• Dr. Pék Tamás

        infektológus szakorvos

        426

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        infektológus szakorvos

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pék Tamás legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! A Hepatitis B fertőzés leggyakrabban tünetmentes formában zajlik le és a beteg gyógyul. Ritkább hogy "látványosan" zajlik a májgyulladás és még ritkább hogy krónikussá válik. Amennyiben a beteg gyógyul, a rutin laboratóriumi eredmények jók és vannak ellenanyagok a vírus ellen is. A vírus kimutatható a könnyből is, bár a fertőzés módjait tekintve, nem ez a legveszélyesebb testnedv. Üdvözlettel:
        Tisztelt Kérdező! Tünetei hátterében fertőzéses kórkép valószínűtlen, reumatológiai, vagy immunológiai szakvizsgálatot lehetne javasolni, hátha azzal közelebb lehet kerülni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Nehéz ebben a helyzetben állást foglalni, de valószínűleg a kitenyészett baktérium nem az oka tüneteinek. A torokban ez a baktérium nem kórokozó. Így az antibiotikumtól sem várható hogy javulást hozzon (ahogy nem is hozott), jelenleg további antibakteriális kezelés sem tűnik indokoltnak. Lehet hogy a vérző nyelőcső és véres vizelet van összefüggésben panaszaival, aminek a hátterében fertőzéses kórkép azonban nem merül fel. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Influenza ellen létezik védőoltás, azzal meg lehet előzni a betegséget. A többi kórokozó nagy része cseppfertőzéssel, vagy direkt kontaktussal terjed, amennyiben megoldható az aktuálisan beteg emberrel a család többi része ne találkozzon! A túlzott vitaminbevitel káros is lehet, bizonyítottan nem védi ki a fertőzéseket. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ha ön volt már bárányhimlős, akkor semmi veszély nem érheti. Ha az üdvözlő puszit pont az övsömörös kiütésekre adta és még nem volt bárányhimlős, akkor elkaphatja a betegséget. Ha nem az övsömörre adott puszit, akkor szintén nem érheti veszély. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon nem kaphatott el semmilyen betegséget ennyi év távlatából ez biztosnak tűnik. Szerintem megnyugodhat. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Javasolt a hepatitis'A' elleni védőoltás beadatása. Csapvízben való fürdés nem jelent veszélyt, ez a betegség úgy terjed, hogy az ember gyomor-bélrendszerébe kerül a vírus. Szerintem jobb megelőzni, mint átesni rajta. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon a fertőzés átvitelének esélye kizárható. 6 hónapos csecsemőnél már nem zajlik súlyosabban egy herpes fertőzés, mint egy nagyobb gyermeknél, ugyanakkor az első fertőzés elég kellemetlen lehet minden gyermeknél. Tünetek jelentkezése esetén háziorvosi vizsgálata javasolt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ezek alapján kizárt, hogy kullancs által okozott betegsége zajlana. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, hepatológiai kivizsgálás jöhetne szóba a leletei alapján. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon való bármilyen megbetegedés kockázata rendkívül csekély, szerintem nem kell aggódnia. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Tünetei vírusfertőzésnek is megfelelhetnek, azonban ha állapotában javulást nem észlel, vagy új tünete jelentkezik, ismételt orvosi vizsgálat lenne javasolt. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhettek meg, efelől megnyugodhat. Veszettségre gyanús sérülés esetén az ÁNTSZ biztosítja a védőoltást. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Láztalanul zajló, ennyire elhúzódó tünetek hátterében bakteriális, ill. egyéb más fertőzés nem nagyon merül fel, az antibiotikumtól ilyen esetekben nem igazán várható javulás. Gyermektüdőgyógyászati szakvizsgálat jöhetne szóba, nincs-e valamilyen fejlődési rendellenesség a panaszok hátterében. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Aphtosus elváltozásokat nem igen szoktak baktériumok okozni, így az antibiotikumoktól nem igen várható javulás. Általában vírusfertőzések állnak ezen tünetek hátterében, melyek 3-10 nap között szoktak lezajlani. Ritkábban nem fertőzéses betegségek okozzák, így ha tünetei nem múlnak ismételt orvosi vizsgálata lenne javasolható. Tisztelettel:
        Tisztelt Kérdező! Ilyen módon biztosan nem fertőződhetett meg, efelől megnyugodhat. Tisztelettel: