• Kemo vagy Koronavírus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok legnagyobb mérete 38mm,tumor grade2. Hat db. kemót irtak elő-ebből 3 piros és 3 TXT.Már 4-et kaptam,de a negyediknél már a koronavírustól jobban féltem,mint a kemotól.A múlt héten egyik kemós társam 3 nap múlva a kemó után bekerült a Lászlóba koronavírussal.Szerencsére én nem vele egy időben voltam. Annyira mondják,hogy mennyire veszélyeztetett vagyok nem csak a korom miatt,hanem a kemo miatti legyengült immunrendszer miatt./2-re ment le a fehérvérsejtem,de fehérvérsejt növelő szurit kaptam/hogy most azon gondolkodom,hogy abba lehet e hagyni /fel lehet e függeszteni?/a kemót?Egyáltalán lehet e folytatni /a koronav. miatt ki tudja mikor/Van e értelme folytatni.A kemó után ráadásul 15 sugár lenne -MINDEN NAP HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG. Mekkora ezeknek a veszélye?Mi a veszélyesebb???Abbahagyni-vagy rizikózni egy koronavírust? Köszönettel T.Ildikó

        Dr. Baki Márta válasza a kemoterápia, emlő daganat, COVID-19 járvány témában

        Tisztelt T. Ildikó! Az emlő szövettani eredménye alapján a műtét után kemoterápia és sugárkezelés javasolt. Kiegészítő hormon kezelés szükséges-e vagy sem, azt is a szövettani vizsgálatok mutatják meg. Az eddigi terápia a nemzetközi és a hazai szakmai javaslatok alapján történt. 2020. március 19-n az emberi erőforrások minisztere, prof. dr. Kasler Miklós aláírásával megjelent egy eljárásrend „Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozatának ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban” címmel. Ez azért is nagyon fontos, mert Prof. dr. KaslerMiklós -jelenlegi miniszter – több évtizeden keresztül vezette az Országos Onkológiai Intézetet. Az ellátásrend tartalmazza, hogy a megkezdett daganatellenes terápiát – megfelelő körültekintés mellett – folytatni érdemes, mert egyébként a betegség rosszabbodhat. Tehát, ha közvetlen az Ön közelében nem volt bizonyított fertőzött, akkor a megfelelő időben folytatni lehet a kezelést. A sugárterápia megkezdésekor érdemes megbeszélni, mert ha Önök időben érkeznek, s a váróteremben nem kell sok emberrel egy légtérben óráig várni, akkor önmagában a sugárkezelés sem jelent veszélyt. Természetesen a kemo- és sugárterápiának is megvannak a maguk előírásai, hogy milyen feltételek mellett lehet a betegeket kezelni. Óvatosan, s a beteg érdekét figyelembevéve az onkológiai kezelések folytathatók. Mindenképpen a részletekről a kezelő orvossal egyeztessenek. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. április 11., 21:51; Megválaszolva: 2020. április 13., 19:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.