Súlyosbítja-e a mellrákot a terhesség?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Korábbi feltételezésekkel szemben egy új tanulmány szerint a terhes, mellrákos nőknek nem romlanak a túlélési esélyeik betegtársaikhoz képest - adta hírül a Cancer című orvosi lap.

A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék, helytállóak-e a régebbi feltételezések, mely szerint a terhesség ront a mellrákos nők állapotán. Amint azt a kutatás vezetője, Dr. Beth Beadle, a Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának orvosa elmondta, a betegség korai felismerése nagyon fontos, mivel ekkor azt még agresszíven tudják kezelni, ígéretes eredménnyel mind az anya és a gyerek szempontjából.

A mellrák diagnosztizálása minden nőt megrémít, ám különösen rosszul érinti a kismamákat. Felelősségteljes döntés úgy kezelni az anyát, hogy a magzat ne károsodjon. Sok orvos ilyenkor az abortuszt javasolja, annak érdekében, hogy teljesen az anya gyógyítására tudjon koncentrálni.

A Cancer című lapban megjelent tanulmányban a kutatók 625, 35 év alatti mellrákos nő esetét vizsgálták. A vizsgált személyek közül 104-nek volt terhességhez köthető rákja: 51 már a terhesség alatt is mellrákos volt, 53-nál egy éven belül jelentkezett a betegség.

Azonos esélyek

A kutatók azt tapasztalták, hogy a rákos megbetegedés erőssége, terjedési gyorsasága, illetve a túlélési esélyek nagyjából megegyeztek a nem terhes, mellrákos betegek ilyen jellegű adataival. A vizsgálatban a betegség diagnosztizálásától számított 10 évet figyelték.

Általánosan elmondható, hogy a terhes nőknél a betegség előrehaladottabb állapotú volt, valószínűleg azért, mert az orvosok a mellek elváltozását tévesen a terhesség vagy szoptatás számlájára írták.

A mellrák általában sokkal agresszívebb a fiatal nőknél, így az ő túlélési esélyeik alacsonyabbak. Eddig is ismert tény volt, hogy az életkor ennél a betegségnél komoly rizikófaktor, ám ez a jelenlegi vizsgálat alapján nem mondható a terhességről.

Ultrahang és sebészet

Köztudott, hogy a mammográfiánál és a mellrák terápiája során alkalmazott sugárzás káros a magzatra. Terhesség esetén ultrahanggal lehet ellenőrizni a betegséget, megléte esetén pedig a sebészeti beavatkozás és bizonyos kemoterápiás kezelések körültekintő alkalmazása javasolt, melyek nem károsítják a méhet. Mindemellett természetesen figyelembe kell venni a betegség súlyosságát és a terhesség előrehaladottságát is.

A tanulmány arra vonatkozóan nem ad pontos adatokat, hogy a gyermekekre milyen hatással van a kezelés, ám ahogy azt Dr. Beadle elmondta, mindezidáig nem tapasztaltak fejlődési rendellenességeket a terhesség során kezelt anyáktól született újszülötteknél.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: Foxnews)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.