• Az időskori elbutulás tünete lehet az irónia meg nem értése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gúny megértésén keresztül vizsgálják a demenciás pácienseket az ausztrál tudósok - az irónia eszközével. Az Új-dél-wales-i Egyetem kutatói kísérletileg igazolták, hogy az időskori elbutulás bizonyos eseteiben a beteg nem érti az iróniát.

    Az elbutulás második leggyakoribb formájáról, az úgy nevezett frontotemporális demenciáról (FTD) van szó, amikor az első és oldalsó agylebeny elfajulása okozza a szellemi képességek csökkenését. Az ilyen betegek képtelenek megérteni gondozóik hangulatát, mások közléseinek mögöttes értelmét. Ezért gyakori, hogy az érintett betegek rendkívül hiszékenyek, és értelmetlen dolgokra is könnyen rábeszélhetők, például nagy összegeket lehet kicsalni tőlük.

    Hirdetések

    Az ausztrál kutatók 26 FTD-s és 19 alzheimer-kóros beteggel folytattak kísérletet. Színészekkek különböző jeleneteket játszottak el nekik. Pontosabban, a színészek ugyanazokat a mondatokat mondták, de eltérő hanghordozással, többek között ironikusan is. KIderült: az FTD-s betegek nem fogják fel az iróniát, míg az alzheimeresek igen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az FTD sokban hasonlít az alzheimer-kórhoz, de eltérő agyi területet támad meg. Az FTD-t a kezdeti stádiumban igen nehéz kimutatni, és megkülönböztetni a depressziótól, később pedig a skizofréniától vagy a személyiségzavartól. A gúnyteszt azonban helyettesíthet néhány drágább és nehezebben hozzáférhető vizsgálati módszert.

    Az ausztrál kutatók szerint a gúnyteszt adaptálható az olyan országokra, amelyekben hagyományosan nem nagyon értik az iróniát vagy a szarkazmust.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen kezelési módszerek érhetőek el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA