusfok környékén, így a forralt bor nagyrészt alkoholmentes. És mégis vörösbor.

        Írta: Vendég
        2009-11-19 18:26
        Segítség (Vesebeteg vendégnek)! Nagymamám vérszegény (vashiányos) s az orvos felírt neki v.milyen gyógyszert. Amit úgy gondoltam, hogy ne szedjen... (Káros a szervezzetre)! Természetben keresgéljünk... Én mondtam neki, hogy igyon inkább 1-2dl vörösbort (0,75L bort elfogyasztva 1 hónap). Elment újra vérvizsgálatra. Javulást állapítottak meg. (sajnos nem tudom mennyit) - Az tudom nagyon vérszegény. A céklát, spenótot, sóskát --> (legtöbb vastartalom), kékszőlőt is ajánlanám. Most hirtelen ennyi jutott az eszembe... Ugyanis ezeket is fogyasztotta a mamám! (Régen olvastam ezt a cikket. Lehet ezeket is említik...)

        Írta: Vendég
        2009-11-19 18:12
        Jó estét/napot! Hozzá szólnék csak úgy röviden... Azt hiszi az átlagember (aki nem szakmabeli, vagy nagyon-nagyon kevés információja van a borkészítéséről). Hogy a fehér és a vörös szőlőből (szokták nevezni kék szőlőnek is) lesz a ROSE! Nem, nem! Ez nem így történik... CSAK A VÖRÖS szőlőt leszüretelik. (most nem írnám le a szüreteléstől a palackozás folyamatáig)! Szóval a VÖRÖS szőlőt, amit már kialakítottak cefré-vé, ( s tartályban van). A cefre áztatási idejétől függ, hogy milyen bort készítenek (Rose vagy vörös bort)! Szóval rövidebb ideig tartják a cefrét áztatni, mint a Vörösbor készítésnél. Rose-t nagyon nehéz készíteni (főleg elsőre)! ANETTE Ui.: Nem akartam senkibe se belekötni. Ezt az információt nem kerestem... A borkészítésről oldalakat tudnék írni... A elültetéstől kezdve a palackozásig! Minden jót... S JÓ EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!

        Lapozzon a hozzászólások között!