• A tea hatásai az orvos szemével

    A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

    A tea és az antioxidánsok

    A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel 1 gramm polifenolt tartalmaz. A közvélekedéssel ellentétben, a fekete teában csak kevéssel található kisebb mennyiség ezen értékes anyagokból, mint a zöld teában.

    Hirdetések

     Cikkek a tea hatásairól

    Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait, melyek - daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek mellett - számos más kórállapot kialakításáért is felelősek. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségek, rosszindulatú daganatok, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór. A teában kevés nátrium található (a fokozott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet), emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. Ennek alapján a teafogyasztás csökkentheti a csontritkulás mértékét, vagy megakadályozhatja annak kialakulását. Ma már hazánkban is egyre több fajta tea kapható, melyek eltérő színét a teacserje leveleinek más-más feldolgozási módja eredményezi.

    Kutatások a tea hatásairól

    Tudta a teáról?

    A gyógynövényteák a szó szoros értelmében vett teát, vagyis a teacserje levelét nem tartalmazzák, így gyógyhatásuknak semmi köze a tea gyógyhatásaihoz.

    A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.

    Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

    Egy másik kutatás során a tea és az ivóvíz hatásait hasonlították össze. Ennek során azt vizsgálták, hogy a tea illetve a víz fogyasztása hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére.

    A tea
    A teafogyasztás jótékony az egészségre

    (A nem szabályos áramlás az erek belső felületének a szabálytalanságát jelzi, amely plakkok jelenlétét feltételezi. A plakkok szűkítik az erek, így a koszorúserek belső átmérőjét, emellett vérrögök kialakulására prediszponálnak.) Mind a rövid, mind a hosszú távú eredmények szignifikáns különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.

    Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket. Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is.

    Antibakteriális hatás

    A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A zöld tea előnyösebb hatású

    A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein és theophillyn tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Ebből a szempontból a zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • "Depis vagyok"

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: TeaAfficionado
    A fekete teában kevesebb a katekin, pont a fermentáció folyamán csökken a tea antioxidáns tartalma.A koffein tartalmat illetően nincs jelentős eltérés a teák fajtái között, ez is általános tévhit. A cikk nem említi (akár az író tájékozatlansága okán, akár mert alapműveltségnek tekinti), hogy minden teafajta (fekete, zöld, sárga, fehér, oolong, puerh, stb.) ugyanarról a növényről származnak, mindössze a feldolgozás módjában van különbség. Így már jobban érthető, hogy a koffein tartalom tekintetében sokkal meghatározóbb, hogy milyen viszonyok között nőtt a tea (talaj minősége és összetétele, csapadékmennyiség, tengerszint feletti magasság, klíma), semmint hogy szárították, sütötték vagy fermentálták a leveleket.A teában a magyar fordítás szerinti csersav pedig félrevezető és általános tévhiteknek szolgál alapjául.Angol nyelven a csersav 'tannic acid', míg a teában található "csersav" egyszerűen tannin néven szerepel az angolszász irodalomban. A különbség fontos, a teában található vegyület szénlánca hosszabb és alkalmatlan a bőr cserzésére, de sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy a teában lévő csersav megegyezik a tölgyfa leveléből kivont anyaggal.A cikk nem említi meg, hogy súlyos vashiányban szenvedők számára nem ajánlott a tea nagy mennyiségű fogyasztása, mivel gátolja a vas felszívódását.Továbbá a tea fluor tartalma igen magasnak számít, amit nem előnyként kéne említeni.Persze mind a vas felszívódását gátló hatás, mind pedig a fluormérgezés csak extrém esetekben jelentkezik, alapvetően a tea többi jótékony hatása ezeket ellensúlyozza, de törekedjünk a teljes körű információszolgáltatásra.A tea rákos daganatok kialakulását csökkentő hatása pedig nem bizonyított, ellentmondásos eredmények születnek világszerte (pl. a kínai kutatás és a holland között). Az eltérések legvalószínűbb oka az eltérő kultúrák teafogyasztási szokásaiban fellelhető különbségek, pl. Európában jellegzetesen teafogyasztásnak titulálják a napi 1 csésze filteres fekete tea fogyasztását, míg Kínában a "rendszeres" teafogyasztás a napi étrend részeként többszöri teázást takar, szálas zöld tea formájában.Persze ezeknek a kutatásoknak egyike sem állítja, hogy a tea káros volna, a legrosszabb forgatókönyv szerint is csak "hatástalan".A cikk nem említette, de kitérnék a manapság terjedőben lévő tévhitre, miszerint egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a tea fogyasztása torokrákot okozhat. Mint minden esetben, ez is csak fél-igazság: nem a tea okozza a rákot, hanem a rendszeres forró folyadék bevitele. Tartózkodjunk az égetően meleg italok azonnali nyakalásától és várjuk meg, amíg kellemesen meleg hőmérsékletre hűlt.Hirtelen ennyit tudok hozzáfűzni a tisztelt doktornő irományához.

    Írta: Gábor
    Kedves cikk író. Valóban nincsenek jól megjelölve a mennyiségek. Gondolom egy ellenőrzött kísérlet során minden részletet, így ezt is dokumentálták, kérem másolja be a kísérlet technikai adatait is. Továbbá fontosnak tartom megemlíteni, hogy érdemes utána nézni a teában található csersav hatásainak is, valamint átgondolni, hogy cukorral, vagy anélkül isszák a teát. A citrom, illetve a citromlé kémiai hatását is figyelembe kéne venni.. Ki kéne kötni, hogy a kísérlet ízesítetlen, tiszta teáról szól, mert a cikk hatására egyik ismerősőm önti magába a bolti ízesített teákat, meg az otthon, 2 liter / 1 filter hígra főzött limnonádé ízű, agyoncukrozott szemetet (amiben persze van, hogy 10-12 órát is ázik a használt filter) és hiába mondom neki, hogy ez így már egészségtelen..

    Írta: Erdeklödö
    vki tudja mi az a mate tea? mert nem talalom sehol :(

    Lapozzon a hozzászólások között!