Tüdőrák, agyi áttét, kezelési lehetőségeka

Tisztelt Szakértő! Édesapámnál (67 éves) tavasszal neurológiai problémák miatt kivizsgálás történt, ahol agyi áttétet diagnosztizáltak. Sebészeti úton ezt eltávolították, szövettan primer tüdődaganatot jelzett. További 5 agyi metasztázis gammakéses eljárással lett kezelve, jelenleg neurológiai panasza nincs. Apukám 40 évig dohányzott, 10 éve tette le a cigit. A mellkas CT a jobb oldali tüdőlebenyen egy 7 cm-es daganatot diagnosztizált. Műtét, sugárterápia nem lehetséges, kemót nem vállalt a mellékhatások miatt. Szövettan, kezelés még nem történt, alternatív gyógymódokkal kezelik jelenleg. Fél a szövettan és a kemoterápia koclázataitól is. Érdeklődnék, hogy a kemoterápián kívül bármilyen más gyógymód (vagyis élethosszabbítás) elérhető esetleg? Az orvos említett gyógyszeres kezelést, ez mit takar? A szövettannak kockázata (sejt szétszóródás) lehetséges? Szövettani mintavételnél jelent kockázatot vérhígító szedése (érszűkület miatt injekciót és gyógyszert kap)? Kemoterápiával vagy más gyógyszeres kezeléssel érdemes próbálkozni az életminőség rovására is? Hiszen hiába él tovább, ha az életminősége leromlik... panasza jelenleg nincs, csak nagyon ritkán (enyhe köhögés, nehezebb légzés néha) , közérzete, étvágya, ereje megfelelő. Bármilyen kezelésnél várható ezek leromlása? Érgátló kezelést szoktak alkalmazni? EGFR gén diagnosztizálást automatikusan végeznek? Ha alkalmas az EGFR-t gátló gyógyszer szedésére, az OEP ezt mennyiben finanszírozza? Egyéb otthon szedhető daganatgátló gyógyszereket milyen mértékben finanszíroz az OEP? Milyen kilátásai vannak édesapámnak, ha május óta (hagyományos kezelések nélkül) stagnál az állapota? Reménykedhetünk a gyógyulásban, vagy nincs remény, akkor sem, ha esetleg jól reagál bármilyen (alternatív vagy orvosi) kezelésre is? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza kemoterápia, gyógyszeres kezelés témában

Kedves Kérdező!

Szövettani diagnózis nélkül sem kemoterápia, sem egyéb úgynevezett célzott daganat terápia nem alkalmazható, mert minden szövettani típusú daganatra, más-más gyógyszer kombináció szükséges. Az EGFR gén vizsgálat is csak bizonyos daganattípusnál végezhető. Bármilyen gyógyszeres kezelésnek lehetnek átmeneti mellékhatásai, amik a betegek életminőségét rontják, de a cél, a daganat elpusztítása, ami gyógyuláshoz vezethet. A szövettani mintavétel előtt, az alvadásgátló kezelést fel szokták függeszteni, és másfajta injekciós véralvadás gátlást alkalmaznak. Amennyiben onkológiai bizottság javasolja, a daganat kezelése OEP által finanszírozott. Az alternatív módszerek hatása kétséges, valamint azt sem lehet megjósolni, hogy kezelés nélkül mennyi idő után lesznek a betegnek panaszai. Azt javaslom, kérdéseit részletesen beszélje meg édesapja kezelőorvosával.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. szeptember 16., 23:27; Megválaszolva: 2015. szeptember 20., 20:17
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdődaganat
Tisztelt Doktornő! Édesapámnak tüdődaganata van (adenocarcinoma) . Kemo+immunterápia kezelést kap, eddig egyet kapott. A kezelés után 2 héttel...
Tüdőrák öröklődés van okom...
Üdvözlöm 40 éves vagyok. Családom anyai ágán több hörgő és tüdőrákos volt. Nagymamám 54 évesen halt meg, Anyukám 49 évesen halt meg (48...
Palatető, azbeszt - tüdőkárosodás
Tisztelt Doktornő! A szüleim a napokban lebontották a palatetőt a házukról. A munkások nem szakszerűen jártak el (tört, repedt a síkpala) . Csak...
Tüdőrák esélye
Üdvözlöm 40 éves vagyok. Családom anyai ágán több hörgő és tüdőrákos volt. Nagymamám 54 évesen halt meg, Anyukám? ?49 évesen halt meg (48...
Tüdő Ct Eredmény
Tisztelt Drnő! Édesanyám rossz lehelettel fordult orvoshoz,ahol egy nagy labornál véletlenül kértek Cea értéket ami meg volt emelkedve..ezútán...