Lézeres műtét zöldhályognál

Zöld hályog esetén tanácsos-e a lézeres beavatkozás?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza zöld hályog témában

Tisztelt kérdező! A rövid kérdésére nagyon-nagyon összetett választ tudnék csak adni, amit nem lehet személyre szabottan értelmezni. Attól függ elsősorban, hogy milyen lézeres kezelésre gondol? Ha a korrekciós szaruhártya lézeres kezelésre gondol, akkor ez főleg a későbbi szemnyomás mérés értékeinek módosulása miatt lesz fontos. Illetve a már kialakult zöld hályogos károsodás miatti műtéti eredményesség a kérdéses. A zöld hályog miatti lézeres kezelésnek megvan a megfelelő helye a zöld hályog kezelésében - a gyógyszeres (szemcseppes) kezelés és a szemmegnyitó műtét között. A lézeres kezeléseknek is rengeteg itt alkalmazható típusa van a lézerfénysugár hullámhossztartományától kezdve az alkalmazás módjain át. A zöldhályog típusa is meghatározza a kezelési lehetőséget: elsődleges vagy másodlagos a zöldhályog. A másodlagos esetben gyulladás, sérülés, korábbi műtéti bevatakozás, egyéb szemészeti betegség áll a háttérben? Ha elsődleges, mi a fő mechanizmus? A csarnokvíz elvezető csarnokzug záródott-e el, és okoz folyadék felgyülemlést? Ha ez az eset áll fenn érdemes mérlegelni a lézeres "útnyitás" lehetőségét. Pl. a YAG lézerrel a szivárványhártyán képezni egy parányi nyílást, ami a hátsó csarnokba vezeti a vizet. Illetve olyan hegesítő lézert, ami a hegek kialakulásával a zsugorító hatás elérésével "húzza ki" a szivárványhártyát a zugból és biztosít elfolyást. Ha nyitott a zug, de a további csatornák nem megfelelőek akkor úgynevezett trabeculoplastikára lehet gondolni, mely során az elvezető szivacsos állományt lézerezik és a hegek, zsugorodások kialakulásával a heges kötegek között nagyobb elfolyási lehetőség, nyílás alakul ki. Ha a túlzott víztermelődés miatt nagyobb a szemnyomás akkor a termeléséért felelős sugártest egy részét kell "elpusztítani". Ugyanakkor nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a "mindenható lézer" veszélyeivel is - bevérzés, megemelkedett szemnyomás, steril gyulladás, retina leválás, esetleg lencse sérülés stb! a későbbi műtéti beavatkozás lehetőségét ugyanis előfordulhat, hogy károsan befolyásolhatja a hegesedés. Igyekezni kell mindent áttekinteni és alaposan mérlegelni.

Kérdés: 2010. november 04., 22:52; Megválaszolva: 2010. november 06., 17:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mit lehet tenni?
Tisztelt Doktornő/Úr! Két éve derült ki, hogy zöld hályog gyanús vagyok, magas volt a szemnyomás. Kaptam cseppet, amitől hol jobb, hol...
Glaukoma?
20 éve vagyok 1-es tip cukorbeteg. A soron következő szemészeti vizsgálaton a szemész megállapította, hogy a papillákon eltérő értölcsérek...
Baba szem duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem lenne fél éves gyermek esetében hogy a képen látható szem alatti duzzanatot mi okozza.? Csak a bal szem. Reggeli...