Benfogamma 5 fluorouracil mellett

Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyám 6 ciklus Taxotere-Epi kemoterápiás ciklus után van - gyomordaganata van hashártyaáttétel - s nagyon zsibbadnak a végtagjai, reszket a feje is. A háziorvosa Benfogamma 300 gyógyszert írt fel, de most új kemoterápiát kap FEM/B protokoll szerint, érdeklődnék a Benfogammát lehet-e szedni az 5 flu kemoterápiás szer mellett, mert a vitamin betegtájékoztatóján fokozott elővigyázatosság szerepel. Édesanyámat nagyon megviselik a neuropátiás mellékhatások, ha esetleg tudna ajánlani még valamit ami javíthatna a reszketésen/zsibbadáson hálásak lennénk. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát! Jó egészséget kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Kemoterápia, neuropatia, 5-fluorouracil, B1 vitamin témában

Tisztelt Levélíró!

Az alkalmazott kemoterápia mellett kialakuló neuropatiát elősegítheti az idős kor, a cukorbetegség, dohányzás, beszűkült vesefunkció.Ezek rendezése mindenképpen javasolt, bár az idős kort nem tudjuk befolyásolni.

Az 5-fluorouracyl hatástalanítja a Benfogammában található hatóanyagot (tiamint). Hasonlóan a többi B1 vitamin készítménytől sem várható javulás, ha 5-fluorouracylt kap a beteg. Esetleg glutamin adása megkisérelhető. Abban az esetben, ha ez nem elégséges, akkor javasolt ideggyógyászati vizsgálat, hogy az esetleges idegszálak károsodását ki tudják mutatni, s akkor annak megfelelő készítményt alkalmazzanak.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. március 17., 16:42; Megválaszolva: 2021. március 18., 06:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Műtét előtt