• Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos

    432

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    infektológus szakorvos

    Bemutatkozás:

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Igen, valószínűleg ebben a sorrendben. Az hogy mik a további teendők, többek között az határozza meg, hogy van-e májgyulladása, vagy csak a vírus jelét lehet észlelni a szervezetében. Jelenleg hepatológiai centrumokban lehet kezelésben részesülni, ahová a háziorvosa fogja irányítani. Adott esetben az újszülöttnek is kell oltást kapni, közvetlenül a születés után. Továbbá annak is utána kellene menni, hogy Ön kapott-e az iskolában oltást hepatitis B ellen. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A 3. napon jelentkező tünetek nem a HIV betegséggel állhattak összefüggésben. Ha megfertőződött volna akár a HIV-vel, akár szifilisszel a teszt biztosan kimutatta volna, efelől megnyugodhat. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! Elég nehéz lenne erre válaszolni. A Klebsiella nem okoz torokgyulladást, általában akkor jelenik meg a torokban, ha valaki antibiotikumot szed és a normál flóra helyett ilyenkor átmenetileg meg tudnak ott élni ezek a baktériumok. Húgyúti fertőzés kórokozójaként csak akkor lehet elfogadni, ha legalább mint 10'5 csíraszámban tenyészik le középsugaras vizeletből egyidejűleg fehérvérsejtek jelenlétében. Jó lenne tudni, mit jelent a nőgyógyászatilag kimutatható kifejezés. Szerintem a területi fertőző szakrendelőben ezekre a kérdésekre megnyugtatóan tudnak válaszolni. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon a vírus átvitelének esélye rendkívül kicsi, szerintem nem kell aggódnia. Azt nem tudom, hogy járnak-e szűrésre. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! A bárányhimlőt csak egyszer lehet elkapni, de a vírus élethosszig a szervezetben marad. Időnként reaktiválódik, ekkor alakul ki az övsömör. Ha tényleg bárányhimlő volt kiskorában, akkor nem kell aggódnia, nem jelent veszélyt Önre. Ha gyerekként nem bárányhimlő volt, akkor viszont jó eséllyel elkapja ha a barátnője tényleg az most jelenleg. A lappangási idő 14-21 nap. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! A Hepatitis B fertőzés leggyakrabban tünetmentes formában zajlik le és a beteg gyógyul. Ritkább hogy "látványosan" zajlik a májgyulladás és még ritkább hogy krónikussá válik. Amennyiben a beteg gyógyul, a rutin laboratóriumi eredmények jók és vannak ellenanyagok a vírus ellen is. A vírus kimutatható a könnyből is, bár a fertőzés módjait tekintve, nem ez a legveszélyesebb testnedv. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! Tünetei hátterében fertőzéses kórkép valószínűtlen, reumatológiai, vagy immunológiai szakvizsgálatot lehetne javasolni, hátha azzal közelebb lehet kerülni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Nehéz ebben a helyzetben állást foglalni, de valószínűleg a kitenyészett baktérium nem az oka tüneteinek. A torokban ez a baktérium nem kórokozó. Így az antibiotikumtól sem várható hogy javulást hozzon (ahogy nem is hozott), jelenleg további antibakteriális kezelés sem tűnik indokoltnak. Lehet hogy a vérző nyelőcső és véres vizelet van összefüggésben panaszaival, aminek a hátterében fertőzéses kórkép azonban nem merül fel. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Influenza ellen létezik védőoltás, azzal meg lehet előzni a betegséget. A többi kórokozó nagy része cseppfertőzéssel, vagy direkt kontaktussal terjed, amennyiben megoldható az aktuálisan beteg emberrel a család többi része ne találkozzon! A túlzott vitaminbevitel káros is lehet, bizonyítottan nem védi ki a fertőzéseket. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ha ön volt már bárányhimlős, akkor semmi veszély nem érheti. Ha az üdvözlő puszit pont az övsömörös kiütésekre adta és még nem volt bárányhimlős, akkor elkaphatja a betegséget. Ha nem az övsömörre adott puszit, akkor szintén nem érheti veszély. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon nem kaphatott el semmilyen betegséget ennyi év távlatából ez biztosnak tűnik. Szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Javasolt a hepatitis'A' elleni védőoltás beadatása. Csapvízben való fürdés nem jelent veszélyt, ez a betegség úgy terjed, hogy az ember gyomor-bélrendszerébe kerül a vírus. Szerintem jobb megelőzni, mint átesni rajta. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon a fertőzés átvitelének esélye kizárható. 6 hónapos csecsemőnél már nem zajlik súlyosabban egy herpes fertőzés, mint egy nagyobb gyermeknél, ugyanakkor az első fertőzés elég kellemetlen lehet minden gyermeknél. Tünetek jelentkezése esetén háziorvosi vizsgálata javasolt. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ezek alapján kizárt, hogy kullancs által okozott betegsége zajlana. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, hepatológiai kivizsgálás jöhetne szóba a leletei alapján. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon való bármilyen megbetegedés kockázata rendkívül csekély, szerintem nem kell aggódnia. Tisztelettel: