Még mindig a kagylók okozzák a legtöbb sérülést a Balatonon

Magyar Vöröskereszt
megjelent:

Ezen a nyáron is a kagylóvágás volt a slágersérülés a Balatonnál. A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó szolgálatának önkéntesei az idei szezonban 3581 strandoló sérüléseit látták el, közülük a legtöbben kagyló okozta vágás és rovarcsípés miatt fordultak a vöröskeresztesekhez.

sérülés3581 sérülést láttak el szakszerűen a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) június 30-i indulása óta a Magyar Vöröskereszt önkéntesei. Az idén bevezetett eset-adminisztrációs rendszerben jól látszik, hogy mik a leggyakoribb sérülések, jövőre mire lesz érdemes fokozottan ügyelnie a strandolóknak.

Ne bukjunk meg az elsősegély vizsgán!

Az orvos-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. Vegyük át lépésről-lépésre, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került. Újraélesztés lépésről-lépésre.

A leggyakrabban kagyló okozta vágás, rovarcsípés és horzsolás miatt keresték fel az elsősegélynyújtó pontokat az emberek. A déli parton kétszer annyi esetet láttak el a szakemberek rosszullét vagy sérülés miatt, mint az északi parton; a szakemberek legdolgosabb napja ezen a nyáron július 6-a volt.

A statisztikai adatokból kiderült az is, hogy a BESZ-es strandok közül a legtöbben Balatonszárszó központi strandján keresték fel a vöröskeresztes elsősegélynyújtó pontokat, a szolgálat indulása óta 358-an. A legdolgosabb napon a vöröskeresztesek 184 strandolónak segítettek. A szolgálat indulása óta 41 esetben volt szükség mentőhívásra. A vöröskeresztesek eddigi legkomolyabb esete egy artériás vérzés volt, ahol egy lengyel fiút kellett szakszerű ellátásban részesíteniük mentő kiérkezéséig.

A BESZ munkatársainak két különleges esete is volt: a rendőrség az önkéntesek segítségével fogott el egy strandon garázdálkodó tolvajt, egy esetben pedig egy vihar miatt elkóborolt svájci kutyust juttattak vissza a közelben nyaraló gazdájához.

A Magyar Vöröskereszt idén nyolcadik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 13 Balaton-parti település 20 strandján, június 30. és augusztus 21. között. A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látta el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 27 245 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás. Idén is volt defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél, ezekből hatot a Magyar Vöröskereszt biztosított a szolgálathoz.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja az adományokat a jövő évi szolgálat működésének támogatására 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki augusztus 31-ig felhívja a 1359-et vagy SMS-ben elküldi az „ADOMANY” szót 250 forinttal járul hozzá a 2015-ös Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat működtetéséhez.

(Magyar Vöröskereszt)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.