Szemölcsök - Mi okozza és milyen típusai vannak?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

A szemölcsök vírusok által okozott bőrkinövések, amelyek a népesség nagy részében legalább egyszer felbukkannak és rendkívül kellemetlen tüneteket okozhatnak. Némelyek maguktól eltűnnek, más esetben orvosi kezelés hatására is nehezen múlnak el.

A szemölcs kialakulása

A szemölcsöket megjelenési helyüktől, típusuktól függetlenül vírus okozza. Több mint száz vírusfaj felelős a szemölcsök kialakulásáért, legtöbbjük a HPV-k közé tartozik. Néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például azok a szemölcsök, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki.

A szemölcsöket okozó vírusokat nagyon könnyen el lehet kapni. Az uszodák, strandok vizébe kerülnek a fertőzöttekről levált hámsejtekkel, és a vízben lebegve könnyedén behatolnak a szervezetbe. Közvetlen testi kontaktussal is terjedhetnek, elég hozzá csak egy kézfogás. A bőrön lévő apró sérülések kedveznek a vírusok bejutásának a szervezetbe.

A gyerekek játék közben is könnyen elkaphatják a vírusokat. Minden negyedik gyermeknek van vírusos szemölcs a kezén vagy a lábán. A gyerekeknél gyakran előfordul az is, hogy az ujj szopása vagy körömrágás miatt alakul ki szemölcs a köröm alatt. Ez fájdalmas lehet és a kezelése is több kitartást igényel.

Attól függ, hogy valóban megfertőződünk-e a vírussal vagy sem, hogy mennyire erős az immunrendszerünk. Az erős immunrendszer megakadályozhatja, hogy a vírusok szaporodását és ezzel együtt a tünetek megjelenését. A vírusfertőzéseket ugyanakkor nem lehet száz százalékos biztonsággal elkerülni. Még erős immunrendszer mellett is szükség van óvintézkedésekre: saját papucs és a saját törölköző használata az uszodákban és a strandokon, megfelelő higiénés szabályok betartása. Egy háztartásban élőknek is ajánlott saját törölköző.

Bármilyen szemölcsről is van szó, a mechanikus irritáció, a vakarás, piszkálás, vagdosás veszélyes, ugyanis tovább szóródhat a betegség, több száz új szemölcsöt kialakítva ezzel.

A szemölcsök típusai

A valódi szemölcsök nem tévesztendőek össze az anyajegyekkel és az egyéb puha kocsányos bőrkinövésekkel.

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

A szemölcsök ezen típusa könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Néhány mm-től egészem 1 cm-ig terjed a nagyságuk, színük, lehet fehér, szürke, bőrszínű, vagy barna, formájuk változó, de leginkább félgömb alakúak és kiemelkednek a bőrfelszínből. A leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd vagy a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő.

Szemölcs anatómiai ábra
A szemölcs felépítése

Uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa)

Az uszodaszemölcsök ártalmatlan félgömb formájú kinövések. Felületük fényes, színük általában pirosas, a közepük behorpadt. Az uszodákban rendkívül gyakran fertőznek: a hűvös nedvesség felpuhítja a bőrt, így a szemölcsvírusok könnyedén bejuthatnak a bőrbe. A gyerekek gyakrabban fertőződnek meg, különösen veszélyeztetettek közülük azok, akiknek atópiás dermatitiszük is van. Többnyire a gyerekek hasán, hátán, karján vagy lábán jelennek meg a szemölcsök. Az uszodaszemölcsök csoportokban jelentkeznek, ez az egyik legszembetűnőbb jellegzetességük. A többi szemölcstől eltérően ezt a típust nem a humán papillomavírus okozza, hanem a himlővírusok közé tartozó faj (POX vírus egyik fajtája).

Talpi szemölcsök (verruca plantaris)

A talpi szemölcsök jellegzetessége, hogy nem emelkednek ki a bőrből, inkább befele nőnek. Nem pusztán kozmetikai problémát jelentenek, hanem nagyon fájdalmasak is. Amennyiben nyomásnak kitett részen alakul ki (tyúkszem elfertőződik), akkor járás közben nagyon fájdalmas, ugyanis kívülről csak egy kis részük látszik, valójában sokkal nagyobbak, ezért nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük. Ha nem távolítják el maradéktalanul, a szemölcs kiújul. A szemölcsök barnás vagy szürkés színűek, a bennük látható sötét kis pöttyök pedig a járás okozta apró bevérzések.

Bővebben Szemölcsök a kézen és a lábon

Szemölcs kézfejen
Közönséges szemölcs

Lógó szemölcsök (verruca filiformis)

A lógó szemölcsök hosszúkás, szálas, sokszor ecsetfejszerű, fehéres vagy bőrszínű kinövések. Főleg az arcon, a nyakon, az ajkak környékén, a szemhéjon, az állon és a homlokon alakulnak ki. Nagyon könnyen terjednek, elég hozzá a fertőzött személyt megérinteni, és egyik testfelületről a másikra is átvihető. Egy háztartásban élők közös törölközője is fertőzésforrás lehet. Mivel érzékeny, vékony bőrfelületeken alakul ki, csak orvos távolíthatja el őket.

Lapos szemölcsök, futószemölcs (verruca plana)

Futószemölcs vagy lapos szemölcs főleg gyerekeknél és serdülőkorú fiataloknál (12-18 év) fordul elő, de idősebbeknél is jelentkezhet legyengült immunrendszerű páciensek körében. A verruca plana - nevéhez híven - lapos, bőrből alig kiemelkedő, bőrszínű szemölcs, amely általában csoportosan fordul elő a fertőzött személy bőrén. Jóindulatú növedék, amelyet a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei okoznak.

