Kemo vagy Koronavírus

Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok legnagyobb mérete 38mm,tumor grade2. Hat db. kemót irtak elő-ebből 3 piros és 3 TXT.Már 4-et kaptam,de a negyediknél már a koronavírustól jobban féltem,mint a kemotól.A múlt héten egyik kemós társam 3 nap múlva a kemó után bekerült a Lászlóba koronavírussal.Szerencsére én nem vele egy időben voltam. Annyira mondják,hogy mennyire veszélyeztetett vagyok nem csak a korom miatt,hanem a kemo miatti legyengült immunrendszer miatt./2-re ment le a fehérvérsejtem,de fehérvérsejt növelő szurit kaptam/hogy most azon gondolkodom,hogy abba lehet e hagyni /fel lehet e függeszteni? /a kemót? Egyáltalán lehet e folytatni /a koronav. miatt ki tudja mikor/Van e értelme folytatni.A kemó után ráadásul 15 sugár lenne -MINDEN NAP HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG. Mekkora ezeknek a veszélye? Mi a veszélyesebb? Abbahagyni-vagy rizikózni egy koronavírust? Köszönettel T.Ildikó

Dr. Baki Márta válasza kemoterápia témában

Tisztelt T. Ildikó!

Az emlő szövettani eredménye alapján a műtét után kemoterápia és sugárkezelés javasolt. Kiegészítő hormon kezelés szükséges-e vagy sem, azt is a szövettani vizsgálatok mutatják meg. Az eddigi terápia a nemzetközi és a hazai szakmai javaslatok alapján történt. 2020. március 19-n az emberi erőforrások minisztere, prof. dr. Kasler Miklós aláírásával megjelent egy eljárásrend „Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozatának ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban” címmel. Ez azért is nagyon fontos, mert Prof. dr. KaslerMiklós -jelenlegi miniszter – több évtizeden keresztül vezette az Országos Onkológiai Intézetet. Az ellátásrend tartalmazza, hogy a megkezdett daganatellenes terápiát – megfelelő körültekintés mellett – folytatni érdemes, mert egyébként a betegség rosszabbodhat. Tehát, ha közvetlen az Ön közelében nem volt bizonyított fertőzött, akkor a megfelelő időben folytatni lehet a kezelést. A sugárterápia megkezdésekor érdemes megbeszélni, mert ha Önök időben érkeznek, s a váróteremben nem kell sok emberrel egy légtérben óráig várni, akkor önmagában a sugárkezelés sem jelent veszélyt. Természetesen a kemo- és sugárterápiának is megvannak a maguk előírásai, hogy milyen feltételek mellett lehet a betegeket kezelni. Óvatosan, s a beteg érdekét figyelembevéve az onkológiai kezelések folytathatók. Mindenképpen a részletekről a kezelő orvossal egyeztessenek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. április 11., 21:51; Megválaszolva: 2020. április 13., 19:14
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Gerinc masszàzs CLL esetèn lehetseges...
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kerdesem,hogy a tavalyi évben, öt ev megfigyeles utan 165 öre ment fel a fvs. szamom,nyirok csomo megnagyobbodas nelkül. 3...
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemoterápia mellett probiotikum és...
Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym...