Érdeklődnék

T. Cím szeretném kérdezni hogy a kemo kezelés után még fél évvel később is gyakori [email protected]ás fázás kéz láb hidegség normális állapot vagy más betegség áll a háttérben köszönöm válaszát bné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza kemoterápia, hideg érzékenység, platina készítmények, taxán készítmények témában

Tisztelt Asszonyom!

Levelében nem jelezte, hogy a kemoterápia során milyen gyógyszereket kapott. Az egyéb betegségeinél sem sorolt fel semmit. Azt is fontos lenne tudni, hogy dohányzik/dohányzott-e. Panaszai között nem jelezte, hogy ujjai zsibbadnak-e vagy sem, esetleg köröm elváltozásokat észlelt-e a kemoterápia során.

Abban az esetben, ha csak hidegre érzékenyek a végtagjai, akkor elképzelhető, hogy az alkalmazott gyógyszerek a kis erek beidegződését befolyásolták. Ezt főleg a platina és/vagy taxán tartalmú készítmények okozzák elsősorban. Az előzőekhez ciszplatin, carboplatin, oxaliplatin tartozik, a második csoportba pedig a paclitaxel, docetaxel. Amennyiben Önnek cukor betegsége van vagy dohányzik, a panaszok fokozódhatnak.

A kemoterápia befejezése után ezek a tünetek még fennállhatnak. Ha Önnek a tünetei rosszabbodnak vagy nagyon lassan múlnak el, ideggyógyászati (idegszálak vezetőképességének vizsgálata) és belgyógyászati vizsgálat során valamilyen terápiát tudnak javasolni. Mindenképpen ajánlatos a hideg kerülése, így meleg cipőt és kesztyűt húzzon a téli hónapokban.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 17., 14:40; Megválaszolva: 2021. január 18., 18:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése