Streptococcus agalactiae fél éves babánál

Kedves Doktor Úr/Nő! Most 7 hós kislányommal sajnos 5 hós kora óta járjuk a dokikat. 5 hósan hüvelyi folyást vettem észre nála (születése után is volt, de akkor a gyerekorvos azt mondta, hogy az anyai hormonok okozzák, lehet hogy nem ez volt a helyzet már akkor sem) . Elvittem gyermek nőgyógyászhoz, aki a hüvelykenetből strepto agalactiae-t tenyésztett ki. Kaptunk rá kúpokat, kontrolltrörlet negatív. 3 héttel később ismét folyás, ismét strepto, ezután a gyerekorvos a fenekéből is vett törletet, amiben szintén strepto volt, kapott antibiotikumos szirupot. A kontrolltörlet eredményét még várjuk. Volt Önnek ilyen esete esetleg? Okozhat ez a baktérium valamilyen szövődményeket, mint pl a fertőzött újszülöttek esetében? Lehetséges, hogy szülés közben kapta el (negatív voltam a 36. héten, és császárral szültem) , és azóta benne volt? Nagyon féltem a kislányom, és borzasztó bűntudatom van, hogy esetleg én okoztam nála ezt a fertőzést. Egyébként fejlett, ügyes, értelmes kislány! Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza streptococcus agalactiae témában

Kedves Kérdező!

Bűntudata egyáltalán ne legyen, hiszen nincs miért. Az újszülöttek védelme érdekében a várandósokat szűrik a Streptococcus agalactiae fertőzöttség irányában, mert a kismamák

hüvelyében, húgyútjaikban, alsó bélszakaszukban sok esetben hordozzák ezt a baktériumot. Önnél negatív volt az eredmény és a baba sem fertőződhetett ekkor, mert császármetszéssel hozták világra. Ép védekező-rendszer esetén nem kell attól tartani, hogy a gyermekénél az újszülöttkorihoz hasonló, súlyos lefolyású betegségek kialakuljanak (tüdőgyulladás, vérmérgezés, agyhártya-gyulladás) . A helyes eljárást követte a gyermekorvosuk, aki a végbél körüli régióban is igazolta a fertőzést. Ha a kitenyészett kórokozó antibiotikus érzékenységének megfelelő antibiotikumot kapott a gyermek, akkor szinte biztos, hogy sikerült kiirtani a kórokozót, és negatív kontroll lelet várható!

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna, Csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu.

Kérdés: 2012. november 20., 18:30; Megválaszolva: 2012. november 21., 15:37
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
6 éves gyermek visszatérő...
Kedves Doktor Nő, Doktor Úr! Kisfiamnak 1, 5 éve 4 alkalommal volt streptococcus pyogenes fertőzése (ebből az első tipikus skarlát jegyekkel, a...
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Csecsemő D vitamin adagolás
Rövid,visszatérő fejfájás 2.