• Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

        A téma cikkei

        5/1 Tejcukor-érzékenység: Tünetek és diagnózis
        5/2 Hasmenés és laktóz intolerancia
        5/3 Laktóz intolerancia
        5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok
        5/5 Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

        Primer laktózintolerancia során már a születéskor hiányzik a laktáz enzim, a szekunder pedig egy szerzett állapot. Tünetei lehetnek a puffadás, a hasi diszkomfort érzés, a hasmenés és a bűzös széklet.

        A diétának fontos szerepe van ebben a betegségben, az egyéni tolerancia pedig kifejezetten a szekunder tejcukorérzékenyek esetében bír nagy jelentőséggel. Egyesek ugyanis bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, míg mások teljesen tejcukormentes étrendre kényszerülnek. A laktáz enzimet gyógyszeresen lehet pótolni (Lactase rágótabletta), egy tabletta  enzimaktivitása kb. 200 ml tej (~10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő.

        Hirdetések

        Hogyan állítsuk össze az étrendet?

        Az étrend összeállítását az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás alapján kell elvégezni, figyelembe véve a tejcukor szükséges (egyéni) mértékű elhagyását. A laktóz a tejben található meg, amelynek laktóztartalma 5 g/100 g. Ha a beteg bírja, 50 és 200 ml között adható egy-egy alkalommal. Hasonló a helyzet a reggeli italokkal, kakaóval, karamellás itallal, és az íróval. Forgalomba hoztak laktózmentes tejet, amelyben kevesebb, mint 0,1 g/100 g laktóz található. Az alacsony tejcukortartalmú savanyított termékek fogyasztása kisebb mértékben megengedett, ha tolerálja a beteg. Mivel a savanyított termékekben a mikroorganizmusok a tejcukrot használják fel a szaporodásukhoz, így azok kb. 20-40 %-kal kevesebbet tartalmaznak.

        A boltok polcain találhatnak laktózmentes joghurtot is. A túró, a félkemény és kemény sajtok (pl. Trappista, Parmezán, Edami) laktóztartalma szintén csökken az elkészítésük során, tehát kisebb-nagyobb mértékben fogyaszthatóak. A jelentős kalcium tartalom miatt nem tanácsos a tejtermékek teljes kiiktatása az étrendből, hanem a laktózmentes termékek, speciális növényi italok (pl. szójaital) fogyasztása javasolt.

        Egyéb termékek is tartalmazhatnak laktózt, ezért ajánlott figyelemmel kísérni a Laktóz Érzékenyek Társasága listáját, amelyben a laktózmentes gyógyszerek szerepelnek (bevonó és vivőanyagként alkalmazhatják a tejcukrot), valamint a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listáját, amelyben a tejcukormentes élelmiszeripari termékek vannak felsorolva. Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savópor és a savó is.

        Sok laktóz lehet a készételekben, pl. levesporok, salátaöntetek, a tésztaipari termékek közül a tejes kifliben, vajas kifliben, császárzsemlében, kalácsokban, túrós táskában, briósban. A zsiradékokban is előfordulhat a tejcukor, pl. vaj, margarinok, vajkrémek, szendvicskrémek. Tejcukormentes a Liga és a Delma light margarin.

        A zöldségek és gyümölcsök mentesek a laktóztól, úgy, mint a tőkehúsok, de a felvágottak adalékanyagként tartalmazhatják, így a nyilvántartásból érdemes tájékozódni.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok |5/5 | Következő oldal

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

        Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

        Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

        Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

        Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

        A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

        Magas vérnyomás - Mit ehet, és mit kerüljön el?

        A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA