• A vörösbor jótékony hatásai

        Szerző:
        WEBBeteg

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

        Manapság a mértékletes borfogyasztás, a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, és az azok által okozott halálesetek száma, mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kultúrált és mértéket tartó vörösbor-fogyasztásban látják.

        Hirdetések

        Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás, nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        Az említett mennyiséget fogyasztók közt, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

        A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával.

        Antioxidánsok, polifenolok

        Antioxidáns hatás


        Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.

        Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

        A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        Az antioxidáns hatás mellett a vörösborban található vegyületek más hatásokat is közvetítenek. Az összkoleszterin szintet csökkentik, azonban a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik.

        A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

        A vörösbor növeli, az úgynevezett szöveti típusú plazminogén (t-PA) aktivitását, amely a fibrinolízis folyamatát gyorsítja. Emellett csökkenti a vérlemezkék öszzecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását.

        A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével, szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.

        Az említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

        (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

        Legutóbb frissült:
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Kiemelt hírek

        Olajos magvak

        Ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb olajos magvakról. Milyen tápanyagok találhatók meg bennük?

        Hepatitis, a máj betegsége

        Az utóbbi években több ezerrel nőtt a hepatitis vírussal fertőzöttek száma hazánkban. Július 28-a a hepatitis világnapja.

        Visszérbetegség

        A kezeléssel semmiképpen sem szabad késlekedni, hiszen a kezeletlen betegség szövődményekhez vezethet.

        Mennyit ihat egy vesebeteg?

        Sok olyan krónikus betegség van, amelyben egyedileg kell megítélni, mennyi folyadék fogyasztása biztonságos.

      •  





        Hozzászólások (11)
        Írta: Vendég
        2010-10-30 13:27
        Vörös bor, vörös bor !!! Hát milyen, miből készült vörösbornak nevezett "lőréket" lehet manapság az italkimérésekben kapni. Tisztelet a "KIVÉTELEK"-nek, csak, hogy hol lehet ezeket megtalálni egy városi embernek, akitől nagyon távol esnek az "IGAZI" vörösborok?

        Írta: Vendég
        2010-01-31 18:49
        További olvasnivaló itt: http://tofalvip.blogspot.com/2009/09/vorosbor-mitosza.html egyébként ezt a Captchas tortúrát ki találta ki? egy szadista?

        Írta: Vendég
        2009-12-26 23:28
        Vajon a forralt (vörös)borban megmaradnak a vörösbor jótékony összetevői? Persze nem a legolcsóbb borból gondoltam. Az alkohol nagyrészt (vagy egészen) elpárolog 70 celsiusfok környékén, így a forralt bor nagyrészt alkoholmentes. És mégis vörösbor.

        Lapozzon a hozzászólások között!