• Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos

    460

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    infektológus szakorvos

    Bemutatkozás:

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben célszerű lenne magát a féreggyanús képleteteket beküldeni vizsgálatra. Elvileg a féregpete vizsgálat 3 egymást követő nap levett friss széklet vizsgálatán alapszik. A Vermox egyébként jó lehet, de vannak esetek, amikor 1 tabletta elegendő, van amikor 3 egymást követő nap kell beszedni és van amikor 1 tablettát, de ismételni kell egy idő után. A kezelés után meg természetes, hogy a bentlévő férgek és peték kiürülnek. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Kizárt dolog, hogy az úszás legyengítené az immunrendszerét, ez még akkor sem fordul elő, ha nagyon kihajtja magát. A többször kiújuló, nagyon kiterjedt övsömör hátterében szoktak immunhiányos betegséget keresni. Nem hinném, hogy komoly betegség előjele lenne. Tisztelettel
    Tisztelt Kérdező! Nem kell feltétlenül, hogy legyengült immunrendszer álljon az övsömör hátterében. Egyébként a bőrherpesz is tud ugyanúgy kinézni, mint az övsömör. Hogy a bárányhimlő vírusa reaktiválódott-e valóban, azt mikrobiológiai módszerrel egyértelműen lehet igazolni, de erre általában nincs szükség. Ha a gyermek nem volt még bárányhimlős, akkor kizárt hogy övsömöre legyen. Aggodalomra nincsen ok, a vitaminok alkalmazása egészséges gyermeknél kérdéses. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! A tünetek alapján Lyme-kór nem valószínű betegsége hátterében, ezért vérvételt semmiképpen sem javasolok, mert nemcsak fals negatív, hanem fals pozitív eredmények is előfordulnak. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Lyme-kór bőrtünete esetén vérvételnek egyáltalán nincs értelme a szakma szabályai szerint, mert a kapott eredmény sem megerősíteni, sem kizárni nem tudja az aktuális fertőzést. Bőrjelenség esetén a diagnózist a klinikum alapján lehet véleményezni. A gyógyszer nem befolyásolja az eredményt egyébként. Amennyiben a tünetek megfelelnek Lyme-kór bőrtünetének, úgy a kezelést meg kell kezdeni és akkor nem feleslegesen szedi az antibiotikumot. Amennyiben nem felelnek meg Lmye-kór bőrtünetének, akkor nem szabad elkezdeni az antibakteriális kezelést, mert a betegnek akkor nincsen Lyme-kórja. A diagnosztikai kritériumokat szintén tárgyalja a módszertani levél. A kezelés időtartama 14-21 nap. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A leírt reakció megfelelhet oltási reakciónak, ami teendőt nem igényel, attól függetlenül hogy korábban nem jelentkezett, illetve hogy az ismerőseinél sem. Az immunrendszeri problémákat nem ilyen tünetek jellemzik elsősorban. A Shönlein-Henoch betegség sem okozott ebbe belezavarni. Az immunotrofinának valamint a Béres cseppnek nem nagyon van bizonyított hatása. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kapott leletek alapján nem egyértelmű, hogy volt-e korábban Lyme-kórja. Utólag annyit lehet elmondani, hogy ha volt is korai stádiumú Lyme-kórja, a megfelelő kezelést megkapta rá, ezért a szakma szabályai szerint ellenanyagvizsgálatot végezni értelmetlen és felesleges. A Lyme-kór klinikai diagnózis, nem ellenanyagvizsgálaton alapul. Az ellenanyagok van hogy későn jelentkeznek és élethosszig is kimutathatóak. Azt javaslom, ne ellenőrizzék ezeket a szinteket. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A kapott leletek alapján friss fertőzés nem valószínű. Feltehetőleg nem esett át korábban ezen a betegségen. A referencia értékek segíthetnek ennek eldöntésében, ugyanakkor lehet aviditás vizsgálatot végeztetni, amit a labor valószínűleg elvégzett volna, amennyiben van gyanú arra, hogy a kismama átesett korábban a fertőzésen. Mivel ilyen vizsgálat nem történt, valószínűleg a leletet úgy interpretálták, hogy nem esett át a fertőzésen. Esetleg a terhesség idejétől függően, valamikor ismételt vizsgálat is szóba jöhet. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Az MRSA kifejezés egy olyan baktériumot (Staphyloccus aureus) jelöl, amely többfajta antibiotikummal szemben érzéketlen, de nem okoz súlyosabb betegséget mint a többi Stapyhlococcus aureus, ami többfajta anitibiotikummal szemben érzékeny. Ezt a baktériumot lehet hordozni is, azaz rajta lehet a bőrön, orrban, torokban. A hordozás megszüntetésére néha szükség lehet, de van hogy magától, bármilyen kezelés nélkül is megszűnhet a hordozás. Nagyon fontos, hogy célzottan kapjon antibiotikumot, azaz olyan szert, ami hat a kórokozóra. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! A szerológiai leletek korábban, több hónappal ezelőtt átesett EBV fertőzésre utalnak. Ez magyarázhatja a laboratóriumi eltéréseket is. Az EBV egy herpeszvírus, ami hasonlóan a többi herpeszvírushoz nem tűnik el teljesen a szervezetből, de ép immunrendszer esetén nem fog problémát okozni a jövőben. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Amit átküldött, az a labor referenciatartománya, ami azt jelzi milyen értéknél nem találkozott a szervezete az adott kórokozóval és melyik felett igen. Az adatokból hiányoznak a konkrét értékek, ami alapján lehetne válaszolni a kérdésre. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Tünetei hátterében valóban legvalószínűbben EBV vagy CMV okozta vírusos fertőzés állhat. Az emelkedett májfunckiós értékek kontrollja 1-2 hét különbséggel javasolt. Általában javasolható diagnosztikus vizsgálat, hogy fény derüljön melyik kórokozó áll betegsége mögött. Ilyen betegségek esetén a máj nem szokott károsodni. Az allergia gyógyszerét szedheti, az echinacea és barátcserje hatásossága kérdéses, valószínű azok sem károsítják a máját. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Sajnos az újrafertőződés sem ritka ezekben az esetekben. A ruhák, ágyneműk kifertőtlenítése, fokozott kézhigiéné, rövidre vágott körmök segíthetnek. A Vermox szedése után még előfordulhat féreg ürülése. Előírás szerint két hét szünet után kellene ismételten bevenni, bár egy nem felszívódó gyógyszerről van szó. Tisztelettel:
    Tisztelt Kérdező! Ezek alapján - fizikális vizsgálat hiányában - azt gondolom, hogy nincs oka aggodalomra. Vérvételnek sem látom értelmét. Üdvözlettel:
    Tisztelt Kérdező! Általában ezeket a porokat 1 liter vízben kell feloldani és ha szívesen issza, akkor annyit ihat amennyit szeretne. Ha nagyon nem fogadja el, akkor bármilyen más folyadék alkalmazható hasmenés esetén, ami nem víz (pl. tea, gyümölcslé). Üdvözlettel:
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés