Ritmuszavar, reflux

Kedves Doktornő! Több mint fél éve diagnosztizáltak ritmuszavarral, kamrai és pitvari extrákkal (24 órás holter alapján napi ütések 8%-a megy félre) , concor cor-t kaptam, napi 3,75 mg-ot (2,5-1,25) . A tünetek enyhék, de zavaróak, plusz ha érzem, nagyon rástresszelek, ami nem tesz amúgy sem jót, ezt tapasztaltam. Azt tudni kell, amikor ez kiderült, nagyon erős refluxos tüneteim voltak. Kiderült aztán, hogy a reflux mellett helicobacter fertőzésem van, ez ki lett kezelve, refluxos tüneteim 90%-ban elmúltak, az extrák nem. Mostanában is sokat érzem az extrákat, illetve időnként refluxos tüneteket is tapasztalok, de nem erőseket. Olvastam, reflux okozhat ritmuszavart, de hogy pitvarfibrillációt is, ami ugye veszélyes. Kéthetes kontrollon az ekg mutatott megint extrát, pf-t nem (ahogy eddig egyik sem, a 24 órás sem) . Mostantól komolyabb refluxdiétába kezdek, próbálom mérsékelni a stresszt, és az lenne a kérdésem, mennyi az esély arra, hogy kialakulhat pitvarfibrilláció is? Mert attól félek, ez lesz, és kontrollra meg csak félévente kell mennem, vagyis mi van akkor, ha az alatt a fél év alatt jelentkezik, és komoly bajt okoz? Ön szerint ez elég a féléves kontroll? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza Ritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

Ön egy esetleges pitvarfibrilláció esetén sincs nagy veszélyben, mivel elmondása szerint nincs szívbetegség a ritmuszavartól eltekintve. Ha nagyon aggódik, okos eszközzel végezhet EKG-t panasz alatt, ez kimutathatja a ritmuszavart, de a folytonos ellenőrzés inkább stressz növelő tényező. Sürgősségi ellátás rosszullét esetén igénybe vehető bármikor, ezért ne aggódjon, hogy ellátás nélkül marad.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. szeptember 24., 20:36 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 28., 08:47
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar
Szívritmus zavar a semmiből?
Terhességi szívritmus zavar
Szokatlan EKG: aggódjak?
Ritmuszavar