Mit kell tudni az olívaolajról?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

Az olíva termését régóta ismeri az emberiség, már időszámításunk előtt 37000 évvel ezelőttről maradtak fent bizonyítékok, melyek erről tanúskodnak. Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták.

A világon körülbelül 800 millió olajfa található, ezek döntő többsége a mediterrán vidékeken, ahol több ezer éve ez a táplálkozás egyik alappillére. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen egyre több a bizonyíték arra, hogy nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása is van.

Az olívaolaj előnyös tulajdonságai

Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét.

Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

Mire vigyázzunk?

Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olíva olajban történő sütést kerüljük. Hűvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minőségéből.

Mit jelentenek az egyes kifejezések?

  • Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
  • A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
  • A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.

Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700-féle olívaolaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.

Mielőtt megvásároljuk az olíva olajat, figyelmesen olvassuk el a címkét, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű olaj kerül az ételeinkbe.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Felhasznált irodalom: MSD kézikönyv

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.