A szemölcsök az arcon, a csukló környékén, a kézfejen és az alkaron alakulnak ki, ritkábban az arcon vagy a lábszáron. Lapos dudorok a bőrfelszínen, ezért sokszor összetévesztik őket az anyajegyekkel. Ha egy barna vagy bőrszínű foltról nem tudja eldönteni, hogy valójában mi is az, forduljon bőrgyógyászhoz!

Bővebben A futószemölcsökről részletesen

Szeborreás szemölcs

Csak nevében szemölcs a megjelenése miatt, valójában egy nem fertőző jóindulatú bőrelváltozás, ami javarész időskorban jelenik meg, napnak kitett területeken (arc, nyak, hajhiány esetén fejbőr). Köznapi elnevezése időskori szemölcs, hámszemölcs, orvosi szakkifejezéssel keratosis seborrhoica. Megvastagodott kis plakkok formájában jelenik meg, viaszos felszínnel.Mivel színe általában barnás, könnyen összetéveszthető anyajegyekkel. Amennyiben nincs tisztában az elváltozás eredetével, ajánlott bőrgyógyász felkeresése. Viszkethet, ám alapvetően csak kozmetikai problémát okoz.

Bővebben Az időskori hámszemölcs

Nemi szemölcsök

A nemi szemölcs (verruca genitalis), illetve ezek speciális típusa, a condyloma elsősorban szexuális úton terjed, és nagyon veszélyes lehet. A szemölcsök ezen típusát HPV vírusok, azok daganatos elváltozás szempontjából egyes alacsony kockázatú törzsei okozzák. Megjelenésükben változatosak: lehetnek pirosas, barnás foltok, dudorok, kinövések. Sok esetben viszketnek, fájdalmasak, irritáltak, sőt kifekélyesedhetnek. A kellemetlen fizikai tünetek mellett rontják a szexuális és szociális élet minőségét.

Kezelésük szigorú orvosi felügyelet mellett történik, az otthoni, házi praktikák inkább károsak. Minél hamarabb orvoshoz fordul, annál könnyebb lehet a terápia. Fertőződés esetén szükséges az összes szexuális partner tájékoztatása és kezelése. Akkor is ajánlott a vizsgálat, ha a partnernél még nem jelentkeztek a tünetek.

Ma már létezik a HPV-fertőzés megelőzésére védőoltás, de a condylomát okozó vírustörzsekkel szemben csak a 9-komponensű HPV elleni oltás nyújt védelmet.

Bővebben A condyloma acuminatum tünetei, kezelése, megelőzése

Hogyan lehet megszabadulni a nem kívánt szemölcsöktől?

Ha valamilyen otthoni praktika vagy gyógyszertárban kapható szemölcseltávolító szer segítségével szeretne megszabadulni szemölcseitől, előbb ajánlatos bőrgyógyász felkeresése, mivel vannak olyan szemölcsök, amelyeket csak orvos távolíthat el. A különböző készítmények és praktikák nem univerzálisak, vagyis nem mindegyik alkalmas mindenféle szemölcs eltávolítására, sőt akár ártalmasak is lehetnek, így elengedhetetlen a szemölcs típusának meghatározása. Elsősorban pedig azért érdemes felkeresni bőrgyógyászt, mert a szemölcsök sok esetben összekeverhetők a bőrdaganatokkal, és ezeket felismerni és egymástól elkülöníteni csak szakorvos tudja.

Lefagyasztás (krioterápia) - A fagyasztásos eltávolításhoz folyékony nitrogént használ a bőrgyógyász, melynek hőfoka olyan alacsony, hogy a nemkívánatos szövet elhalását és leválását váltja ki. Ma már otthoni készülékek is vannak krioterápáiára, ezeket viszont fokozott óvatossággal kell használni.

Sebészi eltávolítás, leégetés - A szemölcsöt az orvos közvetlenül is eltávolíthatja; levághatja éles sebészi ollóval vagy leégetheti. Mindkét módszer sebeket és később heget hagyhat hátra. A nagyméretű, nagy felületű szemölcsöket lézerrel is eltávolíthatóak. Néhány napig a szemölcs helye fájdalmas lehet, ám ritkán marad hátra heg. Az utóbbi és a leégetés helyi érzéstelenítésben (vagy ritkán altatásban) is elvégezhető.

Ecsetelés, kémiai roncsolás - Szalicilsavval, vagy más roncsoló vegyületekkel történő kezelés is lehetséges. A koncentráció attól függ, hogy orvos alkalmazza a kezelést, vagy vény nélküli, gyógyszertári készítményre hagyatkozunk. A szer hatására a szövetek elhalnak, a szemölcs pedig leválik.

Részletesen A szemölcs eltávolítása, kezelése

Szemölcs és szoptatás - Az orvos válaszol

Jobb kezem gyűrűsujján évek óta van egy szemölcs, ami mára már zavaróan nagyra nőtt. Emellett még van néhány apró, kezdődő szemölcsöm is (mindkét kezemen), amik méretüknél fogva még nem okoznak gondot, azonban szeretném megakadályozni a további szaporodásukat. Hogyan tudnék megszabadulni a szemölcstől és tyúkszemtől anélkül, hogy abbahagynám a kislányom szoptatását, illetve miként tudnám megakadályozni az újabb szemölcsök kialakulását? Dr. Tóth Gyöngyi, bőrgyógyász-kozmetológus válasza

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Kádár Eszter

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.