• A streptococcusok okozta fertőzések

    A streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

    A streptococcusok szerocsoportjai a latin ABC nagybetűivel vannak jelölve, a csoportosítás az antigénszerkezet alapján történik.

    Hirdetések

    Antigénnek nevezzük azokat az általában fehérjeszerkezetű molekulákat, amelyeket az emberi szervezet idegenként ismer fel és ellene immunválasszal reagál.

    A húsevő baktérium

    Az A-csoport tagjai a legfertőzőbb kórokozó streptococcusok. Legjelentősebb képviselőjük a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

    Streptococcus pyogenes Forrás

    Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében.

    A húsevő baktériumot egyébként az emberek többsége tünetmentesen hordozza, egyben üríti a kórokozót.

    Leginkább a felső légutak közvetítésével, cseppfertőzéssel terjed. Betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere valamilyen okból legyengül vagy olyan új S. pyogenes alfajjal találkozik, amely iránt a védettség még nem alakult ki.

    Streptococcus agalactiae

    A B-szerocsoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus agalactiae. A tehéntőgy normál flórájának a tagja, és a nők közel 40 százalékánál is jelen van a nemi szervek területén.

    Azoknál a nőknél, akik hordozzák ezt a baktériumot, sokkal gyakoribb a szülési komplikációk kialakulása. Az újszülöttnél súlyos megbetegedések forrása lehet, újszülöttkori vérmérgezéshez vezethet.

    Ezen kívül ízületi gyulladást és szívbetegséget, endocarditist okozhat a véráramba kerülés után.

    Állati eredetű streptococcusok

    A C és G szerocsoportba tartozó streptococcusokat, gyakran állatok hordozzák tünetmentesen, emberben viszont súlyos, gennyesedéssel járó kórképeket alakíthatnak ki.

    Ezek az alábbiak lehetnek: torokgyulladás, tüdőgyulladás, cellulitis és pyoderma (a bőr mélyebb rétegeinek gennyes gyulladása), orbánc, ótvar, különböző sebfertőzések, gyermekágyi és újszülöttkori vérmérgezés, endocarditis (a szív belhártyájának gyulladása), ízületi gyulladás, a vese gyulladása (glomerulonephritis).

    A bélflóra és a száj baktériumai

    A D szerocsoportba, az összefoglaló néven enterococcusoknak nevezett streptococcus fajok tartoznak.

    Mi is az enterovírus?

    Gyakran hallhattunk az enterovírusok okozta fertőzésekről.
    Mi is az enterovírus?>>

    Közös jellemzőjük, hogy általában a bélrendszer normál flórájának részét képezik, viszont a szervezet legyengülésekor vagy a véráramba kerülésük után, súlyos betegségeket alakítanak ki. A vérbe bekerülhetnek például a bélrendszer rosszindulatú megbetegedéseinek következtében.

    A kiváltott kórképek közül jellegzetes az endocarditis, húgyúti fertőzések, hasüregi fertőzések, bőrfertőzések, gennyes sebfertőzések és súlyos esetben vérmérgezés is kialakulhat.

    A pneumococcus

    A pneuomococcus által okozott betegségek: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás. Ezeket a betegségeket más baktériumok is okozhatják, de a pneumococcus szerepe kimagasló. A pneumococcusról bővebben>>

    A Streptococcus pneumoniae, más néven pneumococcus, gyakran található meg a légutakban, és súlyos megbetegedések kiváltására képes, elsősorban gyermekeknél, ahol zárt közösségekben járványos lehet az előfordulás. Szerencsére ma már létezik védőoltás a pneumococcus ellen.

    Van még egy csoportja a streptococcusoknak, amelyet viridans csoportnak neveznek. A viridansok a szájüregben egészséges körülmények között megtalálhatók, és jelentős szerepük van más kórokozók távol tartásában.

    Ugyanakkor a véráramba kerülve, például egy szuvas fogból kiindulva, szívbelhártyagyulladást okozhatnak különösen olyan betegeknél, akiknek szívbillentyű betegségük is van.

    A fertőzések megjelenése

    A streptococcus fertőzések három formában jelenhetnek meg.

    A hordozó állapotra jellemző, hogy a hordozó személyben a kórokozó nem okoz megbetegedést.

    Mandulagyulladás

    Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik.
    A mandulagyulladás tünetei>>

    A heveny megbetegedések gyakran gennyesedéssel járnak.

    Az akut szakasz után, a szervezet immunreakcióinak következtében a fertőzés lezajlása után, nagyjából két héttel úgynevezett poststreptococcalis kórképek jelenhetnek meg.

    A streptococcus okozta torokgyulladás a leggyakoribb kiváltott betegség, leginkább az A-csoportba tartozó baktériumok, elsősorban a S. pyogenes okozza.

    Toxikus sokk szindróma (TSS)

    A toxikus sokk szindróma egy ritka, de veszélyes betegség, amely nemcsak nőkben, hanem férfiakban és gyerekekben is előfordulhat. Főként műtétek vagy szülés után, sérülések esetén vagy menstruáció alatt. A betegséget egy olyan baktérium okozza, ami a szervezetben normálisan is jelen van. A betegségek fele menstruáló nőknél fordul elő, főleg tampont használó nőknél, de akkor is előfordulhat, ha az illető egyáltalán nem használt tampont. A menstruáció bármely időszakában jelentkezhetnek a tünetek: hirtelen magas láz, hányás, hasmenés, fej- és torokfájás, szédülés, ájulás, leégéshez hasonló bőrtünet. Ha ilyen tüneteket észlel, a tampont el kell távolítani,és mihamarabb orvoshoz kell fordulni! A toxikus sokk-szindróma>>

    A streptococcusos torokgyulladás egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén. A betegség az esetek többségében általános panaszokat okoz: enyhe torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hányás, hányinger.

    A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak és fájdalmasak. A köhögés nem általános. Kisgyermekeknél gyakran az orrfolyás az egyetlen tünet.

    A torok- és mandulagyulladás esetében, a kórokozó a nyirokutakon keresztül terjed, és gennyes középfülgyulladás, agyhártyagyulladás alakulhat ki szövődményként.

    A bőrfertőzések közül gyakran okoznak ótvart és orbáncot. De a skarlát jellemző kórokozója is a Streptococcus pyogenes.

    A toxikus sokk szindróma (TSS) komoly tünetegyüttes, melyet kezdetben a menstruációs ciklussal hoztak összefüggésbe, majd később derült fény egyes baktériumokkal való szoros ok-okozati kapcsolatára.

    A gyógyulás után

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A streptococcusok okozta megbetegedések lezajlása után, immunológiai mechanizmusok következtében poststreptococcalis kórképek fejlődhetnek ki, melyek jellemzően az elsődleges betegség gyógyulása után alakulnak ki.

    A kórfolyamatok érinthetik a veséket, a szívet reumás láz formájában, a központi idegrendszert, a mozgásszerveket.

    Diagnózis, terápia

    A diagnózis a fertőzött területből vett váladék vagy súlyos esetben vérmérgezés fennállásakor, a vér mikrobiológiai vizsgálatán alapszik, a tünetek pontos feltérképezése után.

    A mikrobiológiai vizsgálat megadja a kórokozó pontos típusát, illetve meghatározható az a legmegfelelőbb terápiás szer is, amely az adott baktériumot a legnagyobb hatásfokkal pusztítja el. Az egyes streptococcus fajok baktériumérzékenysége eltérő.

    Gyakran nagyon jól reagálnak penicillinre, ám nem egyszer, főként súlyos esetben erőteljesebb kezelés, antibiotikum kombinációk alkalmazása válik szükségessé.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Sebgyógyulás

    A nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális. Miért?

    Hepatitis B

    Akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Mit tegyen újszülöttje védelmében?

    Orbánc: Tünetek és kezelés

    Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg...

    Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

    A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása, fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a...

    Lekapcsolták a gépről, mégis él a csecsemő -

    A kislány, kinek mindössze 1 százalék esélye volt az életben maradásra, mivel súlyos meningitis fertőzést kapott, hirtelen magától...

    Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

    A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a Hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei

    Krónikus sebek? Nem kell egyedül megküzdenie a problémával!

    Töltse ki kvízeinket, és tudjon meg többet egészségről, betegségről.

    Új időszámítás kezdődött a HCV-fertőzöttek számára. A vírusmentesség elérhető!

   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások