• Streptococcus agalactiae fél éves babánál

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! Most 7 hós kislányommal sajnos 5 hós kora óta járjuk a dokikat. 5 hósan hüvelyi folyást vettem észre nála (születése után is volt, de akkor a gyerekorvos azt mondta, hogy az anyai hormonok okozzák, lehet hogy nem ez volt a helyzet már akkor sem). Elvittem gyermek nőgyógyászhoz, aki a hüvelykenetből strepto agalactiae-t tenyésztett ki. Kaptunk rá kúpokat, kontrolltrörlet negatív. 3 héttel később ismét folyás, ismét strepto, ezután a gyerekorvos a fenekéből is vett törletet, amiben szintén strepto volt, kapott antibiotikumos szirupot. A kontrolltörlet eredményét még várjuk. Volt Önnek ilyen esete esetleg? Okozhat ez a baktérium valamilyen szövődményeket, mint pl a fertőzött újszülöttek esetében? Lehetséges, hogy szülés közben kapta el (negatív voltam a 36. héten, és császárral szültem), és azóta benne volt? Nagyon féltem a kislányom, és borzasztó bűntudatom van, hogy esetleg én okoztam nála ezt a fertőzést. Egyébként fejlett, ügyes, értelmes kislány! Köszönöm a választ!

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a streptococcus agalactiae témában

        Kedves Kérdező! Bűntudata egyáltalán ne legyen, hiszen nincs miért. Az újszülöttek védelme érdekében a várandósokat szűrik a Streptococcus agalactiae fertőzöttség irányában, mert a kismamák hüvelyében, húgyútjaikban, alsó bélszakaszukban sok esetben hordozzák ezt a baktériumot. Önnél negatív volt az eredmény és a baba sem fertőződhetett ekkor, mert császármetszéssel hozták világra. Ép védekező-rendszer esetén nem kell attól tartani, hogy a gyermekénél az újszülöttkorihoz hasonló, súlyos lefolyású betegségek kialakuljanak (tüdőgyulladás, vérmérgezés, agyhártya-gyulladás). A helyes eljárást követte a gyermekorvosuk, aki a végbél körüli régióban is igazolta a fertőzést. Ha a kitenyészett kórokozó antibiotikus érzékenységének megfelelő antibiotikumot kapott a gyermek, akkor szinte biztos, hogy sikerült kiirtani a kórokozót, és negatív kontroll lelet várható! Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna, Csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu.


        Kérdés: 2012. november 20., 18:30; Megválaszolva: 2012. november 21., 15:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm. 3 gyermekes ,(túlzottan)aggodó édesanya vagyok. A legkisebb gyermekem 2 éves kisfiú.kb 1 éve felfedeztem a tarkója fölött egymás mellett 2 dudort..egyből orvos..doktornéni megnyugtatott h mozdìtható semmi baj nincs vele...
        Üdvözlöm Kedves Doktornő/Doktorúr! Kisfiam 6 éves és most kapott elöszőr influenza védőoltást (Vaxigrip Tetra). Én úgy tudom, hogy 9 év alatt, ha elöszőr kap ilyen oltást, akkor 1 hónap elteltével ezt meg kell ismételni, azaz két oltás...
        Tisztelt Doktornő! A kislányom 20hónapos stabilan megy,sőt szalad is màr viszont kórházba kerültünk vírusos fertőzés miatt magas láz,hányás,hasmenés,màr làza nincsen de közel 4napja fekszik,ha leteszem sír hogy vegyem fel ha pedig...
        Tisztelt Doktor! Férjem Svájcból hozott a 7 éves gyermekünknek vitamint, viszont a tájéjoztató idegen nyelven van, nem értjük, hogy meddig szabad adagolni? Két dobozzal van, az elsőt most szedte el, 30 gumivitamin volt benne. Összetétele...