ritkán jelentkező rövid ideig tartó szívritmuszavar

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssorozattal szeretnék fordulni önhöz: Ritkán szoktam tapasztalni szívritmuszavart. Ugyan nem okoz kellemetlenséget, nincs ájulásérzet, szédülés vagy hasonló kísérő tünet. Pl. a tegnapi nap folyamán tapasztaltam reggeli ébredés után, hogy szabálytalanul ver a szívem nem egyenletes hanem szabálytalan. Ez viszonylag rövid ideig tartó volt kb fél óra után teljesen normalizálódott. Általában a pulzus reggeli ébredéskor 47-55 között lenni. Ez mindennapos nálam. Szabadidőmben ha tehetem, sétálok, futok, kerékpározom bár az utóbbi most nem igazán szerepel a listán. A nap során 70 és 90 között van attól függ milyen munkát végzek mennyire vagyok stesszes. Rendszeres kávéfogyasztó vagyok. Napi 2-4 között szokott lenni az elfogyasztott kávémennyiség. Ugye tudni lehet, hogy a kávé vízhajtó hatású a vizeletben sok ásványi anyag távozik a szervezetből. Minden évben rendszeresen járok kardiológiai kivizsgálásra (nagylabor vizsgálat is van ilyenkor) és a munkahely miatt évente van kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat. EKG-m minden esetben rendben volt. Pajzsmirigy vizsgálat is szokott lenni persze ez magánúton nem munkahely szempontjából. A szívultrahangos vizsgálat során nem volt tapasztalható rendellenesség. A mostani időszakban nagy a hajtás (rendvédelmi szervnél dolgozok) stresszesek a napok. Van-e okom aggódni a néha jelentkező probléma miatt? Érdemes e valami vitaminkiegészítőt szednem? Utalhat e rejtett betegségre? Családbomban nincs szívbetegséggel diagnosztizált személy.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A pontos diagnózis érdekében jó lenne 24 órás monitorozást (Holter) végezni, esetleg esemény rögzítésre alkalmas okos eszközzel felvételt készíteni a panasz alatt. A koffein fogyasztást érdemes napi 1-2 kávéra csökkenteni, nemcsak a vizelethajtó hatás, hanem a túlzott koffein hatás kiküszöbölése érdekében is. Magnézium készítmény átmeneti szedésével (előírás szerint alkalmazva) meg lehet próbálni a panasz csökkentését, illetve érdemes lenne a Magnézium szintet esetleg vérvétellel ellenőrizni is, ha nem szűnik a ritmuszavar időszakos érzése. A nyugodt éjszakai pihenés is fontos a ritmuszavar megelőzése érdekében. Mivel leírás alapján reggeli a panasz - érdemes lenne megfigyelni , hogy esetleg nem előző esti szokatlanabb tevékenység után következik-e a ritmuszavar- például nagyobb mennyiségű evés, alkohol fogyasztás, esetleg előző napi intenzívebb sport. Amennyiben a fentiek nem vezetnek eredményre, kardiológiai szakrendelés felkeresése javasolt további kivizsgálás céljából.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. február 14., 12:49; Megválaszolva: 2021. február 14., 13:24
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás