Glaukoma?

20 éve vagyok 1-es tip cukorbeteg. A soron következő szemészeti vizsgálaton a szemész megállapította, hogy a papillákon eltérő értölcsérek láthatók, o.d.C/D0, 4.b.o. C/D 0, 6, ép maculák, norm. érviszonyok. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? Glaucomára célzott az orvos. Tüneteim: fejfájás, néha homályos látás. Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza zöld hályog témában

Tisztelt kérdező! A vizsgáló orvos valószínűleg a látóidegfő megjelenése alapján vetette fel a zöldhályog gyanúját. A látóidegfő megjelenése ugyanakkor lehet már veleszületetten is ilyen. Az ideg kilépésénél a látóidegfő teljes átmérőjéhez (Disc) viszonyítják a mélyedés mértetét (Cup) . A kettő aránya önnél a 0, 4 és 0, 6. A lényeg a többi vizsgálat eredményén múlik. Szemnyomás mérés értékén, látótér, OCT stb.ezeket kellen minél hamarabb ellenőríztetni. MIvel "szerencsére" Ön cukorbeteg, tehát többször vizsgálták a szemfenekét jó volna a korábbi leletetekkel, fotókkal összevetni a mostanit - új az eltérés vagy már évek óta megfigyelhető. Önmagában a fejfájás és az elhomályosodó látás inkább a vércukor szintjének ingadozásával függhet össze, bár a zöld hályognak is hasonló lehet a tünete.

Kérdés: 2011. december 03., 18:23; Megválaszolva: 2011. december 07., 15:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mit lehet tenni?
Tisztelt Doktornő/Úr! Két éve derült ki, hogy zöld hályog gyanús vagyok, magas volt a szemnyomás. Kaptam cseppet, amitől hol jobb, hol...
Baba szem duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem lenne fél éves gyermek esetében hogy a képen látható szem alatti duzzanatot mi okozza.? Csak a bal szem. Reggeli...