Mennyi tejet ihat a cukorbeteg és mikor?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
frissítve:

A tej közepesmértékben emeli a vércukorszintet. Ihatnak tejet a cukorbetegek is, azonban korlátozott a naponta fogyasztható tej mennyisége. Mennyi tej fogyasztható cukorbetegség esetén? Miért nem jó, ha reggelire iszik tejet a cukorbeteg?

A tejben szénhidrátforrásként részben egy kettős cukor (diszacharid), galaktóz, részben egy 6 szénatomos egyszerű cukor, laktóz (tejcukor) fordul elő. A szervezetbe jutva a galaktóz is két laktóz molekulára hasad, amely felszívódva glukózzá alakul, és a véráramba kerül. Ily módon a tej „cukortartalma” viszonylag gyorsan emel(het)i a vércukorszintet.

Egy másik – 5 szénatomos – egyszerű cukrot, fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak a gyümölcsök is, ennek vércukorszint-emelő hatása azonban valamivel elhúzódóbban jelentkezik, mivel a májban előbb 6 szénatomos cukorrá kell alakulnia.

A tej szénhidráttartalma

Ha valaki egyszerre 3 dl tejet fogyaszt – deciliterenként 5 gramm cukortartalommal számolva – 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot juttat szervezetébe, ami cukorbetegekben gyorsan kialakuló és rövid idő alatt lezajló vércukor-emelkedést okoz.

Mivel a korai inzulinválasz (az étkezési többletinzulin-elválasztás első fázisa) a cukorbetegség minden formájában hiányzik vagy csökkent, pótlása csak kívülről bejuttatott inzulin (1-es típusú cukorbetegségben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség késői fázisában) vagy az inzulinelválasztást serkentő gyógyszer adásával (megtartott inzulintermeléssel járó 2-es típusú cukorbetegségben) lehetséges.

Ha adott étkezésen belül a gyorsan felszívódó szénhidrát hányada magas, az elfogadható mértéket meghaladó vércukorszint-emelkedés csak nagyobb gyorshatású inzulin, illetve inzulinszekréciót serkentő gyógyszer adásával kerülhető el.

Mivel az adott étkezésen belül a lassan felszívódó szénhidrát hányada (döntően a kenyérfélékből, pékáruból, zöldségekből származó szénhidrátforrás) ilyenkor – az egyes étkezések végső soron limitált szénhidrát tartalmából adódóan – általában alacsonyabb, a gyorsan felszívódó szénhidrátból származó keringő glukóz viszont a beadott inzulin vagy a gyógyszeresen serkentett inzulintermelés hatására viszonylag gyorsan a szövetekbe jut, a vércukorszint leesik, a következő étkezést megelőzően hipoglikémia fordulhat elő.

Tudnivalók a cukorbetegek táplálkozásáról

1. A glikémiás indexből (GI) arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. Mit kell tudni a glikémiás indexről?

2. Az étkezés után kialakuló vércukorszint emelkedés függ az elfogyasztott táplálék glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást. Diétás szabályok cukorbetegség esetén

3. Az alkohol nem tiltott a cukorbetegek számára sem, azonban az anyagcserére gyakorolt komplex hatása miatt nagy odafigyelést igényel a beteg részéről. Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Mennyi a napi tejfogyasztás ajánlott mennyisége?

A cukorbetegek napi ajánlott tejfogyasztását fél literben állapították meg, s azt is több részletre elosztva javasolják elfogyasztani. A teljességhez tartozik, hogy a tej zsírtartalma a felszívódást befolyásoló tényező, s a tejcukor gyors felszívódásával elsősorban a túlsúlyosaknak ajánlott alacsony, 1,2 %-os zsírtartalmú tej használatakor kell számolni.

Nem mindegy a tejfogyasztás ideje sem

Reggelire nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz. Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert. A tej szénhidrátmennyiségét is mindig be kell számítani az előírt, betartandó diétába, 1 deciliter tejben 5 g szénhidrát található. (Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - WEBBeteg)

Egyes szerzők az általunk ajánlottnál is szigorúbb megszorítást tanácsolnak, s napi 2-3 dl-ben határozzák meg a fogyasztható tej mennyiségét, több részletre elosztva.

Azt gondoljuk, hogy e tekintetben is az egyéni különbségek figyelembevétele a leghelyesebb, beleértve az érintett személy étkezési szokásait, s a fogyasztott tej vércukoremelő hatását is.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborító

"Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.