• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        409

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Ebben az életkorban a meningococcus c típusa ellen egy oltás szükséges, a meningococcus b elleni oltásból viszont kettő, legalább egy hónap különbséggel. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Önmagában a limfocitaszám, amely gondolom itt 25 százalékot jelent nem alkalmas sem a betegség kizárására, sem megerősítésére. A vérvétel és a vérrel való munka önmagában nem növeli meg a rizikót a HIV fertőzésre. Tűszúrásos balesetnél is elég csekély a kockázat, azt nem tudom ilyen előfordult-e nála és ha igen akkor hány alkalommal. Elvileg ilyen esetekben szokták vizsgálni hogy az illető megfertőződött-e. Fentiek alapján nem valószínű, hogy édesanyja HIV fertőzött volna, ugyanakkor a HIV ellenanyag vizsgálathoz csak egy vérvétel szükséges, ha ez megnyugtatja, akkor ennek az elvégzése szóba jöhet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az ablakperiódus azt jelenti, hogy egy feltételezett fertőzés időpontjától ennyi idő után már biztos kimutatható lenne az ellenanyagok jelenléte. A negatív eredményt nem kell megismételni, ha csak nem történt olyan esemény 4-5 héten belül, amely gyanús lenne arra, hogy szifilisszel megfertőződhetett volna. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Önmagában olyan nem nagyon van, hogy 3 napos láz vírus. Valószínűleg a HHV-6 fertőzésre gondolhatnak, amikor ezt a kifejezést használják..Erre a kórképre 2-4 nap lázas állapot jellemző, majd a láztalanná válást követően, testszerte kiütések jelennek meg a betegen. Ez várandósokra nem veszélyes. Ugyanakkor sok más fertőző betegség van, ami tarthat éppen három napig lázzal..Amennyiben Önnél lázas betegség jelentkezik, mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem kaphatott el fertőző betegségeket, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A herpesz akkor fertőz, amikor hólyagos elváltozás van, előtte napokkal - a tünetmentes állapotban - elég valószínűtlen hogy át tudná adni a betegséget. Ugyanakkor ha már lappang benne a vírus felesleges elvinni orvoshoz, mert a betegség kialakulását megelőzni nem lehet. Amennyiben lázzal, kiütéssel járó betegsége kezdődne a gyermeknek, akkor kellene orvoshoz vinni! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ha a vérben 0 a vírusszám, akkor a spermában is annyi. Egyébként szabad levegőn másodpercek alatt elpusztul a vírus. Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Annak a kockázata hogy ennyi kontaktustól a vírus átmenjen nem túl nagy, és még akkor sem okoz feltétlenül súlyos betegséget, annál már kicsit idősebb a gyermek. Ugyanakkor ameddig a herpesz aktív, vagy még csak a bőrpír látszik, a gyermek puszilgatása nem javasolt. Lázas betegség esetén haladéktalan orvosi vizsgálat indokolt ebben az életkorban mindentől függetlenül is. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A kapott lelet nem feltétlenül jelzi azt, hogy Ön az eltelt időszakban megfertőződött volna, lehet álpozitív is az eredmény. Friss fertőzésre az IgM típusú ellenanyagok jelenléte, vagy a nagyon megemelkedő IgG utalna, ezek nincsenek meg. Ugyanabban az intézményben vizsgálták minden esetben a vért? Különböző helyeken, különböző módszerekkel lehet eltéréseket tapasztalni. A friss anyai fertőződés sem jelenti azt hogy a gyermek biztosan megfertőződik, az első trimeszterben az esély kb. 20%, a harmadik végére már 75%, ugyanakkor a magzati károsodás mértéke a terhesség korai szakaszában nagyobb. A legtöbb congenitális CMV-n átesett újszülött tünetmentesen születik. A vérvétel megismétlése azonban szóba jön, hogy a helyzetet tisztázni lehessen. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, hogy a tavaszi betegségét Chlamydia okozta. Nem tünetes embernél szerológiai vizsgálatot, főleg Chlamydia irányában, kezdeményezni elég szokatlan. Nem tudom hogy mi miatt kellett levenni, mit vártak ettől az eredménytől. Ezt a leletet sem megismételni, sem "megkezelni" nem indokolt, nem jelez aktuálisan zajló betegséget. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az ellenanyagok élethosszig kimutathatóak a vérből. Ezek alapján nem fertőződött meg a vírussal, efelől megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A mononucleosis tünetegyüttes általában lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással, torokfájással, máj- és lépmenagyobbodással járó, különféle vírusok által okozott betegség, amely magától szokott gyógyulni. Ezeken a fertőzéseken a lakosság 60-70%-a átesik a felnőtt kor eléréséig. A leletek alapján Ön is átesett már a két leggyakoribb vírus által okozott fertőzésen a CMV-n és az EBV-n. A leletek szerint, mivel az IgM típusú ellenanyagok (amelyek a friss fertőzést jelzik) negatívok, azonban ez már régebben lehetett. Az IgG típusú ellenanyagok élethosszig kimutathatóak. Érdemes lenne a májfunkciós értékeket, valamint a süllyedést kontrollálni, hogy azok is rendeződtek-e már. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Védettség az első oltást követően hat héttel várható. Bizonyos helyzetekben indokolt lehet ellenőrizni, hogy a védettség kialakult-e, ezt vérvétellel lehet vizsgálni. Az emberek kis százalékában az első oltási sort (3 oltás) követően még nem alakul ki védettség, ilyen esetekben az oltási sort meg kellene ismételni illetve védőoltási szaktancsadó véleményét kikérni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhettek meg veszettséggel, efelől megnyugodhat. Tisztelettel: