Tényleg hat a ginko biloba?

MTI
megjelent:

Az adatok elemzésekor, a kutatók nem találtak összefüggést a ginkgo biloba szedése, és a szellemi hanyatlást jelző tünetek változása, például az emlékezetromlás, a figyelem zavara vagy a nyelvi készségek rosszabbodása között.

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) leveléből készült kivonat nem lassítja a szellemi leépülést - állítják a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklapban kedden megjelent tanulmány szerzői.

A Pittsburghi Egyetem kutatóinak nyolc éven át tartó követéses vizsgálatában részt vevő 3069 ember egyik fele napi rendszerességgel szedett ginkgót, másik fele placebót kapott. A kiválasztás véletlenszerű volt, az adatokat gyűjtő orvosok sem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik.

A ginko biloba a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény

A tanulmányhoz 72-től 96 éves korig toboroztak önkénteseket az Egyesült Államok keleti részéből. Azok, akik hatóanyag-tartalmú tablettát kaptak, naponta kétszer 120 milligramm ginkgokivonatot szedtek. Az emberek szellemi állapotát a tanulmány ideje alatt, 2000 és 2008 között hat amerikai akadémiai orvosi központban mérték fel.

Az adatok elemzésekor a kutatók nem találtak összefüggést a ginkgo biloba szedése és a szellemi hanyatlást jelző tünetek változása, például az emlékezetromlás, a figyelem zavara vagy a nyelvi készségek rosszabbodása között. Holott, amint a tanulmány szerzői írják: "az Egyesült Államokban és Európában is a ginkgo biloba talán a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésére".

(MTI)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.