Toxoplasma terhesség alatt

Tisztelt Doktor úr/nő! 12 hetes terhes vagyok és a napokban kaptam meg a Toxoplasma eredményemet, amely a következő értékeket mutatja: IgG pozitív 33, 50 U/mL IgM negatív 0, 04 S/Co Nagyon aggódom és nem tudom, hogy ezek az eredmények veszélyesek-e a babára nézve? A baba szemét tudják vizsgálni méhen belül? Vagy magzatvízből valami vírust kimutatni erre kitérve? Sajnos azért kérdezem, mert mikor kiderült, hogy terhes vagyok a macskámat kezeltettem és én gondoztam, egy az állatorvos számára is ismeretlen vírussal, ami teljesen megvakította a cicát és félek, hogy ezt megkaptam én is.Válaszait előre is nagyon köszönöm!

Dr. Pék Tamás válasza toxoplasma témában

Tisztelt Kérdező!

1. A toxoplasma nem vírus, ezért az állatorvos által is ismeretlen vírus, ami megbetegítette a macskát, nem hiszem hogy veszélyt jelentene a magzatra. A toxoplasma a macskáknál amúgy nem szokott vakságot okozni.

2. A magzat szemét nem szokták terhesség során vizsgálni. A szemet érintő károsodás születés után is felléphet, veleszületett toxoplasmosisban a csecsemőt rendszeresen kell követni (de nem csak szemésznek) .

3. A fenti eredmény azt jelenti, hogy már átesett a fertőzésen. Ha terhessége előtt esett át, akkor magzata nincs veszélyben. Ha terhesség alatt fertőződött, akkor viszont Önt is és később születendő gyermekét is kezelni kell. Ilyenkor segít az aviditás vizsgálat, mely alapján el lehet dönteni, hogy terhesség előtt esett-e át a betegségen.

Tisztelettel:

Kérdés: 2014. április 22., 14:39 ;Megválaszolva: 2014. május 03., 19:23
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Kombinált teszt eredmény
Várandósság _ionizáló...
Lelet kiértékelés
Korai terhességi ,alhasi fájdalom
Terhesség előtti sör