A zöld hályog kezelési lehetőségei

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A zöld hályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog-típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

A téma cikkei

2/1 A zöld hályog (glaucoma) és tünetei
2/2 A zöld hályog kezelési lehetőségei

A szemnyomás fenntartásáért a csarnokvíz termelése és elvezetése közötti egyensúly a felelős, annak felborulása következtében az ideghártya és a látóidegfő vérellátása károsodhat. A betegség alapvetően három kóroki tényező következtében alakul ki:

  • a kórosan emelkedett szemnyomás,
  • a nyomás kórosan nagy ingadozása és a
  • látóidegfő kisartériás keringésének kóros szabályozása.

A jelenlegi kezelési eljárások elsődleges célja az emelkedett szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása, valamint a további károsodás megállítása. A már elpusztult ganglionsejtek (a szemben található idegsejtek) és az azokhoz tartozó látásfunkció visszaállítására nincs mód, ennek ellenére megfelelő kezeléssel a további károsodás megállítható és az aktuális látás megőrizhető.

Szemcseppek

A zöld hályog ellenes cseppek vényköteles gyógyszerek.

Csoportosításuk egyszerűen:

  • vannak olyanok, amelyek a csarnokvíz termelését csökkentik (pl. béta-blokkolók, karboanhidráz-bénítók) és
  • vannak olyanok, amelyek a csarnokvíz elvezetését fokozzák (pl. latanoprost).

A szemcsepp kezelés célja a magasabb szemnyomás csökkentése, tehát, lehetséges, hogy hosszú távon, akár évekig szükséges cseppenteni a normális szemnyomás fenntartása érdekében. Általában néhány óra alatt kifejtik hatásukat, viszont nagyon fontos a folyamatos cseppentés.

Számos esetben évekig elégséges a szemcsepp kezelés, ennek ellenére nagyon nehéz megmondani, hogy mikor van az a pont, amikor sebészi megoldás szükséges. Nagyon fontos a folyamatos szemnyomás kontroll, és még az sem kizárható, hogy a műtétet követően nem-e lesz szükség ismét szemcseppekre.

Kapcsolódó A hosszútávú szemcseppkezelés kihívásai

Egyes zöldhályogtípusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.1,2

I. Lézer kezelések

Lézer iridotomia: bármilyen mértékű pupilláris blokk kórlefolyású zöld hályog esetén a hátsó és elülső csarnok közötti összeköttetés kialakítására és ezáltal a blokk megszüntetésére elvégezhető.

Leggyakoribb lézertípusok: Nd:YAG lézer, Argon lézer.

Segítségével a szövetek károsítása nélkül megfelelő pontszerű nyílást képezhetnek a szivárványhártyán, melyen keresztül a csarnokvíz áramlása akadálytalan lesz. Általában primer zárt zugú glaucoma esetén alkalmazott eljárás.

Glaukóma és utazás

Gyakori kérdések Unokámnak veleszületett zöld hályogja van. Már háromszor műtötték, szemcseppet használunk. Egy hét múlva repülővel utaznánk. Az a kérdésem, utazhat-e a gyermek? Mi a teendőm utazás közben?

Dr. Hangyál Éva, szemész válasza az orvos válaszol rovatban

Lézer trabeculoplastica: a trabecularis hálózat lézerkezelése a trabecularis (szivacsszerű) állomány átépülését váltja ki, emiatt csökken az ellenállás, nő a csarnokvíz elvezetés, és csökken az szemközi nyomás. Ez a hatás azonban gyakran 2-3 év után megszűnik, és az újbóli kezelés már kevésbé eredményes. A primer nyitott zugú glaucoma különböző típusaiban használható eljárás.

Lézer iridoplastica: a kezelés célja a perifériás szivárványhártya összehúzásának, összenyomásának létrehozása, mely hőhatású lézerek alkalmazásával érhető el. Ezáltal a perifériás szivárványhártya lefutása laposabbá válik, mely csökkenti az összetapadás esélyét. Plateau iris szindróma és pigment diszperziós zöld hályog esetén alkalmazható eljárás.

Cyclophotocoagulatio: a csarnokvizet termelő sugártest sclerán (az ínhártyán, a szemgolyó rostos külső rétegén) keresztül történő roncsolása a csarnokvíz termelés csökkentése révén mérsékli a szemnyomást.

A lézerkezelések után kisebb-nagyobb steril gyulladások gyakran fellépnek, ezért gyulladáscsökkentő szemcseppkezelés indokolt lehet.2,3

II. Sebészeti eljárások

Egyre gyakrabban végzik a zöld hályog sebészi kezelését, különösen akkor, hogy ha a kezelés más formái (szemcsepp, lézer) nem váltak be. A zöldhályog-kezelési műtétek nagy része a csarnokvíz kiáramlását és a kötőhártya alatti térből történő felszívódását segíti elő, tehát filtrációs műtétek.

II/1. Penetráló zöldhályog-műtétek

Trabeculectomia: a leggyakrabban alkalmazott filtrációs műtéti eljárás, primer nyitott zugú glaucomában jelenleg a választandó műtéti eljárás. A csarnokvíz fokozatos kiáramlását biztosító filtrációs csatorna segítségével a csarnokvíz a kötőhártya alá vezethető, ahonnan az az orbita vénás rendszerében felszívódik, így csökkenthető a szemnyomás. A csatorna, hegesedés következtében beszűkülhet.

A műtét kiegészíthető antimetabolitokkal (anyagcseregátló anyagokkal) (Mitomycin C, 5-fluorouracil), melyek a filtrációs lebeny hegesedésének gátlását segítik. A műtét után gyakran megfigyelhető az időskori szürkehályog progressziójának felgyorsulása.

Trabeculotomia: congenitalis glaucomák megoldására használják, felnőttek esetében kevésbé hatékony eljárás.

II/2. Nem penetráló zöldhályog-műtétek

Ezeknél a beavatkozásoknál az elülső csarnokot nem nyitják meg és a belső trabecularis - szivacsszerű - hálózat megmarad.

Mély sclerectomia: a műtét során az ínhártyalebeny alatt egy mély corneoscleralis lemezt távolítanak el, ezzel a Schlemm-csatorna külső falát is kimetszik. A csarnokvíz a megmaradt trabecularis (szivacsszerű) hálózat résein szivárog át, megőrizve az eredeti elfolyási utat.

Műtét

Gyakran kollagén implantátumot vagy hialuronsav eszközt helyeznek be, hogy az útvonal nyitva maradjon. Általában filtrációs lebeny is képződik. Hosszú távon hatékony szemnyomáscsökkentő eljárás.

Viscocanaliculostomia: hialuronsav származékot fecskendeznek a Schlemm-csatornába. Ritkán alkalmazott eljárás.2,3

Források

[1] Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 216-232.

[2] European Glaucoma Society: Terminology and Guidelines for Glaucoma 4th edition (2014)

[3] Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 334-347. old.

[4] Glaucoma Treatment & Surgery: RUSTON Eye & Laser Institute.

Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Dohányos köhögés
Dohányos köhögés

Ezt a panaszt komolyan kell venni!

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.