Vannak előnyei a diétás üdítőknek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben kalciumtartalmú veseköve van, bizonyos diétás szénsavas üdítőitalok mérsékelt fogyasztása még jót is tehet az egészségének – legalábbis a Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint. A kutatás eredményéről az Amerikai Urulógusok Szervezetének 104. tudományos találkozóján számoltak be.

A kutatás alapját az a feltevés adta, miszerint a diétás üdítőitalokban található citrát és malát késlelteti a kalcium kövek kialakulását. Felmerül a kérdés, melyek azok az üdítők, amik a legmagasabb mennyiségben tartalmaznak citrátot és malátot. A kutatók szerint a legtöbb alkáli elemet a diétás Sunkist Orange, míg a legtöbb citrátot a diétás 7-Up tartalmaz.

Az Amerikai Urulógusok Szervezetének szóvivője, Dr. Anthony Y. Smith elmondása szerint mindez nem azt jelenti, hogy a veseköves megbetegedésben szenvedőknek víz helyett diétás üdítőt kellene fogyasztaniuk. Csak annyiról van szó, hogy a mérsékelt fogyasztása ezeknek a termékeknek esetleg javulást hozhat az állapotukban.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.