• A zöldhályog kezelési lehetőségei

    Dr. Cserháti Zoltán
    Szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    A zöldhályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

    A téma cikkei

    2/1 A zöldhályog (glaucoma) és tünetei
    2/2 A zöldhályog kezelési lehetőségei

    A szemnyomás fenntartásáért a csarnokvíz termelése és elvezetése közötti egyensúly a felelős, annak felborulása következtében az ideghártya és a látóidegfő vérellátása károsodhat. A betegség alapvetően három kóroki tényező következtében alakul ki:

    • a kórosan emelkedett szemnyomás,
    • a nyomás kórosan nagy ingadozása és a
    • látóidegfő kisartériás keringésének kóros szabályozása.

    A jelenlegi kezelési eljárások elsődleges célja az emelkedett szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása, valamint a további károsodás megállítása. A már elpusztult ganglionsejtek (a szemben található idegsejtek) és az azokhoz tartozó látásfunkció visszaállítására nincs mód, ennek ellenére megfelelő kezeléssel a további károsodás megállítható és az aktuális látás megőrizhető.

    Szemcseppek

    A zöldhályog ellenes cseppek vényköteles gyógyszerek.

    Csoportosításuk egyszerűen:

    • vannak olyanok, amelyek a csarnokvíz termelését csökkentik (pl. béta-blokkolók, karboanhidráz-bénítók) és
    • vannak olyanok, amelyek a csarnokvíz elvezetését fokozzák (pl. latanoprost).

    A szemcsepp kezelés célja a magasabb szemnyomás csökkentése, tehát, lehetséges, hogy hosszú távon, akár évekig szükséges cseppenteni a normális szemnyomás fenntartása érdekében. Általában néhány óra alatt kifejtik hatásukat, viszont nagyon fontos a folyamatos cseppentés.

    Számos esetben évekig elégséges a szemcsepp kezelés, ennek ellenére nagyon nehéz megmondani, hogy mikor van az a pont, amikor sebészi megoldás szükséges. Nagyon fontos a folyamatos szemnyomás kontroll, és még az sem kizárható, hogy a műtétet követően nem-e lesz szükség ismét szemcseppekre.

    Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.1,2

    Hirdetés

    I. Lézer kezelések

    Lézer iridotomia: bármilyen mértékű pupilláris blokk kórlefolyású zöldhályog esetén a hátsó és elülső csarnok közötti összeköttetés kialakítására és ezáltal a blokk megszüntetésére elvégezhető.

    Leggyakoribb lézertípusok: Nd:YAG lézer, Argon lézer.

    Segítségével a szövetek károsítása nélkül megfelelő pontszerű nyílást képezhetnek a szivárványhártyán, melyen keresztül a csarnokvíz áramlása akadálytalan lesz. Általában primer zárt zugú glaucoma esetén alkalmazott eljárás.

    Glaukóma és utazás

    Gyakori kérdések Unokámnak veleszületett zöldhályogja van. Már háromszor műtötték, szemcseppet használunk. Egy hét múlva repülővel utaznánk. Az a kérdésem, utazhat-e a gyermek? Mi a teendőm utazás közben?

    Dr. Hangyál Éva, szemész válasza az orvos válaszol rovatban

    Lézer trabeculoplastica: a trabecularis hálózat lézerkezelése a trabecularis (szivacsszerű) állomány átépülését váltja ki, emiatt csökken az ellenállás, nő a csarnokvíz elvezetés, és csökken az szemközi nyomás. Ez a hatás azonban gyakran 2-3 év után megszűnik, és az újbóli kezelés már kevésbé eredményes. A primer nyitott zugú glaucoma különböző típusaiban használható eljárás.

    Lézer iridoplastica: a kezelés célja a perifériás szivárványhártya összehúzásának, összenyomásának létrehozása, mely hőhatású lézerek alkalmazásával érhető el. Ezáltal a perifériás szivárványhártya lefutása laposabbá válik, mely csökkenti az összetapadás esélyét. Plateau iris szindróma és pigment diszperziós zöldhályog esetén alkalmazható eljárás.

    Cyclophotocoagulatio: a csarnokvizet termelő sugártest sclerán (az ínhártyán, a szemgolyó rostos külső rétegén) keresztül történő roncsolása a csarnokvíz termelés csökkentése révén mérsékli a szemnyomást.

    A lézerkezelések után kisebb-nagyobb steril gyulladások gyakran fellépnek, ezért gyulladáscsökkentő szemcseppkezelés indokolt lehet.2,3

    II. Sebészeti eljárások

    Egyre gyakrabban végzik a zöldhályog sebészi kezelését, különösen akkor, hogy ha a kezelés más formái (szemcsepp, lézer) nem váltak be. A zöldhályog-kezelési műtétek nagy része a csarnokvíz kiáramlását és a kötőhártya alatti térből történő felszívódását segíti elő, tehát filtrációs műtétek.

    II/1. Penetráló zöldhályog-műtétek

    Trabeculectomia: a leggyakrabban alkalmazott filtrációs műtéti eljárás, primer nyitott zugú glaucomában jelenleg a választandó műtéti eljárás. A csarnokvíz fokozatos kiáramlását biztosító filtrációs csatorna segítségével a csarnokvíz a kötőhártya alá vezethető, ahonnan az az orbita vénás rendszerében felszívódik, így csökkenthető a szemnyomás. A csatorna, hegesedés következtében beszűkülhet.

    A műtét kiegészíthető antimetabolitokkal (anyagcseregátló anyagokkal) (Mitomycin C, 5-fluorouracil), melyek a filtrációs lebeny hegesedésének gátlását segítik. A műtét után gyakran megfigyelhető az időskori szürkehályog progressziójának felgyorsulása.

    Trabeculotomia: congenitalis glaucomák megoldására használják, felnőttek esetében kevésbé hatékony eljárás.

    II/2. Nem penetráló zöldhályog-műtétek

    Ezeknél a beavatkozásoknál az elülső csarnokot nem nyitják meg és a belső trabecularis - szivacsszerű - hálózat megmarad.

    Mély sclerectomia: a műtét során az ínhártyalebeny alatt egy mély corneoscleralis lemezt távolítanak el, ezzel a Schlemm-csatorna külső falát is kimetszik. A csarnokvíz a megmaradt trabecularis (szivacsszerű) hálózat résein szivárog át, megőrizve az eredeti elfolyási utat.

    Gyakran kollagén implantátumot vagy hialuronsav eszközt helyeznek be, hogy az útvonal nyitva maradjon. Általában filtrációs lebeny is képződik. Hosszú távon hatékony szemnyomáscsökkentő eljárás.

    Viscocanaliculostomia: hialuronsav származékot fecskendeznek a Schlemm-csatornába. Ritkán alkalmazott eljárás.2,3

    Források

    [1] Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 216-232.

    [2] European Glaucoma Society: Terminology and Guidelines for Glaucoma 4th edition (2014)

    [3] Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 334-347. old.

    [4] Glaucoma Treatment & Surgery: RUSTON Eye & Laser Institute.

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Módosítva: 2018.06.03 05:21, Megjelenés: 2017.03.24 16:04
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Új tájékoztató videó jelent meg a maszkhasználattal kapcsolatos főbb tudnivalókról.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

    A glaukóma vagy zöldhályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

    Új remények a glaukóma kezelésében

    Az őssejtes kutatások új reményt adhatnak a glaukómás betegeknek. Az új eljárások világszerte betegek millióin segíthetnek. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa a glaukóma kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.