Dr. Deli Tamás

Dr. Deli Tamás

szülész-nőgyógyász szakorvos
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Cikluszavar, szülés után

Kedves K. A.! Orvoshoz menni sajnos elkerülhetetlen lesz, mert a rendellenes vérzés bizonyos súlyos okait csak úgy lehet kizárni. Ilyen lehet pl.: méhnyak- vagy méhtestrák, petefészekciszta, méhen kívüli terhesség vagy vetélés (ha volt együttlét a szülés óta, akkor a szoptatás ezeket sem zárja ki) , reziduum stb. Hormonális eltérés rendezésére hormonkészítmény szolgálhat, pl. fogamzásgátló - hogy ez szoptatással hogyan kompatibilis, ezt is kezelőorvosa fogja eldönteni.

Mi okozhatja a gáttájéki fájdalmat?

Kedves Marcsi! A szülés után gyakran megváltozik a menses jellege, hiszen a méh szerkezete is átalakul. Az első vérzések után alakul ki a vérzés végleges jellege, így javaslom, pár mensest még várjon türelemmel. Ha ez nem javul, mindenképpen javaslok egy nőgyógyászati vizsgálatot (gátseb kóros gyógyulásának, endometriosisnak, cystának, atrophiának a kizárása céljából) .

Lelet kiértékelése

Kedves Amelie! Az autoantitesttiterek normál értékeit illetően egyrészt a vizsgálatot végző labor referenciaértékeit kell alapul venni, másrészt a vizsgálatot megrendelő immunológust kell megkérdeznie arról, rendben látja-e a leletét. Steroidszedésre gyakran van szükség terhesség alatt immun-/autoimmun betegségekben. Bár a koraterhességben is történő steroidszedés kissé fokozhatja az ajakhasadék előfordulásának gyakoriságát, amikor a szedés indokolt, a gyógyszerszedés haszna meghaladja ezt a kis kockázatnövekedést.

Méhszájseb kezelése után

Tisztelt Kérdező! Kérdésére a választ a honlapomon () a Kérdések és válaszok, ezen belül a Gyakori kérdések között megtalálhatja. Az egyszerűség kedvéért ide is bemásolom Önnek. -------------------- Hogyan kezelhető a fájdalmas közösülés? A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges) ; hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre) ; a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt) ; endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.

Nőgyógyász válaszát várom!

Kedves hajnal0101! Egy nőgyógyászati vizsgálatot biztosan nem tud elkerülni, vérzészavarát, visszatérő folyását, bőrpanaszait e nélkül nemigen lehet elkezdeni kivizsgálni vagy kezelni. Egy hormonvizsgálat feltehetően indokolt, erre nőgyógyász endokrinológus tud sort keríteni. A nehezen múló és visszatérő folyással kapcsolatban ajánlom a a gyakori kérdések között az idevágó rövid írásomat - az egyszerűség kedvéért alább is idemásolom Önnek. ----------------- Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer- (latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ) , AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja) , a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények) , hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac) , ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.