Szorongás kivizsgálás

Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok, kiugrik a szívem a helyéről elsötétül a világ, pánikroham volt. Előtte pusztult el a szeretett kutyám pár héttel amiért magamat is felelősnek gondoltam. Azt gondoltam be magamnak, hogy vérmérgezésem van egy bőrbetegségtől (hidradenitis suppurativa) egyik ismerősöm 30 év körüli vérmérgezésben hunyt el. Hívtam az ügyeletet, ahol az ügyeletes orvos telefonon keresztül is észrevette, hogy ez pánik. Stresszoldó zenével, 2 magne b6-tal és feleségem segítségével sikerült megnyugodnom és vissza is aludtam. Másnap úgy keltem fel, hogy de jó élek! Azután viszont időszakosan elkezdtem figyelni a testem vélt vagy valós jeleit és nyilván mindig a legrosszabbra gondoltam. Ebben az időszakban 1 hónapig nem volt semmi gondom és nem annyit szorongtam és vizsgálgattam magam. 1 hónappal később viszont ismét melegség öntött el rosszul éreztem magam, fáradtnak, megmértem a vérnyomásomat 135-ös pulzusom volt nyilván a pániktól akkor be az ügyeletre, ahol megvizsgáltak EKG is rendbe volt kis hőemelkedés majd hazaengedtek. Következő héten el a háziorvoshoz EKG-t csinált Ő is rendben talált minden kicsit szaporább pulzussal. Vérvétel kis hugyuti betegséget talált a vérképen is egyébként minden rendben volt. Ismét 1 hónapra rá kb. sugárzó herefájdalmat éreztem egyből hererákra gondoltam és akkor elkezdtett zúgni a fülem is az idegességtől. Urulógián prosztatagyulladást állapítottak meg melyeket gyógyszerekkel lekezeltünk és rendbe jött. Fülzúgással utána fülészeten is voltam és enyhe tenziós fejfájásom is volt nyilván agyi vagy valami nyaki daganatra gondoltam. Fülzúgást akkor napközben is hallottam most már csak inkább este vagy ha a hajlott nyakkal tv-zek vagy pihenek. Nem találtak semmi eltérést, képalkotó vizsgálatokon nem voltam. Nyár folyamán is többször voltak kicsit mélyebb pillanataim de akkor még nem volt annyira vészes. Szeptemberben 2-3 napig nagyon erős hasigörcseim voltak hasmenés stb. néhány nap koplalással átment rajtam, de nyilván közben a hasnyálmirigyráktól a vakbélgyulladásig mindent „diagnosztizáltam”. Rá néhány napra megnagyobbodtak a manduláim melyek azóta is ekkorák 2 fülész szerint is nem kell műteni nincs gyulladásban csak így maradt. Nyakizmok és csuklyásizmok gyakori fájdalmai, feszültsége jellemző. Nyakamon kitapinthatóak a nyirokcsomók egyből nyirokrákra gondolta. Véreredményeim mindig rendben vannak a húgysavam ami magasabb. Téli időszakban kétszer is volt gégegyulladásom, gombócérzettel, akkor is stresszeltem, hogy mitől lehet, de néhány nap alatt elmúltak. Nyaki UH is volt a gégegyulladás miatt, ahol minden rendben volt. Karácsony előtt néhány nappal 2-3 napig olyan erősen szorongtam, hogy zsibbadt a fejbőrőm, a bal al-és felkaron a bőr, aludni alig tudtam óránként felkeltem és egész nap fáradt voltam és levert és szorongtam, hogy valami idegi betegségem van. Ez karácsony végére elmúlt majd az új évben néhány napja ismét szorongtam többször megébredtem fáradtan keltem. Ekkor a fülemtől a szememig és körbe a fejemnél tompa fejfájásom is volt. Mostanra szinte már felkeléstől rajtam van a belső feszültség, előtte inkább estére volt csak jellemző. Valamint déltől már igen fáradtnak és "kótyagosnak" érzem magam. Combomban és vádlimban érzek enyhe izomfájdalmat minimális görcsérzetet, de szinte egész nap ülök munkámból is adódóan, amikor elfoglalom magam, akkor ezekkel a dolgokkal nem foglalkozom annyira. Van időpontom 1 hónap múlva pszichiáter, neurológushoz, de érdeklődnék, hogy szükség lehet-e addig más vizsgálat akár vérből akár képalkotó vizsgálat? Az első pánikrohamom előtt szinte sosem voltam orvosnál egészséges voltam és jókedvű. Szeretnék újra olyan életet remélem van rá megoldás. Gondolom ez szorongás és hipochondria, de majd az orvosok eldöntik. Köszönöm előre is a válaszát.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pánikbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

Azt javasolom, hogyha a belgyógyászati/szomatikus okok kizárásra kerültek a panaszai hátterében (leletei negatívak) keressen személyes pszichiáteri segítséget mielőbb. Levele alapján úgy gonodolom, hogy a pánikbetegség, szorongás áll fenn, mellyel elsősorban nem neurológus-pszichiáter hanem pszichiáter-pszichoterapeuta tudna megfelelő segítséget nyújtani. Akut esetben -akár éjszaka is- a területileg illetékes pszichiátriai ambulancia 0-24 órában beutaló nélkül fogadja önt. TB alapon a területileg illetékes mentálhigiénés/ pszichiátriai járóbeteg szakellátásban is tud jelentkezni, itt a pszichiátriai- gyógyszeres segítség mellett (szorongásoldó és hangulatjavító beállítása) pszichológus vagy pszichoterapeuta kolléga is tudna foglalkozni önnel. Ez a szakrendelés szintén nem beutaló köteles. Háziorvosa segítségét is tudja kérni a szakrendelésre való eljutásban. A gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápiás segítség, a korábbi traumák, stressz feldolgozása, realxáció tanulása elengedhetetlenül fontos lenne a pániktünetek mérséklése szempontjából.

Mindezekből van kiút, csak ne féljen mihamarabb cselekedni, ezzel a problémával nincs egyedül, ne tartsa vissza a szégyenérzet!

Krízisben, vagy ha beszélgetni szeretne lelki problémáiról, hívja a lelki elsősegély telefonszámok valamelyikét https://sos116-123.hu/ (külföldi és skypeos elérhetőségek is vannak az oldalon) itt online élőben azonnal tud segítséget kapni, képzett segítőktől. A telefonos elérhetőségek is ingyenesen hívhatóak.

Bővebben itt https://onlinepszichologus.net/app/uploads/telefonos-lelkisegely.pdf talál még lelki elsősegély céljából ingyenesen és azonnal elérhető szolgáltatásokat.

mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:

Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. január 11., 16:25; Megválaszolva: 2022. január 11., 18:22
Kérdések és válaszok: Stressz
Stressz miatt, de inkább pánik miatt...
Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem...
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...
Mi lehet a bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves férfi vagyok, 60 kiló, irodai ülő munkát végzek és munkán kívül se mozgok túl sokat. (Napi 20-30 perc...
Félelem szorongas
Jó napot kivánok! 31 éves nő vagyok és olyan problémám lenne hogy visszatérő gondolataim vannak amitől szorongok félek pl helyzetekzől való...
Folyamatos szívfigyelés, szorongás
Üdvözlöm! Félévente csináltatok EKG-t, évente járok szívultrahangra, ezeken mind rendben vannak az értékeim mindig, semmilyen elváltozást nem...