Mellékhatások

Tisztelt doktornő! Már elöző levelemben irtam, hogy a betegség miatt napi 200mg lamotrigint szedek. Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen hatással lehet az esetlegess terhességre és a babára? Vannak e olyan készitmények amivel ellensúlyozni lehet a gyógyszer hatását a kicsire.? Milyen esetleges rendellenességekkell kell számolnom? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Deli Tamás válasza lamotrigin témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a lamotrigint epilepsziára szedi, a velőcsőzáródási rendellenességek (pl. spina bifida - nyitott gerinc) kockázata az átlagosnál nagyobb. Ezzel kapcsolatban részletes információt genetikai tanácsadáson kaphat. A kockázat csökkenttésére nagy dózisban (pl. 3 mg/nap) szedett folsav szolgálhat a terhesség előtt és elsősorban az első trimeszterben.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. április 04., 18:37 ;Megválaszolva: 2011. április 06., 20:24
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Korai terhességi ,alhasi fájdalom
Terhesség előtti sör
Pajzsmirigy betegség
Terhesség előtti alkohol
övsömör terhesség alatt
Gyerekkorában volt bárányhimlőn, és most nemrég átestem egy övsömör betegségen. A napokban tudtuk meg hogy terhes vagyok , most izgulok mert kb a...