Mellkas, mellszúrás, összetett kérdés

Üdvözlöm! Az utóbbi években több sajátos problémával is szembe kellett és kell néznem, de sajnos a legtöbb esetben tanácstalanul, válaszok nélkül maradok. Az aktuális, fontosabbiknak érződő problémám a következő: mindennap, hol kisebb számban, hol többször szúró érzés jelentkezik néhány konkrét ponton, amik egyike a szegycsontnál, valamelyik a bal mellem tetején, valamelyik pedig bal oldalán, valamelyik alatta (bordáknál a legtöbb, kivéve a mellen levő pontot) . Ez nagyjából 5 hete mindennapos, hol erősebb, hol gyengébb, jellemzően néhány másodperc alatt kis számban párszor szúró érzés majd teljesen eltűnik. A tüdő rtg szerint annak semmi baja, viszont mivel (mint utóbb kiderült) tévesen írtak rá szívproblémát, kardiológusnál is jártam már. Az, hogy elmentem önszántamból előzmény problémákhoz is köthető, ami szintén az elmúlt néhány hónapban fordult elő először, amit mellkasütés érzésnek írnék le, középen, a nyak alján, es a két mell közötti részen. Mivel idén már pánikbetegség jeleivel is küzdenem kellett, nehéz elkülöníteni a dolgokat, ezért az ilyen ütést jellemzően nagyon magas pulzus, erős szívdobogás, verejtékezés, kiszáradás és remegés követett. 1.alkalommal,mikor háziorvosnál jártam beszámolni,kórházi kardiológián, majd a beutaló miatt sürgősséginkötöttem ki. Érfestés, vérvétel es EKG, kizárták az életveszélyt, de a procedúra után valahogy csak gyakoribbak lettek a problémáim. Az a kardiológus, akinél nemrégiben utoljára jártam (azontúl, hogy felírt nagyon kis dózisban Bisopropololt) azt mondta, szerinte nagyjából a kórházban csináltak belőlem igazi pánikbeteget. Megnyugtató, hogy több esetben mutatták ki vizsgálatok, hogy a szívemnek és tüdőmnek nincs baja, viszont ahogy a pánikrohamok megszűntek, rá nem sokkal megjelentek ezek a “szúrások”. Eleinte nem, az első napokban, de ma már 90%-ban csak ülő helyzetben, autóban jön elő. Tegnap volt az első olyan eset, hogy a szúrások után huzamosabb ideig fennmaradt egy furcsa tompa fájdalom a vállamban, és valamennyire a körvonalában. Gyakran fordul elő, hogy rövidebb,hosszabb ideig valamelyest feszít a mellkasom. Nem fáj, hanem mintha feszülne. És puffadok is sokszor. Fekvő, alvó helyzetben sosincs ilyen szúró probléma. Biztos vagyok benne, hogy számít azon félelmek, hogy “megint rámtör esetleg a pánik” es hasonló érzések, de ezen felül biztos vagyok abban is, hogy valós testi probléma is van a háttérben. Emésztés, Rossz tartás, ideg, izom, légkondicionáló, stb, nem tudom mihez lenne köthető, de rettenetesen bosszantó, és néha ijesztő is tud lenni. A háziorvos legutolsó véleménye az, hogy a szegycsontnál es bordánál jó eséllyel vírus miatt fájhat, aminek hetek kellenek a gyógyuláshoz, a többi szúrás pedig valamilyen csigolya, gerinc stb probléma lehet, kisugárzó fájdalom. Ennek már 5-6 hete, és mintha rosszabbodna, többször vannak nem múló szúrkálások, amik ülve percekig tartanak, es rövid időn belül vissza is térnek. Egyelőre nagyon erre nem kaptam választ, meddig lesz, hogyan lehet enyhíteni, esetleg gyógytorna kellene, vagy menjek el valamilyen szakirányba? A magánorvosi ellátás opció lehet nálam, de arra sajnos nincs lehetőségem (mint már sajnos volt rá példa) , hogy 5-10 szakterulet adogasson egymásnak körbe, mert arra sajnos már nincs keretem. Szintén sajnos, a pánikbetegségre/szorongásra/ mellkasütésekre / halálfélelemre valahogy nem fülel fel az orvosom, mintha a falnak beszélnék. Más is fennáll sajnos: mindkét kezem a legkisebb “pisztolytartásos” mozdulatsor után is in hüvelygyulladással néz szembe,akár hetekig. Szilikonpisztolyos munkám révén a mozdulatsorból besokallhattak az ízületeim, de épp ezért nem foglalkozom már azzal majdnem 4 éve. Locsolás, mosogatás, kocsimosás, és puff, teljesértékű, kínzó fájdalom (hüvelykujj-mutatóujj es köztes részei) . A sajgó kezek mindennapos problémám alapvetően szintén évek óta. Este es reggel, és merevek is. Olyan orvost (okát) keresek, aki nyitott összetettebb dolgaimra. Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Szanyi Andrea válasza pánikbetegség témában

Kedves Kérdező!

Panaszai egy részét valóban okozhatja pánik betegség. Ha ez a mindennapi életritmusát zavarja, akkor lehetséges ennek gyógyszeres kezelése illetve pszichoterápia is szóba jön. Izületi panaszaival keressen fel reumatológus szakorvost.

Kérdés: 2022. augusztus 12., 20:19 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 16., 20:45
Kérdések és válaszok: Egyéb
Ez is a pánikbetegséghez tartozik...
Tisztelt dr. Nő/Úr! 17 éves vagyok. A neurológián még mindig vizsgálnak, de fenn áll a lehetőségi, h pánikbeteg vagyok.Panaszaim Másfél...
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV