• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos

        459

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! A kapott leletek alapján nem egyértelmű, hogy volt-e korábban Lyme-kórja. Utólag annyit lehet elmondani, hogy ha volt is korai stádiumú Lyme-kórja, a megfelelő kezelést megkapta rá, ezért a szakma szabályai szerint ellenanyagvizsgálatot végezni értelmetlen és felesleges. A Lyme-kór klinikai diagnózis, nem ellenanyagvizsgálaton alapul. Az ellenanyagok van hogy későn jelentkeznek és élethosszig is kimutathatóak. Azt javaslom, ne ellenőrizzék ezeket a szinteket. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A kapott leletek alapján friss fertőzés nem valószínű. Feltehetőleg nem esett át korábban ezen a betegségen. A referencia értékek segíthetnek ennek eldöntésében, ugyanakkor lehet aviditás vizsgálatot végeztetni, amit a labor valószínűleg elvégzett volna, amennyiben van gyanú arra, hogy a kismama átesett korábban a fertőzésen. Mivel ilyen vizsgálat nem történt, valószínűleg a leletet úgy interpretálták, hogy nem esett át a fertőzésen. Esetleg a terhesség idejétől függően, valamikor ismételt vizsgálat is szóba jöhet. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Az MRSA kifejezés egy olyan baktériumot (Staphyloccus aureus) jelöl, amely többfajta antibiotikummal szemben érzéketlen, de nem okoz súlyosabb betegséget mint a többi Stapyhlococcus aureus, ami többfajta anitibiotikummal szemben érzékeny. Ezt a baktériumot lehet hordozni is, azaz rajta lehet a bőrön, orrban, torokban. A hordozás megszüntetésére néha szükség lehet, de van hogy magától, bármilyen kezelés nélkül is megszűnhet a hordozás. Nagyon fontos, hogy célzottan kapjon antibiotikumot, azaz olyan szert, ami hat a kórokozóra. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! A szerológiai leletek korábban, több hónappal ezelőtt átesett EBV fertőzésre utalnak. Ez magyarázhatja a laboratóriumi eltéréseket is. Az EBV egy herpeszvírus, ami hasonlóan a többi herpeszvírushoz nem tűnik el teljesen a szervezetből, de ép immunrendszer esetén nem fog problémát okozni a jövőben. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Amit átküldött, az a labor referenciatartománya, ami azt jelzi milyen értéknél nem találkozott a szervezete az adott kórokozóval és melyik felett igen. Az adatokból hiányoznak a konkrét értékek, ami alapján lehetne válaszolni a kérdésre. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tünetei hátterében valóban legvalószínűbben EBV vagy CMV okozta vírusos fertőzés állhat. Az emelkedett májfunckiós értékek kontrollja 1-2 hét különbséggel javasolt. Általában javasolható diagnosztikus vizsgálat, hogy fény derüljön melyik kórokozó áll betegsége mögött. Ilyen betegségek esetén a máj nem szokott károsodni. Az allergia gyógyszerét szedheti, az echinacea és barátcserje hatásossága kérdéses, valószínű azok sem károsítják a máját. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Sajnos az újrafertőződés sem ritka ezekben az esetekben. A ruhák, ágyneműk kifertőtlenítése, fokozott kézhigiéné, rövidre vágott körmök segíthetnek. A Vermox szedése után még előfordulhat féreg ürülése. Előírás szerint két hét szünet után kellene ismételten bevenni, bár egy nem felszívódó gyógyszerről van szó. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ezek alapján - fizikális vizsgálat hiányában - azt gondolom, hogy nincs oka aggodalomra. Vérvételnek sem látom értelmét. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! Általában ezeket a porokat 1 liter vízben kell feloldani és ha szívesen issza, akkor annyit ihat amennyit szeretne. Ha nagyon nem fogadja el, akkor bármilyen más folyadék alkalmazható hasmenés esetén, ami nem víz (pl. tea, gyümölcslé). Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! Egyértelműen van értelme az emlékeztető oltás beadásának, mert védettebb lesz tőle a gyermek. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! A lelet azt jelent hogy valamikor korábban (minimum több hónapja, ami akár több évtized is lehet) a személy átesett EBV fertőzésen. Ahogy az összes többi herpeszvírushoz hasonlóan, ez a vírus sem tűnik el végleg a szervezetből, hanem "elbújik" és időnként reaktiválódik, úgy hogy az adott személynél már tünetek nem okoz, de a betegséget így tovább lehet adni. Főleg nyál közvetítésével, ezért is nevezik időnként csókbetegségnek. Tünetmentes embert vizsgálni nem indokolt. Az emberek nagyrésze egyébként átesik ezen a betegségen mire elérik a felnőttkort. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! Ameddig a májfunkciós értékei nem rendeződnek teljesen, továbbá a májmegnagyobbodás nem húzódik vissza, addig nem javasolt alkohol fogyasztása. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! A herpeszvírusok az újszülöttekre lehet nagyon veszélyes, ezekben az esetekben egyébként a fertőzés anyai eredetű szokott lenni az esetek túlnyomó többségében. 3 hónapos korban már nem okoz komolyabb betegséget mint később. A betegség ugyanúgy terjed mint felnőtteknél, azaz direkt kontaktus kellene hozzá. Fertőzés ellen egyébként senki nem tud védekezni, ha az ember először találkozik egy kórokozóval akkor megbetegszik, általánosságban 3 hónapos kor után már semmi nem zajlik súlyosabban mint később. Nem valószínű, hogy attól, hogy cica vagy kutya a közelébe kerülne az bajt okozna. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! Az MRSA nem a leggyakoribb agyhártyagyulladást okozó baktérium, gyakrabban fordul elő, hogy ki lehet tenyészteni (akár vérből, akár agyvízből) de nem valódi kórokozóként hanem ún, kontaminánsként (azaz szennyeződés, mintavételi hiba következtében) van jelen a mintában, hiszen ez a baktérium az ép bőrön is jelen lehet. Ugyanakkor hajlamosító tényezők esetén nem elképzelhetetlen hogy valóban okozhat agyhártyagyulladást. Az hogy volt-e agyhártyagyulladás, azt az agyvíz kémiai vizsgálata tudja eldönteni. A vizeletből kitenyészett baktériumok esetében is jó lenne tudni, hogy katéteres mintából származtak-e és hogy fehérvérsejteket is tartalmazott-e a vizelet vagy csak ezt a két baktériumot. Ha egy mintából több kórokozó mutatható ki, mindig nehezebb értékelni. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen esetekben ezt oltást követő nem kívánatos eseményként be szokták jelenteni és hivatalosan tisztázza egy szakértő hogy lehet-e összefüggés az oltással, ami ennyi ismeret alapján eléggé valószínűtlen. Vannak védőoltási szaktanácsadók, egyre többen, akikkel lehet konzultálni. Szerintem megkaphatja az oltást szeptemberben. Tisztelettel:
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés