Ízületi gyulladás: atomi technika a korai diagnosztizálásra

MTI
megjelent:

Egy új eljárással, az úgynevett atomi erő mikroszkópia használatával lehetőség nyílik az oszteoartiriszben szenvedők korai diagnosztizálására. A fejlesztést a Nature Nanotechnology szaklap legutóbbi számában ismertették.

Az ízületi gyulladás egyik formájában, oszteoartritiszben szenvedő embereknél segíti a gyors és korai diagnózist a svájci orvosok által kifejlesztett új technika.

Az új eljárásban a minta atomi méretű domborzatának pásztázásán alapuló, úgynevezett atomi erő mikroszkópiát (AFM) alkalmazzák a vizsgálathoz. A technikát a Bázeli Egyetemen Martin Stolz csoportja fejlesztette ki: az ízületi felszínt aprócska tűhegy pásztázza végig, érzékelve annak merevségét.

Oszteoartritisznél a csontvégek felszínét kipárnázó és védő porcréteg károsodik. Az egészséges ízületi porcfelszínen egyenletesen sima a porc, és folyadék nedvesíti azt. Ízületi gyulladásban a porc töredezik, felszíne durvává válik, a nedvesítés csökken. Jelenleg nincs módszer, mely a porckopás folyamatát megállítaná.

Az atomi erő mérésen alapuló új technika azonban hat hónappal korábban figyelmeztethet a betegség közeledtére, ami lehetővé teszi, hogy a páciens megelőző intézkedéseket tegyen. A túlsúly csökkentésével vagy gyakorlatokkal csökkenthető az ízületekre jutó terhelés, ezáltal lassítható a szövetvesztés, a porckopás.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Porckopás
Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.