Miért fontos a jó (HDL) koleszterin szintje?

MTI
megjelent:

A jó (HDL) koleszterin magasabb szintje nemcsak a szívet óvja, de védi az agyat is az Alzheimer-kór ellen is - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban megállapították, hogy a 65 év feletti emberek körében azoknál, akiknek a legmagasabb volt a HDL-szintje, 60 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór a követés négy éve alatt, mint a legalacsonyabb HDL-szinttel élők között.

Christiane Reitz, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa és kutatócsoportja 1130 ember bevonásával folytatta le a tanulmányt. A 65 év feletti önkénteseknek a követés kezdetén nem voltak memóriazavaraik. A kutatók négy csoportba osztották a vizsgálatban résztvevőket aszerint, mekkora HDL-értéket mértek vérükben. Az első csoportba tartoztak azok, akik HDL-szintje 55 felett volt, a negyedikbe azok, akiké 38 alatt. Mint Reitz elmondta, az első csoportot a negyedik csoporthoz viszonyítva 60 százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kórra jellemző tünetek megjelenése a követés négy éve alatt. A kutatók mérték az önkéntesek vérében az LDL, a teljes koleszterin, valamint a vérzsírok (trigliceridek) szintjét is. Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jó koleszterin védőhatása független a többi érték nagyságától. Reitz szerint az optimálisnak talált 55 fölötti HDL-szint elérhető megfelelő étrenddel és mozgással.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Debreczeni Anikó; Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.