• Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

    403

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    infektológus szakorvos

    Bemutatkozás:

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! A herpesz akkor fertőz, amikor hólyagos elváltozás van, előtte napokkal - a tünetmentes állapotban - elég valószínűtlen hogy át tudná adni a betegséget. Ugyanakkor ha már lappang benne a vírus felesleges elvinni orvoshoz, mert a betegség kialakulását megelőzni nem lehet. Amennyiben lázzal, kiütéssel járó betegsége kezdődne a gyermeknek, akkor kellene orvoshoz vinni! Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ha a vérben 0 a vírusszám, akkor a spermában is annyi. Egyébként szabad levegőn másodpercek alatt elpusztul a vírus. Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Annak a kockázata hogy ennyi kontaktustól a vírus átmenjen nem túl nagy, és még akkor sem okoz feltétlenül súlyos betegséget, annál már kicsit idősebb a gyermek. Ugyanakkor ameddig a herpesz aktív, vagy még csak a bőrpír látszik, a gyermek puszilgatása nem javasolt. Lázas betegség esetén haladéktalan orvosi vizsgálat indokolt ebben az életkorban mindentől függetlenül is. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kapott lelet nem feltétlenül jelzi azt, hogy Ön az eltelt időszakban megfertőződött volna, lehet álpozitív is az eredmény. Friss fertőzésre az IgM típusú ellenanyagok jelenléte, vagy a nagyon megemelkedő IgG utalna, ezek nincsenek meg. Ugyanabban az intézményben vizsgálták minden esetben a vért? Különböző helyeken, különböző módszerekkel lehet eltéréseket tapasztalni. A friss anyai fertőződés sem jelenti azt hogy a gyermek biztosan megfertőződik, az első trimeszterben az esély kb. 20%, a harmadik végére már 75%, ugyanakkor a magzati károsodás mértéke a terhesség korai szakaszában nagyobb. A legtöbb congenitális CMV-n átesett újszülött tünetmentesen születik. A vérvétel megismétlése azonban szóba jön, hogy a helyzetet tisztázni lehessen. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, hogy a tavaszi betegségét Chlamydia okozta. Nem tünetes embernél szerológiai vizsgálatot, főleg Chlamydia irányában, kezdeményezni elég szokatlan. Nem tudom hogy mi miatt kellett levenni, mit vártak ettől az eredménytől. Ezt a leletet sem megismételni, sem "megkezelni" nem indokolt, nem jelez aktuálisan zajló betegséget. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Az ellenanyagok élethosszig kimutathatóak a vérből. Ezek alapján nem fertőződött meg a vírussal, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A mononucleosis tünetegyüttes általában lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással, torokfájással, máj- és lépmenagyobbodással járó, különféle vírusok által okozott betegség, amely magától szokott gyógyulni. Ezeken a fertőzéseken a lakosság 60-70%-a átesik a felnőtt kor eléréséig. A leletek alapján Ön is átesett már a két leggyakoribb vírus által okozott fertőzésen a CMV-n és az EBV-n. A leletek szerint, mivel az IgM típusú ellenanyagok (amelyek a friss fertőzést jelzik) negatívok, azonban ez már régebben lehetett. Az IgG típusú ellenanyagok élethosszig kimutathatóak. Érdemes lenne a májfunkciós értékeket, valamint a süllyedést kontrollálni, hogy azok is rendeződtek-e már. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Védettség az első oltást követően hat héttel várható. Bizonyos helyzetekben indokolt lehet ellenőrizni, hogy a védettség kialakult-e, ezt vérvétellel lehet vizsgálni. Az emberek kis százalékában az első oltási sort (3 oltás) követően még nem alakul ki védettség, ilyen esetekben az oltási sort meg kellene ismételni illetve védőoltási szaktancsadó véleményét kikérni. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhettek meg veszettséggel, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A fent leírt módon, ha nincs aktív seb a szájában a fertőződés esélye elhanyagolható, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Tűszúrásos baleset esetén Hepatitis B, Hepatitis C és HIV betegség vihető át. Az esély erre nem nagy, de nem is 0%. Amennyiben ismert, hogy kinek a vérével került kapcsolatba és tisztázható, hogy az illető fertőződött-e a fenti kórképekkel, akkor aszerint kell eljárni. Kérdéses hogy tényleg védett-e hepatitis B ellen, ezt külön vizsgálták-e, vagy azért gondolja így, mert kapott oltásokat hepatitis B ellen. Tűszúrásos baleset esetén bizonyos időnként vért venni ellenanyag vizsgálatra, hogy kizárják a megfertőződés lehetőségét. Azt javaslom keresse fel háziorvosát/foglalkozás egészségügyi orvosát. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Önmagában az ellenanyagok jelenléte nem jelent krónikus fertőzést. A Chlamydia kezelésére többféle antibiotikum jöhet szóba, ezt követően szerológiai vizsgálatot ismételni nem szükséges, a kórokozó eltűnik a szervezetből, ugyanakkor bizonyos ellenanyagok élethosszig kimutathatóak a vérből. Az asztmát és allergiát sem feltétlenül ez a kórokozó okozza. Tünetei miatt pulmonológiai szakvizsgálat indokolt lehet. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Nehéz látatlanban válaszolni kiütésekkel kapcsolatos kérdésre.. Mindenesetre panaszait okozhatta Parvovirus B19 fertőzés, amit szoktak lepkehimlőnek nevezni: tünetei (változó intenzitású kiütés, láz, izületi fájdalom) ennek megfelelhettek. Ennél többet mondani leírás alapján nem lehet. Szükséges lenne tudni a monocita szint mértékegységét, hogy tudhassuk kóros-e, vagy nem az adott érték(%, vagy abszolút érték?) 10% monocita lehet vírusfertőzésben, de pl. 10 G/l monocitaszám már nem szokványos. Arra nem tudok válaszolni miért fogadták el a vérét, ezt ne tőlem kérdezze. Lehet hogy akkor nem voltak tünetei? Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A góckeresés specifikus (arra a szervre jellemző) tünetek híján általában eredménytelen szokott lenni, nem is szükséges. A mérsékelten AST nem jelez akut betegséget, igaza van a háziorvosának, önmagában ezzel a lelettel nem kell foglalkozni. Valószínűleg az élete során korábban átesett Streptococcus pyogenes fertőzésen, ennek a eredménye is lehet ez az érték. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A leírt tünetek alapján fertőző betegség panaszai hátterében nem jön szóba. A tünetei javulása és az antibiotikum szedése közötti összefüggés nem feltétlenül igazolható. Elképzelhető, hogy az antibakteriális kezelés ideje alatt másképpen étkezett? Hasonló dolgok is befolyásolhatják a puffadást és széklet habitus változást. Jelenleg további infektológiai vizsgálat nem tűnik indokoltnak. Tisztelettel: