Összefügg az ínygyulladás és a cukorbetegség?

szerző: Dr. Kozák Lili, fogorvos - Oxygen Medical
megjelent:

Egy kutatás szerint a jövőben ugyanazzal a módszerrel lehet majd kezelni a fogágy-betegséget, mint a 2-es típusú cukorbetegséget. Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa a már most elérhető kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Egy nyiroksejt a „kulcs”

A fogágybetegségről

Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés valójában, és hogyan is gyógyítható. A probléma a lakosság közel 80-90 százalékát érinti

Az ún. B-sejtek modulációjával kezelhető, sőt megelőzhetővé válhat a fogínygyulladásból kialakuló fogágybetegség és a 2-es típusú diabétesz is. A B-sejtek olyan ellenanyagot termelő nyiroksejtek, amelyek a kórokozók „támadása” után „emlékezetből’ is képesek maradnak az ellenanyag termelésre.

A bostoni kutatók éppen a B-sejt immunválaszát manipulálták az egérkísérleteikben. A fogágybetegséggel rendelkező egereket két csoportra osztották. Az első csoportot genetikailag úgy módosították, hogy a B-sejtjeik ne tudjanak immunválaszt adni, míg a második csoportnál ez normálisan működött.

Amikor mindkét csoport alacsony zsírtartalmú étrendet kapott, nem volt elhízott, sem cukorbeteg köztük, egyforma arányban jelent meg a fogvesztés és a gyulladás az egereknél. Ám amikor a magas zsírtartalmú étrend miatt elhíztak és kialakult a cukorbetegség, a fogvesztés és a gyulladás csak a normális B-sejt működésű csoportot sújtotta.

Ebből az eredményből arra következtettek a tudósok, hogy a B-sejt immunválaszát kellene valahogyan befolyásolni a jövőben a fogágy-betegség és a 2-es típusú diabétesz kezelése, megelőzése érdekében.

Súlyos következmények

A főbb periodontális betegségek

A fogágy betegségei és a fog körüli (periodontális) betegségek közé, egy egész csoport kórkép tartozik, amelyek hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. A főbb periodontális betegségek

A fogíny és az egész fogágy megbetegedése más egészségügyi következményekkel is járhat és rendkívül sok felnőttet érint. Egyes becslések szerint négyből három felnőtt szenved emiatt, viszont csak kevesen fordulnak orvoshoz. Ez pedig súlyos hiba, hiszen a fogíny megbetegedései nem csak fogvesztést okozhatnak, de összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, és akár a memóriaromlás.

Valószínű, hogy ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményekkel, annál inkább kérünk orvosi segítséget.

Milyen jelek esetén forduljunk orvoshoz?

  • Piros, duzzadt íny
  • Gyulladás érzése az ínyben
  • Vérzés, amely jelentkezhet fogmosáskor, harapáskor, rágáskor is

A megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat, mint a dohányzás, a stressz, a szigorú diéták, és a genetika.

Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

(www.oxygenfogaszat.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.