Gerinc masszàzs CLL esetèn lehetseges-e

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kerdesem,hogy a tavalyi évben, öt ev megfigyeles utan 165 öre ment fel a fvs. szamom,nyirok csomo megnagyobbodas nelkül. 3 kemoterapias RFC kezelest kaptam ami utan 22 re csökkent.A kezeles 2021 augusztusaban fejeződött be. Jelenleg nem szedek gyògyszert. Arra szeretnek valaszt kapni,hogy lehetőseg van-e gerinc masszázsra,mert azzal gondjaim vannak,meg a jobb labamnal. Valamint a szauna,termalfürdő mikortòl engedelyezett ebben a betegsegben. Köszönöm szepen valaszát.: Sz, Mnè Ildikò

Dr. Baki Márta válasza kemoterápia témában

Tisztelt Sz.Mné Ildikó!

A felvetett kérdéskörrel kapcsolatban részemről nem ismert, hogy aktuális szakmai javaslat rendelkezésre állna. A reumatológusok egy részének véleménye, hogy aki valamilyen rosszindulatú megbetegedésben szenvedett, azok a kezelés befejezése után 2-3 évig ilyen fajta ellátásban ne részesüljenek. Ugyanakkor néhány vélemény arról szól, hogy nincs ezen beavatkozásoknak ellenjavallata. Azt tudjuk, hogy a levelében felsorolt fiziko- és balneoterápiás (masszázs, termál fürdő) eljárások mindegyike az izmokban és a csontok körüli egyéb szövetekben vérbőséget okoz. Nagy valószínűséggel a fokozott fehérvérsejtszám termelődés az Ön esetében a csontvelőben történhetett, ha nyirokcsomó megnagyobbodást nem észlelek. A fokozott vérellátás viszont elő segítheti, hogy ismét fokozódjon a fehérvérsejtszám képzés. Az Ön által írottak alapján inkább tornát, saját testsúllyal való terhelést, úszást, stb… javaslok. Egy kis időre (kb. 10-15 perc) alkalmazott meleg környezet a mozgató (harántcsíkolt izmok) ellazulását okozhatja, ami az Ön mozgásával összefüggő panaszait csökkentheti, de hosszabb ideig történő alkalmazását nem javaslom.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 31., 10:19; Megválaszolva: 2022. február 04., 14:36
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...
Kemoterápia mellett probiotikum és...
Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym...