Stressz és pitvarfibrilláció

Tisztelt Webbeteg! Anyukám egy hónapja strokeot kapott. A kórházban agyon vizsgálták az okát de semmi okot nem találtak neki. Egy rizikótényező sem áll fenn nála. (tökéletes vérnyomás, vérzsir értékek, tökéletes vércukor, nem iszik, nem dohányzik, sokat mozog, nincs elhízva) Pitvarfibrillációra gyanakodtak, ezért kétszer rátették a 24 órás EKGt, igaz voltak ritmuszavarok, de olyat, amiből azt mondták ebből nem lehet stroke. Viszont kutyásétáltatás közben egy rettegésben van, mikor meglát egy másik nagy kutyát nagy stresszhatás éri és mesélte hogy nagy szívdobogást is érez akkor, mert fél hogy elrántja vagy neki megy a másik kutyának. Létezhet hogy csak kutyasétáltatás közben jelentkezik pitvarfibrilláció, ami a stroket okozta és ezért nem láttak semmi ilyen eltérést a kórházi körülmények között végzett 24 órás EKGn? Válaszukat előre is köszönöm! Péter

Dr. Molnár Dóra válasza Ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A panaszokra tekintettel ambuláns EKG monitorozás ( 24-72 órás Holter) is javasolt, valóban. A területileg illetékes kardiológiai szakrendelésen tudnak ilyen vizsgálatot végezni, beutalót kell kérni a háziorvostól. Lehetséges, hogy csak az ijedtség okozza a szapora pulzust, kóros elváltozás nélkül, de persze ritmuszavart is provokálhat nagy stressz. Ezt segít eldönteni a hétköznapi életben végzett Holter vizsgálat.

Jobbulást kívánok az Édesanyjának.

Üdvözlettel: Molnár Dóra

Kérdés: 2022. szeptember 28., 07:39 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 30., 23:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?