• Jobb oldali pupilla tágabb mint a bal

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Pár napja vettem észre, hogy a jobb oldali pupillám kissé tágabb mint a bal. Ugyanúgy reagál fényre, de nem annyira húzódik össze mint a jobb oldali.Voltam szemésznél ő azt mondta, hogy fényre teljesen jól reagál mind2. Nem mondta, hogy ezzel fel kellene keresnem más orvost.(Olvastam hogy lehet idegrendszer alapú is.) Viszont arra kérdésre hogy miért van ez azt mondta, hogy lehet sokminden miatt akár a fáradtságtól is csakhogy nem hiszem, hogy reggel is fáradt lenne a szemem. Egyébként szemüveges vagyok már sok éve -1 -es mind 2-ét lencsém (habár a jobb szemem kicsit gyengébb azt mondta a szemészem, hogy a két szem erősíti egymást ezért nem ad arrra -1, 25 ös lencsét). Eddig még sosem vettem észre hogy ilyen eltérés lenne a két pupillám között. Érdekes, hogy a barátnőmnek is ilyen a szeme, neki azt mondták ez a rövidlátása miatt van. Önök szerint érdemes kikérnem egy másik szemész véleményét? Vagy esetleg más orvosét? Üdv

        Dr. Papp Júlia válasza a pupilla témában

        Tisztelt kérdező! Első lépésben meg kellene nézni pl. korábbi fotókat, igazolvány képeket stb., hogy valóban egyforma volt-e a két pupilla, vagy csak most észlelte a különbségeket. A leggyakoribb pupilla méretbeli eltérés hátterében alkati tényező áll, ilyen különösebb ok nélkül. A legfontosabb ilyenkor a fényre való reakció, mert ez a perdöntő az egyéb okok miatti átmérő különbségek esetén. Esetleg 3-4 hónap múlva egy megnyugtató kontrollt érdemes lehet kérni, hogy végleg lezárhassák a kérdést.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 05., 12:35; Megválaszolva: 2012. február 07., 20:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: