Stressz és pitvarfibrilláció

Tisztelt Webbeteg! Anyukám egy hónapja strokeot kapott. A kórházban agyon vizsgálták az okát, de semmi okot nem találtak neki. Egy rizikótényező sem áll fenn nála. (tökéletes vérnyomás, vérzsir értékek, tökéletes vércukor, nem iszik, nem dohányzik, sokat mozog, nincs elhízva) Pitvarfibrillációra gyanakodtak, ezért kétszer rátették a 24 órás EKGt, igaz voltak ritmuszavarok, de olyat, amiből azt mondták ebből nem lehet stroke. Viszont kutyásétáltatás közben egy rettegésben van, mikor meglát egy másik nagy kutyát nagy stresszhatás éri és mesélte, hogy nagy szívdobogást is érez akkor, mert fél, hogy elrántja vagy neki megy a másik kutyának. Létezhet, hogy csak kutyasétáltatás közben jelentkezik pitvarfibrilláció, ami a stroket okozta és ezért nem láttak semmi ilyen eltérést a kórházi körülmények között végzett 24 órás EKGn? Válaszukat előre is köszönöm! Péter

Dr. Molnár Dóra válasza Ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A panaszokra tekintettel ambuláns EKG monitorozás (24-72 órás Holter) is javasolt, valóban. A területileg illetékes kardiológiai szakrendelésen tudnak ilyen vizsgálatot végezni, beutalót kell kérni a háziorvostól. Lehetséges, hogy csak az ijedtség okozza a szapora pulzust, kóros elváltozás nélkül, de persze ritmuszavart is provokálhat nagy stressz. Ezt segít eldönteni a hétköznapi életben végzett Holter vizsgálat. Jobbulást kívánok az Édesanyjának. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. szeptember 30.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Mitrális insufficientia
Bal oldalon jelentkező bordák menti...
Negatív T hullám az EKG-n
K2 vitamin -trombofília
Üdvözletem! Genetikai vizsgálaton kiderült, hogy fokozott hajlamom van trombòzisra (VTE). A vizsgálatban a R506Q génváltozat kimutatásra került, ami...
Mit takar az érfestés eredménye?
Tisztelt Weborvos! Mit takar a láb érfestés műtét eredmény? Mostanában nagyon görcsöl a nagymamám lába, és 10 méter járás után nagyon sajog neki . Annyit...
Étkezés után jelentkező heves...
Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy mikor sokat eszek akkor megemelkedik a pulzusom, (110) és neha úgy érzem, mintha egy ütemet kihagyna a...