• Ingyenes lett a HPV elleni védőoltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    2014 őszétől ingyenesen kaphatják meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. A vakcina azonban nemcsak a számukra javasolt: kortól függetlenül minden nő számára ajánlják a megelőzés ezen formáját – hangsúlyozták a témában rendezett keddi sajtótájékoztató előadói.

    A világon minden második percben meghal egy nő a méhnyakrák miatt. Európában pedig 18 percenként veszítünk el egy nőt annak ellenére, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés megelőzhető védőoltással, a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség pedig gyógyítható – mondta Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa. A méhnyakrák a második leggyakoribb halálok – a mellrák után – a nők körében, pedig a megelőzésére adott védőoltás 93 százalékban képes megelőzni a méhnyakrák kialakulását – hangsúlyozta az előadó.

    HPV-fertőzések

    A méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV-vírusnak több mint száz törzse ismert, közülük a 16-os és a 18-as a leggyakoribb rákkeltő típus – ezek együttesen a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felelősek – részletezte a főorvosasszony. A nők 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik HPV-fertőzésen. Az esetek 80 százalékában a fertőzést legyőzi az immunrendszer, ám 20 százalékuk rákos megbetegedéseket, ezek egy százaléka pedig áttéteket okoz, ez azonban védőoltással megelőzhető – hangsúlyozta Dr. Béres Zsuzsanna. Az oltásra a legoptimálisabb időpont a nemi élet megkezdése előtt, serdülő korban van, de minden nőnek ajánlott, hiszen a HPV-fertőzést az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amely ráadásul bőr-bőr kontaktussal (például nem higiénikus uszoda, fürdő, konditerem használatával) is terjedhet. Fontos azonban, hogy az is felkeresse rendszeresen a nőgyógyászát, aki oltva van. A két megelőzési módszer ugyanis nem kiváltja, hanem kiegészíti egymást – emelte ki Dr. Béres Zsuzsanna.

    Hirdetések

    Fontos, hogy a tinik is értsék az oltás célját

    A HPV elleni védőoltást már fiúknak és fiatal férfiaknak is ajánlják

    Amerikában már a 11 és 21 év közötti fiúknak, fiatal férfiaknak is (homoszexuális és biszexuális férfiaknak 26 éves korig) ajánlják a HPV elleni védőoltást. A HPV elleni védőoltást már fiúknak és fiatal férfiaknak is ajánlják>>

    Hiszek a primer prevencióban, úgy gondolom, hogy egyetlen betegséget sem érdemes kipróbálni, ha van lehetőség a megelőzésre – kezdte előadását Dr Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa. A programtól a rákmegelőző állapot számának csökkenését várjuk. Fontos, hogy a tinik is tudják és értsék a védőoltás beadásának célját. A vakcináció során nem élő vírusokat juttatunk a szervezetbe, nincs benne élő kórokozó, éppen ezért a védőoltás nem okozhat méhnyakrákot. Ha valaki bármikor az élete során megkapta a védőoltást, feltételezhető, hogy egész életére védett lesz a fertőzés ellen – hangsúlyozta a szakember. A hetedik évfolyamos lányok az oltás első adagját októberben kapják meg, a másodikat pedig 2015 tavaszán – tette hozzá Dr Mészner Zsófia.

    „Már túl késő volt beoltatnom magam”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    2011 végén, második lányom születése után diagnosztizálták nálam a méhnyakrákot. Szerettem volna beoltatni magamat, de sajnos már túl késő volt! Ezzel elkerülhettem volna a családommal mindazt a megpróbáltatást, amely a méhnyakrákkal jött. – mesélte személyes élményét Tóth Icó, a méhnyakrák megelőzését és terápiáját felkaroló Mályvavirág Alapítvány vezetője. A méhnyakrákot nemcsak érezhetjük, hanem meg is előzhetjük – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Tóth Icó.

    Egy édesanya nem lehet beteg

    Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi nem lehetünk betegek – mondta az énekesnő Szandi, aki a Méhnyakrák Elleni Védőoltás nagyköveteként az anyák felelősségét hangsúlyozta beszédében. Ha gyerekünk van, nagy a felelősségünk, hogy egészségesek legyünk, és vigyázzunk magunkra – tette hozzá az énekesnő. Ha pedig beoltatjuk lányainkat, lehetőséget adunk nekik arra, hogy ők is átéljék az anyaság érzését – hangzott el a sajtótájékoztatón.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?

    Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs nőgyógyászati onkológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA