• Lehetséges szívbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 napja kora hajnalban egy rémálom miatt magas pulzussal, és erős szívveréssel ébredtem. Ez már máskor is előfordult nálam, úgyhogy bíztam benne hogyha megnyugszom visszaállnak a normális értékek. Azonban még órákmúlva is erősen vert a szívem. Más tünetek, mint mellkasi fájdalom vagy szédülés nem jelentkeztek, de nagyon erős félelem lettúrrá rajtam. Nagyon féltem hogy meghalok, vagy hogy súlyos problémám van. Szerencsére a szüleim meg tudtak nyugtatni, és kb. 2 óra múlva már mindent rendben éreztem. Nagyon megörültem, hogy elmúltak a rémisztő tünetek. Ezután, lehet hogy rosszul tettem, elmentem a szokásos futásomra, kb. 5 km. Nem éreztem sem nagyobb fáradtságot, sem erősebb pulzust mint általában. Azonban miután végeztem, elkezdtem várni, mikor megy le a pulzusom, és megint elfogott az az érzés mint reggel, és nem akart lejjebb menni (kb. 90-100 körüli volt). Ezután már csak ez járt a fejemben, és egész nap szorongtam. Másnap reggel korán ugyanilyen magas pulzussal ébredtem, ami azonban szerencsére hamar elmúlt, mert sikerült megnyugtatnom magam. Délelőtt azonban egyszercsak eszembe jutott, hogy meg kéne mérnek a pulzusom, hogy normális maradt-e. Természetesen megint megemelkedett, és szorongásba estem. Este apukám bevitt az ügyeletre, mert látta hogy nagyon félek. Megmérték a vérnyomásomat, meghallgatták a tüdőmet és a szívemet, és csináltak egy EKG-t. A vérnyomásom nagypn magas volt, és ami még furcsább, a bal karomban 9-el magasabb volt mint a másikban (146-155). Sajnos a másik értékeket nem jegyeztem meg. De az orvos az EKG után azt mondta hogy nincs probléma a szívemmel, valami más okozza ezt az állapotot, például vesebetegség, vagy pszichés állapot. Adott egy béta blokkoló rágótablettát, amitől visszaállt a normális pulzusom és vérnyomásom. Azt mondta, a háziorvosomhoz forduljak további kivizsgálásra. Másnap reggelig normális volt a szívműködésem, azonban mielőtt elmentem a háziorvosomhoz, megint megemelkedett, és olyan gondolatok jártak a fejemben, mint amik akkor amikor először jelentkezett ez az állapot. Szerencsére az orvosom megnyugtatott, hogy ez nagyon valószínű, hogy pszichés eredetű, ami ebben a korban gyakorinak mondható. Megnézte az EKG eredményemet is, ami a beutalóhoz volt csatolva. Nyugodt is maradtam, egészen ebédig, amikor úgy éreztem hogy az evéstől megy fel a pulzusom. Megint rámtört a félelem, és estig tartott. Ma reggel normális volt a pulzusom, csak kicsit erősnek éreztem aszívverésemet, de ez mostanra elmúlt. Jelenleg nyugodtnak érzem magam. Ma megyek laborvizsgálatra, és néhány nap múlva kardiológiára egy általános vizsgálatra, amelyre az orvosom adott beutalót. További esetleges tünetek, amiket észrevettem: teltségérzet a gyomorban, amitől gyakran nincs étvágyam, és a víznehezen megy le, és tegnap enyhe mellkasi fájdalom különböző részeken, de ez nem tűnt figyelemre méltónak, és nem tartott néhány másodpercnél tovább. A válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező! Valószínűnek tartom én is, hogy pszichés eredetű a problémája. Szerencsére jó úton halad, a háziorvosa elküldte azokra a kivizsgálásokra, amiket ilyenkor meg kell tenni. Ha van valami probléma, akkor ezeken a vizsgálatokon ki fog derülni. Amennyiben az eredmények negatívak, akkor nem kell aggódnia, nincs szervi baja. A leírása alapján nagyon valószínű, hogy a tüneteit a szorngás és a túlzott befelé, a saját testi tüneteire való figyelés okozza. Ne ellenőrizze állandóan a pulzusát, mert nincs baja. A szívfrekvencia természetes körülmények között sem állandó, néha kicsit magasabb, néha kicsit alacsonyabb. Ha stresszes szituációba kerül, feszültebb, akkor eleve magasabb, így amikor orvoshoz megy vagy szorongva figyeli a saját pulzusát, akkor sem a valós értéket kapja. Ne aggodalmaskodjon feleslegesen, összpontosítsa az energiáit hasznosabb dolgokra!

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 06., 08:06; Megválaszolva: 2011. július 06., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés