• A Streptococcusok okozta fertőzések

    A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

    A Streptococcusok egyik jellemző tulajdonsága, hogy a vörösvértesteket tönkreteszik, elbontják. Ezt a folyamatot hemolízisnek nevezik. A Streptococcusokat az általuk okozott hemolízis alapján soroljuk alfa-, illetve béta-hemolizáló csoportba.

    • Az alfa-hemolizáló csoportba tartozik a tüdőgyulladást okozó S. pneumoniae, valamint a szájüregben élő S. viridans fajták.
    • A béta-hemolizáló csoport streptococcusait immunológiai tulajdonságaik alapján csoportosítják tovább. Ezek a szerocsoportok,  amelyeket a latin ABC nagybetűivel jelölik.

    A Streptococcusok között vannak ártalmatlan, sőt, hasznos fajták is, némelyik hozzátartozik a normális bélflórához, és a S. termophilust az emmentáli sajt és egyes joghurtok készítéséhez is használják.

    A húsevő baktérium

    Az A-csoport tagjai a legfertőzőbb kórokozó Streptococcusok. Legjelentősebb képviselőjük a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

    Streptococcus pyogenes Forrás

    Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében.

    A húsevő baktériumot egyébként az emberek többsége tünetmentesen hordozza, egyúttal üríti a kórokozót.

    Leginkább a felső légutak közvetítésével, cseppfertőzéssel terjed. Betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere valamilyen okból legyengül vagy olyan új S. pyogenes alfajjal találkozik, amely iránt a védettség még nem alakult ki.

    Orvos válaszol Veszélyes lehet a magzatra a Streptococcus pyogenes baktérium?

    Hirdetések

    Streptococcus agalactiae

    A B-szerocsoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus agalactiae. A tehéntőgy normál flórájának a tagja, és a nők közel 40 százalékánál is jelen van a nemi szervek területén.

    Azoknál a nőknél, akik hordozzák ezt a baktériumot, sokkal gyakoribb a szülési komplikációk kialakulása. Az újszülöttnél súlyos megbetegedések forrása lehet, újszülöttkori vérmérgezéshez vezethet. Ezen kívül ízületi gyulladást és szívbetegséget, endocarditist okozhat a véráramba kerülés után.

    Orvos válaszol Mi okozhat Streptococcus agalactiae fertőzést fél éves babánál?

    Állati eredetű Streptococcusok

    A C és G szerocsoportba tartozó Streptococcusokat, gyakran állatok hordozzák tünetmentesen, emberben viszont súlyos, gennyesedéssel járó kórképeket alakíthatnak ki.

    Ezek a  következők lehetnek:

    • torokgyulladás,
    • tüdőgyulladás,
    • cellulitis (mélybe terjedő bőrgyulladás, nem azonos a köznyelvben cellulitnek nevezett kozmetikai problémával)
    • pyoderma (a bőr mélyebb rétegeinek gennyes gyulladása),
    • orbánc,
    • ótvar,
    • különböző sebfertőzések,
    • gyermekágyi és újszülöttkori vérmérgezések,
    • endocarditis (a szív belhártyájának gyulladása),
    • ízületi gyulladás.

    A bélflóra és a száj baktériumai

    A D szerocsoportba, az összefoglaló néven enterococcusoknak nevezett streptococcus fajok tartoznak.

    Közös jellemzőjük, hogy általában a bélrendszer normál flórájának részét képezik, viszont a szervezet legyengülésekor vagy a véráramba kerülésük után, súlyos betegségeket alakítanak ki. A vérbe bekerülhetnek például a bélrendszer rosszindulatú megbetegedéseinek következtében.

    A kiváltott kórképek közül jellegzetes az endocarditis, húgyúti fertőzések, hasüregi fertőzések, bőrfertőzések, gennyes sebfertőzések és súlyos esetben vérmérgezésis kialakulhat.

    A Streptococcus pneumoniae, más néven pneumococcus, gyakran található meg a légutakban, és súlyos megbetegedések kiváltására képes, elsősorban gyermekeknél, ahol zárt közösségekben járványos lehet az előfordulás. Szerencsére ma már létezik védőoltás a pneumococcus ellen.

    Van még egy csoportja a Streptococcusoknak, amelyet viridans csoportnak neveznek. A viridansok a szájüregben egészséges körülmények között megtalálhatók, és jelentős szerepük van más kórokozók távol tartásában.

    Ugyanakkor a véráramba kerülve, például egy szuvas fogból kiindulva, szívbelhártyagyulladást okozhatnak különösen olyan betegeknél, akiknek szívbillentyű betegségük is van.

    A pneumococcus

    A pneuomococcus által okozott betegségek: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás. Ezeket a betegségeket más baktériumok is okozhatják, de a pneumococcus szerepe kimagasló. A pneumococcusról bővebben

    A fertőzések megjelenése

    A streptococcus fertőzések három formában jelenhetnek meg:

    • A hordozó állapotra jellemző, hogy a hordozó személyben a kórokozó nem okoz megbetegedést.
    • A heveny megbetegedések gyakran gennyesedéssel járnak.
    • Az akut szakasz után, a szervezet immunreakcióinak következtében a fertőzés lezajlása után, nagyjából két héttel úgynevezett poststreptococcalis kórképek jelenhetnek meg.

    A streptococcus okozta torokgyulladása leggyakoribb kiváltott betegség, leginkább az A-csoportba tartozó baktériumok, elsősorban a S. pyogenes okozza.

    A streptococcusos torokgyulladás egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén. A betegség az esetek többségében általános panaszokat okoz: enyhe torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hányás, hányinger.

    A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak és fájdalmasak. A köhögés nem általános. Kisgyermekeknél gyakran az orrfolyás az egyetlen tünet.

    A torok- és mandulagyulladás esetében, a kórokozó a nyirokutakon keresztül terjed, és gennyes középfülgyulladás, agyhártyagyulladás alakulhat ki szövődményként.

    A bőrfertőzések közül gyakran okoznak ótvart és orbáncot, de a skarlát jellemző kórokozója is a Streptococcus pyogenes.

    A toxikus sokk szindróma (TSS) súlyos tünetegyüttes, amelyet kezdetben a menstruációs ciklussal hoztak összefüggésbe, majd később derült fény egyes baktériumokkal való szoros ok-okozati kapcsolatára.

    Bővebben Tudnivalók toxikus sokk-szindrómáról

    A gyógyulás után

    A Streptococcusok okozta megbetegedések lezajlása után, immunológiai mechanizmusok következtében poststreptococcalis (azaz streptococcusfertőzés utáni) kórképek fejlődhetnek ki, melyek jellemzően az elsődleges betegség gyógyulása után jelennek meg.

    A kórfolyamatok érinthetik a veséket, a szívet reumás láz formájában, a központi idegrendszert, a mozgásszerveket.

    Reumás láz

    A reumás láz streptococcus fertőzés utáni immunológiai túlérzékenységi reakció, amely a fertőzések mintegy 3%-ában alakul ki 2-4 héttel a gyógyulás után. Az egész testre kiterjedő folyamatról van szó, jelentőségét azonban az adja, hogy a szívbelhártyát is érintheti, Abban az esetben, ha ez a szívbelhártya-gyulladás a szívbillentyűkre is kiterjed, nagy a veszélye a visszafordíthatatlan billentyűkárosodásnak.

    A reumás láz kialakulásánák kockázatát a megelőző, akut fertőzés idején végzett antibiotikus kezeléssel lehet jelentősen csökkenteni.

    Diagnózis és terápia

    A diagnózis a fertőzött területből vett váladék vagy súlyos esetben vérmérgezés fennállásakor, a vér mikrobiológiai vizsgálatán alapszik, a tünetek pontos feltérképezése után.

    A mikrobiológiai vizsgálat megadja a kórokozó pontos típusát, illetve meghatározható az a legmegfelelőbb terápiás szer is, amely az adott baktériumot a legnagyobb hatásfokkal pusztítja el. Az egyes streptococcus fajok antibiotikumérzékenysége eltérő. Általában nagyon jól reagálnak penicillinre, ám nem egyszer, főként súlyos esetben erőteljesebb kezelés, antibiotikumkombinációk alkalmazása válik szükségessé.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, Dr. Reinhardt István

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    Orbánc: Tünetek és kezelés

    Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg...

    Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

    A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a...

    A hepatitis D-fertőzés okai, tünetei...

    A hepatitis D a máj hepatitis D-vírusfertőzés által okozott gyulladását jelenti. A fertőzés károsítja a májsejteket és megzavarja a...

    Lekapcsolták a gépről, mégis él a...

    A kislány, kinek mindössze 1 százalék esélye volt az életben maradásra, mivel súlyos meningitis fertőzést kapott, hirtelen magától...

    Elváltozások a férfi nemi szervén -...

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám...

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is...

    Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés...

    Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan...

    A nyirokcsomók szerepe

    A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA