Fogamzásgátló tabletta pótlása

Tisztelt Doktor Úr! A helyzet a következő. Több, mint 4 éve szedem az Estelle fogamzásgátló gyógyszert. Október 14 szombaton kellett új levelet kezdenem gyógyszerszünet után. A gyógyszert be is vettem, a szokásos szerint 17 óra környékén. Később, 22 óra magasságában azonban hánytam. A hányás okozója egy gyomorrontás és az este folyamán elfogyasztott alkohol kombinációja. A betegtájékoztató szerint ha a gyógyszer bevétele után 3-4 órán belül történik a hányás, akkor kimaradt gyógyszerként kell rá tekinteni, és 12 órán belül pótolni. Az én esetemben a gyógyszer bevétele és a hányás között legalább 5 óra eltelt, azonban az alkoholfogyasztásról azt olvastam, lassíthatja a gyógyszer felszívódását. Mivel a párommal október 13 pénteken voltam együtt előtte, attól féltem, hogy ha nem szívódott fel a gyógyszer, magas lehet az esélye a teherbe esésnek, ezért éjszaka, amikor már jobban voltam, bevettem egy pót szemet. A pót szem bevétele az eredeti gyógyszerszedés időpontja után kb 10 órával, tehát 12 órán még belül történt. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleménye, jól tettem, hogy kimaradt gyógyszerként tekintettem rá, és pót gyógyszert vettem be? Van esély a terhességre? A következő 1 hétben/hónapban javasolt kiegészítő védekezés? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Kiss György válasza Lehet-e probléma a fogamzásgátló hatása szempontjából ? témában

Tisztelt Hölgyem ! A hormonális fogamzásgátlás lényege, hogy a tabletták rendszeres szedésével mesterséges hormonszintet létesitünk a szervezetben, igy a petefészkekben nem termelődik petesejt, ezért a nem kivánatos fogamzás sem jön létre. A lényeg az, hogy a mesterségesen megvalósult hormonszint ne csökkenjen és Ön nagyon helyesen tette, hogy még " pót tablettát " is bevett, valamint a jövőben, bármilyen hasonló jellegü zavar esetén a kiegészitő védekezést is javasolni tudom és helyesen gondolja. A leirtak alapján kérem nyugodjon meg és a tablettát redszeresen szedje tovább. Üdvözlettel: dr. Kiss.

Megválaszolva: 2023. október 15.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Placenta mellső fali, mit jelent ez?
Tisztelt Doktor Úr! 20 hetes kismama vagyok, első terhességem. A 2.trimeszteri genetikai papíromon az szerepel, hogy “placenta helyzete mellső fali, széle...
Magzattal egy burokban lévő csomó
Tisztelt Dr. Úr! Kb. 6-7 hetes terhes vagyok, ma voltam ismételten vizsgálaton az orvosomnál. Egy héttel ezelőtthöz képest a kis embrio nőtt, 4,5 mm-es, és...
Lehetek oxigénhiányos?
Kedves Doktornő! 19 éves lány vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy ha születésemkor (1x nyakra tekeredett köldökzsinór miatt) éleszteni kellett, maszkos...
Hatásos lehet ebben az esetben az...
Tisztelt Doktor Úr! Párommal védekezés nélkül voltunk együtt 10.29-én, 10.30-án és 11.01-én reggel. Ovulációs tesztem 10.31-én volt pozitív és 11.01-én már...
Terhesség/dohányzás/szoptatás
Tisztelt Dr. Nő! Sajnos terhességem, és szoptatás alatt dohányoztam. Egy ideje nem tudok szoptatni, minimális a tejem. A baba tápszert kap. Sokszor...
Hasfeszülés terhességben
Tisztelt Doktor Úr! 32 hetes probléma mentes terhesség esetén, mennyire normális a fizikai aktivitás közben jelentkező hasfeszülés? Gondolom ezt hívják...